Stäng




Hur bokför man inköp av ljudböcker, e-böcker och appar till företaget?



Moms på inköp av ljudböcker, e-böcker och appar. Hittar du ingen riktigt bra info om hur man bokför inköp av e-böcker och ljudböcker från amazon.com enligt kontantmetoden i enskild firma? Är det svårt att förstå hur man ska hantera momsen på inköp av e-böcker, ljudböcker och vanliga fysiska böcker som du köper in till företaget? Får du fakturor med och utan moms till synes helt utan systematik och logik?

Anledningen till att du inte hittar någon bra information om detta är för att det är väldigt förvirrat på det här området nu. Det är svårt att veta vad som är rätt och hur man ska göra för att det ska fungera både från ett momsperspektiv, beskattningsperspektiv, bokföringsperspektiv och ett företagsperspektiv. Det är väldigt svårt att förena alla perspektiven idag och få det att bli bra och korrekt från alla synvinklar. Detta gör också att det är förtvivlat svårt för småföretagare och frilansare att försöka läsa sig till, och förstå, hur man ska göra och bokföra. Hur ska man kunna sköta bokföringen när inte ens redovisningsekonomer är säkra på hur man ska hantera detta idag?

"Jag har även köpt kindle e-böcker från den indiska amazon sidan, och dessa böcker är momsfria. Så en liten hjälpande hand med hur man bokför detta med olika momssatser osv skulle jag vara tacksam för. Även vilka konton E-böcker, ljudböcker, appars osv. skall bokföras på."

Det är inga märkvärdiga eller ovanliga produkter eller tjänster som den här artikeln handlar om. Det gäller helt vanligt förekommande inköp av appar, e-böcker och ljudböcker. Det är inköp som görs av många företagare dagligen i stora volymer, men tyvärr är bokföringen av dessa inköp en avancerad kurs i moms och bokföring.

Hur bokför man inköp av böcker från Amazon i USA?

Jag har ett bra exempel om du köper fysiska böcker från Amazon i USA (utanför EU) här i mitten på sidan:
https://www.momsens.se/momshantering-och-rapportering-vid-inkop-av-varor-utomlands

 

Konteringen för bokinköp utanför EU (import) blir så här:
Beskrivning Konto Debet Kredit
Böcker och tidningar 6970 1 000,00  
Utgående moms varuimport 2635   60,00
Ingående moms varuimport 2645 60,00  
Egen Insättning 2018   1 000,00
Du bokför på BAS-konto 6970 oavsett om det är fysisk bok eller e-bok.
Med momsen blir det lite knepigare, då måste man skilja på varor och tjänster. Är det en fysisk sak kan det också bli importtull (men böcker har 0% importtull så det blir bara vanlig moms).
Det är 6% moms på tryckta böcker, men e-böcker hade förut 25% (kan i vissa fall fortfarande ha det) men oftast 6% (sedan momssänkning på e-böcker 1 juli 2019). I Sverige finns inte kravet som är vanligt i andra länder att det måste finnas en fysisk version av boken med ISBN nr för att e-boken ska få reducerad moms. E-böcker är en tjänst enligt Skatteverket så när du bokför inköp av e-bok blir det import av tjänst, precis som om du köpt en digital bild.
https://www.momsens.se/hur-bokfor-man-inkop-av-bild-utanfor-eu-t-ex.-usa

Du bokför import av e-böcker och ljudböcker så här:
Beskrivning Konto Debet Kredit
Böcker och tidningar 6970 1 000,00  
Utgående moms tjänster utl. (fik) 2614   250,00
Ingående moms tjänster utl. (fik) 2645 250,00  
Egen Insättning (kreditkort)
2018   1 000,00
Se upp med konto nr vid reducerade momssatser:
2634 för 6% moms.
Du kan även behöva välja andra momskoder om ditt bokföringsprogram använder sådana.
OBS! När du köper från Amazon kan inköpet räknas vara från USA, EU eller även Sverige numera som jag förstått det. Så du måste titta efter noga vilken adress Amazon använder som faktureringsadress och vilket lager de skickar ifrån.
Det kan bli inköp av vara/tjänst inom EU, men även en vanlig inrikes faktura om dom anger sitt SE-momsnummer. Då kan du dra av den momsen i företaget.
Det är alltid den svenska momssatsen för ljudbok, e-bok och fysisk bok du ska använda när du själv beräknar momsen på inköpet vid omvänd skattskyldighet.
För inköp från Amazon i Indien blir allt precis som för inköp från USA (en import utanför EU i båda fallen).

