Bästa gratisprogrammet för bokföring

Vilket är det bästa bokföringsprogrammet för Enskild Firma? (enligt )Ett av de första besluten man måste ta när man startar Enskild Firma är hur och med vilket program man ska sköta bokföringen. Det finns ett stort antal program att välja mellan. Vissa lämpar sig dåligt för Enskild Firma och vissa kostar för mycket för att det ska vara värt det när man har en relativt liten och enkel verksamhet. Så vad är det optimala programmet som har allt man behöver men inget onödigt och som har ett juste pris? Jag kommer ge ett par exempel här som jag själv kommit fram till efter en hel del research online inför starten av min egen Enskilda Firma. Först tänkte jag att jag klarar mig med ett bra gratisprogram. Givetvis utgår vi från att bokföringen görs på en dator som t.ex. Macbook eller PC. Gör man bokföringen online spelar det ingen roll vilken typ av dator man har men man bör kolla hur bra stöd olika webläsare har i de olika alternativen. Vilket är det bästa gratisprogrammen för bokföring? Jag sållade mig ned till två kandidater att välja mellan (Zervant och Promikbook). Valet föll dock tillslut på ett program som kostar pengar (Speedledger) för att det hade så bra funktioner för avancerad momshantering som jag behöver för att jag köper och säljer tjänster inom EU och utanför EU. Men om du bara säljer inrikes och behöver ett bra gratisprogram kan jag definitivt rekommendera de två under nästa rubrik.

Bra bokföringsprogram som är gratis

Letar du gratis bokföringsprogram? Om man har en liten enskild firma med ganska lite transaktioner och bara ett par faktureringar per månad kan det kännas onödigt att köpa ett bokföringsprogram för flera tusen kronor om man bara ska använda en fjärdedel av funktionerna. Dessutom måste programmen uppdateras kontinuerligt eftersom politikerna och EU  ändrar en massa saker varje år. Ett bra alternativ är då att välja något av alla onlinesystem för bokföring som dykt upp på marknaden. Där uppdateras systemen kontinuerligt och det finns flera riktigt bra program som är helt gratis att använda. Men själva faktureringen brukar kosta 50-100 Kr i månaden, men det kan man slippa om man gör en enkel fakturamall i Excel och bokför dessa fakturor manuellt. Många onlinesystem är uppbyggda med moduler som du kan köpa till utöver de grundläggande funktionerna för bokföring. Det kan vara Faktureringsmodul, Analysmodul, Tidrapportering och Lönehantering. Andra innehåller allt men då måste man prenumerera på tjänsten för en viss avgift per månad. Då kanske du tänker att du borde kunna göra hela bokföringen i Excel gratis också? Vad säger regler och lagar om att göra bokföringen i Excel?

Excel för Bokföring

Tyvärr måste jag krossa dina drömmar om gratis bokföring med Excel. Det är faktiskt förbjudet att använda Excel (och liknande program) för bokföring. Varför? Det här citatet ger svaret:

"Du måste använda ett särskilt bokföringsprogram som loggar alla uppgifter. Vanliga kalkylprogram, som exempelvis Excel, får inte användas för bokföringen."

Läs mer om vad som gäller för bokföring på verksamt.se

Det betyder att vi behöver ett riktigt program, men vi vill att det ska vara gratis eller i värsta fall kosta en Öl eller Lunch i månaden. Så vilka alternativ finns det då för gratis bokföring online?

