Stäng




Behövs momsregistrering när man säljer via webbshop till privatkunder i andra länder?



Vi kommer på sikt sälja innebandyprodukter via vår webbshop till privatpersoner utanför EU. Måste vi få ett EORI-nummer då och lämna in tulldeklarationer till Tullverket? Behöver vi registrera filialer i exempelvis Schweiz och Norge för att få sälja varor till privatpersoner i dessa länder?

Vad är EORI-nr?

EORI-nr är unika registreringsnummer som används vid all tullrelaterad verksamhet för företag inom EU och även när det gäller export och import av EU-företag utanför EU. JA ni behöver få EORI-nr.

EORI-nr börjar med två bokstäver som anger landet, t.ex. "SE". Sedan kommer organisationsnummret eller personnr om det är enskild firma eller privatperson. Det fungerar alltså precis som momsregistreringsnummer som inom EU också kallas "VAT nr". Svenska EORI nr slutar oftast med "00" som standard och SE-momsnr slutar ofast på "01" som standard. Har man flera verksamheter får man 01, 02 osv på slutet.

EORI-nr och Momregistreringsnummer är alltså väldigt lika men inte samma sak. I vissa fall har man dock exakt samma EORI som momsnr vilket leder till en del förvirring. Tänk så här att EORI hänger ihop med Tullverket och Momsnr med Skatteverket.

"..eftersom du vid export för ut en så kallad unionsvara från EU:s tullområde måste du lämna en deklaration till Tullverket. Antingen registrerar du exporten via TID (Tullverkets internetdeklaration) eller via EDI (Electronic Data Interchange). En del varor har också exportrestriktioner. Eftersom Sverige är med i EU så finns det en tullmur mot omvärlden precis som om det var en landsgräns. Tullverkets term för export till land utanför EU är tredjeland."

Så här bokför du export av vara till kund utanför EU

Här kan man kontrollera EORI nr

Registrering av filialer utomlands utanför EU

Nej ni behöver normalt inte registrera en filial, ofta behöver man inte ens momsregistrera sig i det aktuella landet t.ex. Norge när man exporterar tjänster och varor. För er som inte vet innebär en filial ett verkligt kontor på plats i det aktuella landet där man har anställd personal. En momsregistrering är bara ett nummer och en extra administration med inlämning av momsdeklarationer till respektive lands Skatteverk - ingen personal behövs på plats men ibland måste man utse en lokal representant inom landet, detta uppdrag kan överlåtas åt lokal jurist eller bokföringsfirma.

"Säljer du för (omsätter) varor inom Norge för mer än 50K NOK ska du registrera dig hos norska Skatteverket. Detta gäller alltså om du har FÖRETAG REGISTRERAT INOM NORGE/NUF och liknande. Denna gräns gäller ej dig som bara har företag i Sverige och exporterar till Norge. Passerar varan gränsen mellan Sverige och Norge gäller alltså inte 50K regeln."

Du behöver alltså inte momsregistrera dig i Norge. Är bandyklubban värd under 350 NOK slipper den norska kunden också betala importmoms (!) vilket är en stor konkurrensfördel för svenska företag eftersom inhemska norska bolag måste lägga på 25% norsk moms. Svenska företag kan sälja momsfritt upp till 350 NOK. Detta har orsakat en het debatt i Norge och gränsen kan komma att ändras framöver men just nu är det detta som gäller.

Läs mer här om vad som gäller för moms och registrering när du exporterar varor till Norge.

För Schweiz däremot finns en lokal regel som säger att även utländska företag som säljer till Schweiz (distansförsäljning) måste momsregistrera sig i det landet när man kommer över ett visst tröskelvärde. Detta liknar systemet inom EU med tröskelvärden. Du behöver alltså inte skapa en filial bara göra en momsregistrering. Schweiz har satt denna gräns väldigt högt för att undvika att småföretagare drabbas och att Schweiz myndigheter ska slippa onödig administration som kostar mer än det ger - tänk om Sverige kunde ha samma synsätt!

"Eftersom Schweiz inte är medlem av EU gäller inte de tröskelvärden för distansförsäljning som listas inom EU. Men man har en liknande regel på ett ganska högt belopp för att undvika att småföretag drabbas. 

Gränsvärde distansförsäljning: 100000 CHF - Schweiziska francs (ca 850K SEK)

Säljer du varor till schweiziska privatpersoner för över detta belopp måste du momsregistrera dig i Schweiz."

Läs mer om moms och momssatser i Schweiz här

Alla länder har dock egna och ibland unika regler, därför är det viktigt att alltid kontrollera regelverket med varje lands Skatteverk som man säljer varor till.

 

30 Jun 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se