Den rödgröna budgeten - sammanfattning

Efter en del tumult lyckades Magdalena Andersson tyvärr nå fram med den förfärliga budgeten som innehåller en del riktigt otrevliga förslag. 

Sossarna avrättar en generation till på skatteteknisk knockout

Situationen för unga är redan katastrofal i Sverige. Nu gör sossarna det ännu mer omöjligt att få jobb om man är under 26 år. Som alla vet så måste man ha erfarenhet av ett jobb för att kunna få just det jobbet.. En sak som gjorde att arbetsgivare vågade chansa på oerfarna drivna personer under 26 var reduktionen av arbetsgivaravgifterna, som gjorde det så billigt att företagare vågade anställa yngre förmågor. Nedsättningen av socialavgifterna, inklusive den allmänna löneavgiften, tas bort i Sossarnas+stödpartiernas budget. Man tar alltså fram motorsågen och sågar av benen på alla under 26. Folkmord kallar jag Sossevansinnet! Man avrättar en generation till på skatteteknisk knockout. Jakten på ungdomarna kan börja, är du Sosse kan du utrusta dig nedan eftersom jaktsäsongen kommer pågå i minst 4 år nu.. Under 2015 ska nedsättningen av socialavgifterna för unga vara halverad och sedan utplånas helt och hållet. Detta kommer resultera i att alla bara pluggar vidare. Universiteten är redan fritidsgårdar för folk mellan 20-25 som inte har någon annanstans att vara -så man pluggar istället. Folk pluggar och pluggar och pluggar, istället för att jobba och starta företag. Färre och färre jobbar och ska försörja fler och fler. När någon äntligen kommer ut från ett liv i utbildning så är man helt anpassad för att plugga, inte för att jobba 8-17, och då går folk in i väggen direkt, för man har ju anpassat sig under 20-25 år till att vara student med mycket fritid och en enorm portion kritiskt tänkande. Men när dessa personer kommer ut och ska jobba med monotona stressiga arbetsuppgifter och absolut inte tänka kritiskt eller ifrågasätta..någonting alls, bara gilla läget, ja då smäller det till i psyket på folk. Man drillas i 20 år för en verklighet som har helt andra krav och förväntningar på unga personer än plugget och universiteten. Låter det här som en hållbar strategi för Sverige? 

Sänkning av jobbskatteavdraget

Jobbskatteavdraget sänks stegvis för de med över 50000 Kr i månadslön (<65 år vid årets ingång). Arbetsinkomster upp till 123300 Kr per månad (beräknat på genomsnittlig kommunalskattesats) ger jobbskatteavdrag i någon form. Inte mycket att säga om det.

Sänkt skatt för pensionärer

Det förhöjda grundavdraget för pensionärer ökas så att pensionärer inte beskattas högre än löntagare upp till 120000 Kr/år. Men den här generationen har fått se sina lån försvinna tack vare den höga inflationen under 70-talet, vad är rättvist egentligen? Dagens unga kommer leva med livstidslån som aldrig kommer gå att betala tillbaka som CSN/bostadslån.

Skiktgränser för statlig inkomstskatt

Den nedre skiktgränsen för 2015 blir 421800 Kr (420800 för 2014). Den övre skiktgränsen kommer ligga på 616100 Kr (602600 för 2014) för 2015. Marginella förändringar, detta kan du hantera genom smarta avsättningar till periodiseringsfond och expansionsfond som du kan läsa mer om här på Momsens.se genom att klicka på termerna tidigare i texten.

Avdragsrätten för privat pensionssparande elimineras i princip

Just nu (2014) får du dra av 12000 Kr för det du sätter av i privat pensionssparande. Det sänks nu till löjliga 1800 Kr i höstens budget och slopas helt den 1 januari 2016. Man försöker uppenbarligen stimulera till konsumtion istället för sparande. Men det huvudsakliga skälet är att skrapa ihop mer pengar till statskassan. Lika bra det, man kunde inte få avdraget om man placerade pengarna själv i en egen kapitalförsäkring och hade det som pensionssparande.

(det här förslaget blir kvar med alliansens budget med samma sänkning)

Skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet slopas 2016

Här hade man hoppats att Sossarna och den rödgröna röran utökat avdraget till att gälla även bidrag från företag till ideella organisationer och hjälporganisationer, men man väljer att gå i motsatt riktning istället. Märkligt.

Särskild löneskatt för äldre

Den särskilda löneskatten återupplivas till viss del på lön och andra ersättningar för arbete och näringsverksamhet för personer över 65 år. Man angriper alltså de aktiva pensionärerna och vill tvinga dom att vara passiva och inte göra någonting. Bidragsdemokraterna tror att om ingen jobbar så går det jättebra att försörja en växande befolkning utan inkomster som lever på bidrag i alla dess former. Rätt väg framåt för ett åldrande Sverige med världsrekord i ungdomsarbetslöshet? Hur fan tänker dom alltså? Det här är definitionen på vansinne. Den blodröda fanan har bekänt färg ännu en gång. Eftersom soffliggarna nu kommer öka exponentiellt kommer efterfrågan på detta öka dramatiskt, bara att beställa här:

Avdragsrätten för förvaltningsutgifter avskaffas

Lika bra det, har aldrig förstått varför man ska få avdrag på detta.

RUT-avdraget för läxor

Det är inte så RUTinerat av Sossarna att ta bort skattereduktion för hjälp med läxor och annat skolarbete när Sverige är i fritt fall i PISA-mätningarna. Ännu ett stort sjumilakliv i fel riktning för Sverige. 

Utredning av 3:12-reglerna

Det eviga tjatet om 3:12. Ta bort skiten helt så slipper vi snacka om det. För dig som inte vet vad det handlar om är 3:12 reglerna det som medför att svenska småföretag beskattas betydligt högre än stora bolag. 

Höjd skatt på grus, bekämpningsmedel och avfall

Skatten på naturgrus höjs från 13 till 15 kronor per ton. Bekämpningsmedel höjs från 30 till 34 Kr/kilo. Avfallskatten ökar till 500 Kr/ton från 435.

Snus och sprit blir dyrare

Punktskatten på cigaretter höjs med ca 6%. Snus höjs med ca 12%. Skatten på Öl och Vin höjs med 9%. Sprit ökar bara med 1%. Rädda för ökad smuggling kanske?

Momsgrupperna avskaffas tydligen inte

Om man får tro Budgetpropositionen så blir det inget av med slopandet av gruppregistrering för moms (momsgrupper). 

 

24 okt 2014

MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:

search engine by freefind advanced


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)www.momsens.se


Momslathunden gör bokföring och momsdeklarationer busenkelt.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkarekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans

Ekonomi & Finans
Toppblogg.se


tjäna pengar på din ekonomiblogg med adtractionGe en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se