Stäng




Fakturering av provision mellan svenska företag som gäller utländska affärer



Provision på försäljning utomlands via svensk mellanhand. Hur blir det med fakturering av provisioner som man får via svenskt företag fast försäljningen gäller affärer utomlands? Vad är det för skillnad på Kommission och Provision?

Fakturering av provision

"Hej,

Företaget XX.AB förmedlar kontakter till företaget YY.AB och alla
slutkunder är utanför EU.

Företaget XX.AB får en kommission för allt som företaget YY.AB
säljer utanför EU.

YY.AB fakturerar så klart ingen moms på produkterna eller
tjänsterna de säljer utanför EU, men ska XX.AB fakturera sin
kommission/andel med eller utan moms då faktureringen är mellan två
Svenska AB men affären det handlar om har skett utanför EU?"

Kommission vs Provision

Förenklat kan man säga att Kommission egentligen syftar på själva åtagandet, uppdraget eller avtalet om att sälja, medan Provision är själva ersättningen för det man sålt baserat på volymen man sålt. Men det finns tillfällen då en provision egentligen är en kommission.

Kommission: Åtagande eller uppdrag att sälja varor eller tjänster.

ProvisionErsättning för affärsförmedling, mäklararvode, lön till försäljare baserat på försäljningsvärde.

Dessa två ord kan skapa lite förvirring eftersom den engelska termen för provision är "commission" även om det även används i betydelsen kommission. Båda orden används ofta om vartannat med samma betydelse, dessutom har orden många olika innebörder. Men om man ska vara helt korrekt så är ett kommissionsavtal något som avtalas med en mellanman, en så kallad kommissionär, som tar på sig ansvaret för att göra affärer åt en annan person eller företag som då kallas Kommittent. Kommissionärer säljer varor eller tjänster i sitt eget namn men förmedlar någon annans produkter och tjänster. Ett enkelt exempel är förmedlare som säljer andras fonder, fast under eget namn med egna fakturor. En provisionssituation uppkommer då en säljare som inte har ett eget lager utan bara förmedlar andras varor och tjänster med deras varumärken, ej i ett eget företagsnamn, och sedan får provision på det som säljs.

Ett annat exempel kan vara ett telemarketingföretag som ringer runt och säljer DN med hjälp av sina säljare, då får den mellanmannen (säljföretaget) en kommission på tidningsförsäljningen om man skickar fakturor till kunden i eget namn. Men vanligast är att man bara agerar säljfunktion till t.ex. DN och fakturan kommer sedan från DN själva ej telemarketingföretaget. Då får telemarketingbolaget istället en provision. Säljföretaget har inte heller något att göra med tillverkningen eller själva innehållet i tidningen. De säljare som jobbar på säljföretaget och säljer DN får alltid provision på sin försäljning, även om dom uppger sitt eget namn i samtalet. Säljaren (personen) är ingen separat juridisk person och kan därför inte få kommission.

Rent juridiskt finns det alltså en skillnad mellan orden då Kommission syftar på försäljning som görs i mellanmannens eget namn medan provision görs av mellanmän som använder uppdragsgivarens namn. DN säljare på stan får provision eftersom dom säljer i DN:s namn. Om säljaren istället hade en liten butik på gatan och sålde många olika tidningar (exempelvis Pressbyrån) då får mellanmannen (Pressbyrån) egentligen en kommission eftersom den säljer DN fast under namnet Pressbyrån. Du (kunden) får ett kvitto på köpet (förenklad faktura) utställd av Pressbyrån ej DN. 

Moms på provision från utländska affärer?

I frågan gäller det en fakturering av provision till ett annat företag i Sverige som i sin tur hanterat affärerna i utlandet och får betalt en viss andel för besväret. Men själva faktureringen sker mellan två svenska AB och det blir därför en helt vanlig inrikesförsäljning. Provisionen som XX fakturerar till YY blir en egen (ny) omsättning inom landet (Sverige). Det blir alltså en inrikesförsäljning av tjänst och den får 25% svensk moms.

Notera att i vissa fall kan det röra sig om royalties och då är det 6% moms man ska fakturera med (gäller i första hand situationer där upphovsrätten överlåts eller rätten att använda ett verk eller uppfinning lämnas över till någon annan part t.ex. vid uppspelning av film och musik eller rätten att använda sig av ett varumärke).

 

 

16 Jan 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se