Bokföra inköp av appar till företaget

För appar har det blivit ännu krångligare. Nu gäller de nya MOSS regelverket för elektroniska tjänster till privatpersoner. Det går i korthet ut på att den som säljer en app till en privatperson i EU måste fakturera med mottagarens lands moms och momssats. Så om Amazon säljer en app från något kontor någonstans i världen till dig i Sverige så måste dom alltid fakturera med svensk moms (25% för appar). Så även om du köper en app från Amazons USA sida så kommer du blir fakturerad med 25% svensk moms (om dom har fått till sin setup korrekt..).
Att köpa appar till företaget idag innebär att man hamnar i ett moment 22 läge i bokföringen. Det är väldigt struligt på detta område just nu. Här kan du läsa mer om denna problematik och hur man ska tänka och göra:
https://www.momsens.se/hur-bokfor-man-inkop-av-app-till-foretaget-nar-google-fakturerar-dig-som-pri
Skatteverket anser just nu, felaktigt enligt Momsens.se, att du inte får dra av momsen på appar när du köper till företaget om Amazon, Google etc säljer alla appar som om kunderna var privatpersoner. Nu vet jag inte om Amazon skiljer på företag och privatpersoner även för appar. Google och iTunes gör det inte utan betraktar alla kunder som privatpersoner och då får du inte dra av MOSS momsen utan måste beräkna de två raderna fiktiv moms ovanpå totalpriset, vilket medför att momsen som ingår i totalpriset blir en kostad för dig även om du har ett företag.

Kontering av appar:

6540 IT-tjänster, 4046 (om du har Speedledger) eller 4531 (utanför EU), 4535 (inom EU). Det går även att använda andra konton beroende på appens funktion och hur den hör ihop med din verksamhet.

Exempel

"If I purchase a service from another EU country, will I need to register it on the account "Inköp av tjänster från annat EU-land" or can I also put it on the account that describes more accurately, what kind of purchase it is? Here is an example of an E-Book that I bought from another EU country. Which of these versions is correct? Or are both possible?"
Version 1: 
  • [4537] Inköp av tjänster från annat EU-land, 6 % - DEBIT 100 SEK
  • [1930] Företagskonto/checkkonto/affärskonto - CREDIT 100 SEK
  • [2645] Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet  - DEBIT 6 SEK
  • [2634] Utgående moms omvänd skattskyldighet, 6 % - CREDIT 6 SEK
Version 2:
  • [6970] Tidningar, tidskrifter och facklitteratur - DEBIT 100 SEK
  • [1930] Företagskonto/checkkonto/affärskonto - CREDIT 100 SEK
  • [2645] Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet  - DEBIT 6 SEK
  • [2634] Utgående moms omvänd skattskyldighet, 6 % - CREDIT 6 SEK
To be sure how to book it I need to see the actual invoice, from which VAT number is it invoiced etc, that affects how to book it.
Let's assume it really is purchased from within the EU, even from a VAT and accounting perspective.
BOTH examples are correct, BUT version 1 is safer, it (should) work in any accounting program.
Version 2, here it is not sure if the accounting program will fill in the VAT report with the 100 SEK in square 21. You usually need a program with VAT codes (momskoder) that directs a value to the right square when using normal accounts like 6970. A program that can handle this is Speedledger. For Bokio, Promikbook/Acconomy, etc you need to use 4537, otherwise, the VAT report will not be correct.

 

5 Sep 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se