Zervant - Gratis bokföringsprogram online

Zervant - bokföringsprogram som är gratis online

Zervant. Det här bokföringsprogrammet är helt online och du kan sköta bokföringen var du än befinner dig (och har internetuppkoppling förståss..). Det här företaget som gör programmet startades faktiskt av tre finska entreprenörer som fått nog av allt krångel och pappersarbete som man måste ta sig igenom när man startar ett företag. Det här systemet är helt utvecklat med dig som småföretagare i tanken. Systemet använder SSL-kryptering och tar dagliga säkerhetskopior. Över 150000+ användare (uppdaterat 170118) från 140 länder använder i skrivande stund programmet och det har allt du behöver. Zervant är helt gratis men om du även vill använda det för fakturering (dvs använda programmets inbygda funktion för att skapa fakturor till kunder) då kostar det en liten slant per månad, nämligen 70/mån men du kan få ned det till 59/mån om du betalar för ett helt år i taget. Men det är lätt att skapa egna fakturor i Excel och att boka in dom i Zervant manuellt är inte så jobbigt om man har relativt få faktureringar per månad. Du kan t.o.m använda den här fakturamallen som är gratis och då blir Zervant också gratis för dig! Om du har mycket handel med andra EU-länder kan det vara bättre att titta på ett annat alternativ, eftersom Zervants momsrapporter är väldigt basic och ger ingen större hjälp med att fylla i momsdeklarationen. Zervant har nu bra funktioner för att hantera EU handel och import/export med en egen förenklad variant av momskoder. Då är ett program som har momskoder ett bättre val, t.ex. Speedledger som dessutom fyller i momsrapporterna automatiskt precis som de ser ut på blanketten som ska in till Skatteverket. Men om du har en Enskild Firma som mest fakturerar inrikes i Sverige då är det här ett smidigt och enkelt program. Det är utmärkt för dig som startat enskild firma för att du jobbar som Konsult eller liknande. Det är mycket smidigare att rätta en verifikation i Zervant eftersom man kan välja alternativet "Redigera" och komma in i verifikationen precis som den såg ut och ändra olika val och belopp utan att behöva nolla ut verifikationer och annat krångel som i traditionella bokföringsprogram. Det jobbiga bokföringstekniska arbetet, för att bokföringen ska bli korrekt, utförs i bakgrunden och användaren slipper bry sig om hur det egentligen fungerar. De som har jobbat med bokföring kommer antagligen störa sig på att allt är så förenklat att det blir svårt att "göra som man brukar". Kontrollfreaks kommer inte gilla att man inte vet och ser exakt vad som händer i bokföringen. Men för dig som inte kan så mycket om bokföring kommer det här programmet kännas enkelt och intuitivt.

OBS! När du ska göra en manuell bokföringsorder och inte använder mallarna kommer inte momsen med i momsrapporten. Läs mer om detta här och hur du gör för att bokföra försäljning till privatpersoner i EU-länder i Zervant på den här sidan.

Läs mer om Zervant här

Zervant - kom igång med bokföringsprogrammet

Gå till Zervants hemsida

Promikbook - Gratis online program för bokföring

Gratis bokföring med Promikbook - ett av de bästa bokföringsprogrammen som finns på nätet just nu.
Promikbook. Det här bokföringssystemet är ganska nytt (hösten 2012) och utvecklas fortfarande, men det finns redan en fullt fungerande version att använda. Företaget som gör systemet är listat på Aktietorget och har sin bas för utveckling i Göteborg. Bokföringssystemet är en molntjänst för fakturering, bokföring, rapportering och företagsanalys. Det finns idag över 22714 registrerade användare (uppgift från halvårsbokslutet för Promikbook 2015). Användargränssnittet är lite segt men om man inte har så många transaktioner att bokföra varje månad är det inget större problem. Man har också under 2015 helt byggt om gränssnittet. Promikbook är helt gratis och du betalar bara om du behöver support med programmet eller bokföringen. Man kan alltså både bokföra och fakturera gratis med Promikbook vilket är unikt. Du kan välja hur mycket av bokföringen du vill göra själv och hur mycket som du vill lämna över till Promikbook. En smart funktion i bokföringssystemet är att man kan välja att skicka fakturor med Posten. Det kostar 10 Kr (+moms) per faktura och då skrivs den ut, frankeras och skickas till din kund. Du kan alltså sitta på en beach i Thailand och fakturera kunder i Sverige så att dom får fysiska fakturor av dig fast du är på andra sidan jordklotet. Dessutom kan du få inkommande fakturor inscannade till Promikbook via tjänsten ScanCloud för 15 Kr/faktura (billigare om du uppgraderar till ett mer avancerat paket än gratisversionen). Perfekt för frilansare som reser runt i världen och jobbar på distans. Du har också möjlighet att bifoga fakturor och underlag till varje verifikation manuellt så att det är lätt att kontrollera om man bokfört beloppen från fakturan rätt (detta kräver dock uppgradering till Brons för 49 Kr/mån). Nu finns också en funktion som gör att man kan skicka SMS till sina kunder via programmet. Bra för påminnelser och andra notiser som du vill att kunderna ska se omgående. Nedan kan du se en bra informationsfilm om hur programmet fungerar:

