Stäng




Justering av valutakursdiffar med PayPal vid Årsbokslut



Korrigera valutakursdiffar. Hur gör man om man missat att bokföra valutadiffar? Hur bokför man valutakursförluster som inte kostnadsförts? Kan man rätta obokade valutakursvinster från ett tidigare år i aktuellt år? Hur hanterar man diffen som uppstår när man tar emot betalningar med PayPal?

Hantering av kursdiffar med PayPal

"Hej, Jag har en onlinebutik. Får betalt av kunderna genom paypal. Efter ett tag för jag över till företagets bankkonto. Jag frågade min redovisningskonsult hur jag skulle handskas med paypal i bokföringen och fick till svar att jag skulle se det som 1510 kundfordringar.

Första året fick jag minus på 1510(paypal/kundfordringar) och jag förstod inte varför eller hur jag skulle fixa det. så det fick stå kvar så för jag visste inte hur jag skulle fixa det. Nästa år blev det lite mer förlust, alltså att jag fick en diff på -1000* kr där. Nu förstår jag att det blev det pga valutakursväxlingarna mellan den dagen jag fick inbetalningen i euro och den dagen jag överförde till bankkontot och den dagens valuta. Jag får inbetalningar i både euro och SEK på paypalkontot. Så nu har jag gjort bokslutet för 2016 klart och vill inte dit och röra om och ändra. 1510 står på -1000 kr.

Nu hade jag tid att läsa lite och då ser jag att man kan bokföra valutakursförluster på 7960? stämmer det? Vill gärna bli av med de där 1000 kr som hänger med från 2015...på nåt sätt. Så första frågan är när ska jag göra det? och hur jag ska göra det? exempel please?

Tyckte jag läste någonstans att man bara skulle göra det vid bokslutet. I så fall, bör jag vänta till nästa bokslut? Eller kan jag bokföra det på något sätt nu så jag nollar de där 1000 kronorna som står på minus på 1510?

Och nu när jag förstår att det är valutakursförluster det handlar om, kan jag göra något åt det på den löpande bokföringen? Eller ska jag vänta till årslutet och ta det som blev minus där då? Har inte börjat fylla i dagboken än (jag jag kör manuelltdagbok, har så lite omsättning än) Har konterat allt som hänt än så länge under året (2017) och det står i ordning redo att föras in. Men innan jag börjar så ville jag fråga om det går att justera detta med valutaförlusterna i 1510 innan jag börjar.

Andra frågan är; Nu såg jag att det finns ett baskonto för paypal som heter 1960. Så jag tänkte om jag kunde börja om från scratch och kalla det 1960 istället för 1510. Eller om det skulle krångla till något vid nästa bokslut då jag ju har de där 860 kr på 1510 på minus?

Jag läser det här och jag får ont i huvudet själv, vet inte om någon kommer att förstå detta men jag hoppas. Jag har bokfört avgiften som paypal tar vid varje försäljning som bankkostnader på 6570. Tack på förhand för svaret om det nu finns någon som förstår detta och kan svara!"

*beloppen och vissa detaljer är ändrade i frågan som en del av anonymiseringen.

Sammanfattning av problemet

*Du gör bokföringen manuellt på papper.

*Du får betalt med PayPal som du senare överför till ett riktigt bankkonto.

*Du bokför mot 1510 innan du för över till vanligt bankkonto men använder Kontantmetoden.

*Du har problem med valutakursdiffar som ej är bokförda.

Bakgrund till PayPal-problemet

Detta låter som något din redovisningskonsult borde fixat åt dig vid bokslutet av 2015. Eftersom du har bokföring på papper blir det svårt för mig att granska hela dina huvudbok och verifikationer så det låter som något din redovisningskonsult skulle hjälpa dig med. Jag kan dock ge dig ett svar och en förklaring under förutsättning att felet verkligen är 1000 Kr och att det inte beror på andra fel i bokföringen.

Vill man inte ändra 2015 bokslutet och göra rättelse till Skatteverket och sånt som man egentligen nog borde göra så kan man bara boka bort det som bokslutsdisposition i 2016 bokslutet. Med andra ord så blir resultatet lägre för 2016 än det borde varit. Nu är det inga stora pengar det handlar om, så för att vara lite pragmatisk kan man nog boka bort det på 2016 utan att Skatteverket går i taket. Du har trots allt betalt mer skatt för att du visat högre resultat 2015 än du egentligen hade så det kan nog alla parter leva med.