Promikbook - Fullständig beskrivning

Promikbook - Resultatrapport

Promikbook - Manuell verifikation

Promikbook - Fördelar med Silverpaketet 99/mån

Promikbook - Boka leverantörsfaktura

Promikbook - Fakturering till kund

Du kan läsa mer om Promikbooks satsning och nyemission 2015 här

Gå till Promikbooks hemsida

Bra bokföringsprogram du måste betala för

Speedledger - bokföring på banken

är optimalt för dig med Enskild Firma. Det går snabbt och smidigt att bokföra. Du gör bokföringen direkt på din bank. Alla de stora bankerna har stöd för detta system som integreras med dina bankkonton. Sedan bokför du varje transaktion direkt online. Det är därför också perfekt för dig som använder Kontantmetoden, eftersom man då bokför när pengar går ut eller kommer in på bankkontot. Att då göra bokföringen online på kontot i banken är därför logiskt och smart och sparar massor med tid. Dessutom är banken alltid avstämd eftersom du inte kan missa att bokföra något mot banken eftersom du ser direkt om någon transaktion på kontot inte är bokförd. En sak som kan bli väldigt irriterande i längden är dock att programmet är beroende av din banks utloggningstid. På Swedbank kastas man ut ur banken och därmed även e-bokföringen efter 15 minuter. När man använt programmet ett år så är detta det största irritationsmomentet i ett övrigt utmärkt program. En annan funktion som vissa kan sakna är att det inte går att bifoga bilder, underlag eller fakturor till verifikationerna i onlinesystemet. Systemet lär sig också och ger rekommendationer som du bara behöver klicka OK på till höger i raden om du inte vill ändra konteringen. Har du t.ex. betalat en leverantör förut så dyker automatiskt ett konteringsförslag upp som du bara klickar OK på, enklare än så kan inte bokföringen bli. Dessutom är det många idag som har handel med andra länder över internet. Då blir momshanteringen betydligt svårare. EU-moms är t.o.m. svårt för erfarna ekonomer, så hur ska en enskild näringsidkare utan ekonomikunskaper kunna hantera detta? Med Speedledger är det betydligt enklare. Du väljer momskod för en konteringsrad (t.ex. försäljning till annat EU land) sedan plockar programmet automatiskt upp detta när du kör momsrapporten och fyller i det åt dig i rätt rutor. Du kan också ladda ned momsrapporten som en fil och ladda upp den på Skatteverket. Oftast klarar du dig med basutförandet och då kostar programmet 125 Kr/mån. För mig som har hanterat EU-moms manuellt kan jag personligen säga till er som läser detta att det är lätt värt 125 Kr/mån att få detta gjort automatiskt.

Uppdatering 151104: Speedledger kostar nu 169/mån exkl. moms.

Speedleger blev mitt val när jag valde bokföringsprogram för min enskilda firma. Tänk dock på att för att kunna använda programmet i t.ex. Swedbank måste du ha Internetbanken Företag som kostar 500 Kr/år. Du kan också få ett företagspaket "Bättre Affärer" med Bankkortföretagskonto, bankgiro (kostar annars 250Kr/år), placeringskonto (men bara 0,0% ränta just nu..), Nyhetsbrev etc för 900 Kr/år. Så använder du Speedledger får du en extra kostnad på minst 2000 Kr/år. Är det värt det? Det är upp till dig. Jag har personligen gjort bedömningen att jag kan leva med den kostnaden för att allt blir mycket enklare och man sparar mycket tid. Om du inte behöver ett bankkort till (Matercard/Visa) då kan du ta bara internetbanken företag och bankgiro och då kostar det 750Kr/år, men då kan man lika gärna ta paketet för 900 Kr. Om du använder bankkortet som ingår i paket så kommer dessa transaktioner automatiskt att hamna på kontot och kunna bokföras direkt med Speedledger. Använder du ett annat kort även för ditt företags inköp så måste du bokföra egen insättning manuellt för varje inköp.