Är det bättre att använda 1960 för PayPal?

Vill du använda 1960 så blir det som att ha ett bankonto fast det är PayPal. Detta fungerar bäst när man använder KONTANTMETODEN (bokför intäkter och kostnader vid betalning och när pengarna kommer in på kontot). Du måste ändå hantera valutakursdiffar även om du använder 1960. Det är smidigast att bara göra EN korrigeringsbokning sista dagen på året och bokföra den totala kursvinsten eller förlusten då. Men man kan också föra över varje betalning man får in till PayPal till bankkontot separat och då får man ett värde i SEK för varje transaktion och slipper boka bort kursdiffar. 

För man över en klump summa i slutet på året till banken, eller några få störra klumpöverföringar under året, kommer man få kursdiffar. Bokför denna kursdiff-korrigerings-verfikation på sista dagen på året 161231, du måste summera om årsbokslutet, därför hade det varit en fördel med bokföring i ett dataprogram :) Jag kan inte rekommendera att du låter kursförusten glida över ännu ett årsskifte in på 2017. Bokföringen ska ge en rättvisande bild etc och har man identifierat ett problem men låter det ligga justerat över flera årsbokslut kan du få problem med revisor (om du har sådan) och Skatteverket. Speciellt om det blir en Skatterevision. Det är dock tekniskt möjligt att göra justeringen på 2017 om du inte orkar röra gamla bokslut. Nu är felet så litet att det inte är mycket att bekymra sig över. Men du gör det på egen risk så att säga.

Kontering (rättelse av valutadiffar)

Så här bokför du för att rätta felet. Du flyttar med andra ord 860 Kr från 1510 Kundfordringar (balanskonto) och kostnadsför det på 7960 Valutakursförluster (kostnadskonto). Det går även bra att använda konto 8330. Det innebär att det nu uppstår en kostnad som påverkar resultatet (sänker resultatet). Det år du bokför den här verifikationen på kommer ditt Resultat se ut att vara 1000 Kr lägre än det är i verkligheten (om du inte rättar 2015 där det hör hemma).   

Beskrivning Konto Debet Kredit
Valutakursförlust 7960 1000  
Kundfordringar 1510    1000

Men eftersom du anger att det är -10001510, att det skulle ligga 1000 kvar i Kredit där, det får mig att tro att det är egentligen är fråga om kursVINSTER eller något annat fel i bokföringen. Är det så att du gjort en valutakursvinst kan du göra så här istället:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Valutakursvinst 3960    1000
Kundfordringar 1510 1000  

En utförlig motivering till varför jag anser att det är en kursvinst finns här

 

Vad händer om man bokfört fel?

I det här fallet har du inte undanhållit någon vinst eller intäkt från beskattning. Det handlar om en förlust på valutadiffar som inte är kostnadsförd. Det betyder att resultatet borde varit lägre för 2015. Därmed har du egentligen betalt för hög skatt för 2015. Böter och skattetillägg får man när man betalt för lite skatt. Även om ambitionen är att bokföringen ska vara 100% rätt och helt korrekt så är det sällan den är helt perfekt i verkligheten. Ibland får man fakturor som borde bokförts på ett tidigare år och då får man helt enkelt ta den kostnaden eller intäkten när den kommer och när man först har möjlighet att rätta eller bokföra den saknade verifikationen. Sånt händer och det får man acceptera. 

Har man missat att bokföra en intäkt som skulle medfört att man borde betalt mer skatt är det mer allvarligt. Då kan man få betala 40% extra skatt baserat på den skatt som borde ha betalats. Gäller det fel på momsen är det 20% extra på det belopp Skatteverket anser att man borde betalat in. Den finansiella risken för ett fel på 1000 Kr är alltså försumbara 400 Kr. Inte mycket att bråka om med andra ord.

Funderar du på att börja bokföra digitalt online?

Läs mina tips på bra bokföringsprogram här

Tips på fortsatt läsning:

Bokföra PayPal avgifter

Hur bokför man försäljning av tjänst?

Hur bokför man in- och utbetalningar via PayPal?

Bokföring för nya företagare

1 Mar 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se