Jag kan personligen rekommendera Norwegians kreditkort för ditt företag eller som backup kort när du är ute och reser. Där har du möjlighet att få 100000 Kr i kredit, gratis uttag utomlands, noll kronor i årsavgift och du kan dessutom föra över pengar från norwegiankortet till ett bankkonto. Läs en recension av norwegians kreditkort här. Här nedan kan du se lite olika videoklipp där du ser hur man använder ekonomiprogrammet Speedledger:

Speedledger - Introfilm e-bokföring

Speedledger - Snabbgenomgång

Speedledger - Setup Speedfeed

Speedledger - Momsrapportering

Speedledger - Skapa faktura till Kund

Speedledger - Manuell kontering

Speedledger - Kontering med Kontantmetoden

Speedledger - Periodisk sammanställning

Lathund för momskoder i Speedledger

Vilka momskoder använder Speedledger?

Speedledger - Export av SIE fil

En SIE-fil är en form av textfil som återspeglar den bokföring du gjort i ditt bokföringsprogram. SIE är ett svenskt standardformat för att överföra bokföringsinformation mellan olika ekonomiprogram. Du kan t.ex. exportera en SIE-fil och sedan skicka den till din revisor eller redovisningsbyrå som då kan ladda in den filen i sitt bokföringsprogram och gå igenom din bokföring. Den organisation som är ansvariga för SIE-formatet och dess utformning heter SIE-gruppen. Hans Orre som utvecklar Promikbook var med och skapade SIE-standarden. Det är ungefär som XML-filer men för bokföringsprogram specifikt. I grunden är formatet en textfil med hårt reglerade indelningar som utnyttjar att vi i Sverige har en standardiserad kontoplan (BAS) som gör att alla bokföringsprogram lagrar information om bokföringen baserat på denna kontoplansindelning. Detta gör att man i början på 90-talet kunde börja ta fram formatet SIE för att överföra bokföringsdata mellan olika program.Nytt lovande gratisprogram - Bokio

Gillar du inget av de 3 bokföringsprogrammen som recenseras på den här sidan? Då kanske du ska ta en titt på en nykomling med stor potential: Recension av Bokio bokföringsprogram.

Grundläggande bokföring med T-konton

För dig som inte är bekväm med bokföring kan det vara bra att gå igenom den grundläggande strukturen och arbetssättet för kontering med T-konton. Vilken sida ska man skriva in beloppet på? Debet eller Kredit? Hur bokför man ingående och utgående moms? Här får du en video-genomgång med grunderna i bokföring. Det är även bra för dig som kanske läst FEK-A på Universitetet en gång i tiden men behöver damma av kunskaperna.

Fotnot: Fredrik Åkerström äger idag 25000 aktier i Promikbook sedan oktober 2015 efter en nyemission som gjordes av Promikbook. Vid utvärderingen av bokföringsprogrammet ägdes inga aktier i något av de tre bolagen/bokföringsprogrammen som bedöms i denna artikel.

24 aug 2014

MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:

search engine by freefind advanced


Här hittar du allt om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga? Använd detta kontaktformulär (ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)www.momsens.seMomslathunden gör bokföring och momsdeklarationer busenkelt.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga LänkarSvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg inom t.ex. EU moms och momsdeklarationer

BlogRankers.com

ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans

bloggar

Ekonomi & Finans
Toppblogg.se


tjäna pengar på din ekonomiblogg med adtraction
Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se