Stäng




Kan man spara i aktier via Enskild Firma?



Kan jag investera i aktier via min Enskilda Firma? Kan en enskild firma äga en aktiedepå? Kan man pensionsspara i egen depå via sin enskilda firma? Får en enskild firma äga aktier i andra bolag? Kan man placera pengar på ett Investeringssparkonto (ISK) från sin enskilda firma?

Hur kan man placera vinsten i en enskild firma?

Som enskild näringsidkare kan du inte spara i aktier via ditt företag. Du kan alltså inte lägga upp en aktiedepå eller kapitalförsäkring som en tillgång i din balansräkning, eftersom köp av aktier och fonder etc. räknas som ett eget uttag. Bokföringsmässigt blir alltså köpet av aktier via pengar från ditt företag först ett eget uttag som du bokför i din enskilda firmas bokföring. Sedan blir överföringen till en depå en privat överföring som inte berör företaget. Du kan alltså bara investera i aktier som privatperson, aldrig via en enskild firma.

Detta beror bl.a. på att du som enskild näringsidkare inte är en separat juridisk person utan du är ditt personnummer. Både firman och du som privatperson har samma org. nr/pers nr. Du och företaget är alltså samma person och därför säger regelverket att aktiehandel och liknande finansiella placeringar alltid ses som något du som privatperson gör. Detta innebär också att du inte kan äga ett Investeringssparkonto (ISK) via din enskilda firma eftersom du där är direktägare till aktierna du investerar i. Det blir alltså samma sak som att köpa aktier.

Även om det gick att köpa aktier via din enskilda firma skulle det inte vara någon skattemässig fördel eftersom du dels får betala 30% kapitalvinstskatt på vinsten på aktierna, sedan skulle du också behöva betala egenavgifter på vinsten eftersom du betalar egenavgifter baserat på resultatet i den enskilda firman. Du skulle alltså teoretiskt råka ut för dubbelbeskattning utan dess like.

Finns det några andra undantag för hur man får placera pengarna i den enskilda firman?

När du har enskild firma kan du placera företagets pengar på vanliga bankkonton och även högräntesparandekonton. Du kan också spara på ditt skattekonto även om detta räknas som en privat placering (alltså inte en tillgång i ditt företag). Du får inte placera pengar i värdepapper eller på ett konto hos Riksgälden, dessa blir också privata placeringar och egna uttag i så fall.

 

Det finns ett förslag på att man även i enskilda firmor ska få investera i optioner och terminer under speciella omständigheter. Då handlar det i första hand om att man vill reducera risken på sina tillgångar genom att använda sig av finansiella instrument som går upp i värde om tillgången går ned och tvärtom. Men detta är alltså endast ett remissförslag i nuläget.

Den här utredning från Finansdepartementet om införande av företagskonto har också tagit fram förslag på att man ska kunna sätta av pengar från den enskilda firman i en s.k "företagsfond" istället för dagens periodiseringsfonder, expansionsfonder, skogskonto, skogsskadekonto och upphovsmannakonto. Detta för att förenkla och minska förvirringen mellan alla olika avsättningslösningar som idag är giltiga och aktiva.

Får man låna ut pengar via sitt företag?

Har du enskild firma och vill låna ut pengar till en annan företagare blir det inte en tillgång i din balansräkning. Detta eftersom alla pengar som tas ut från din enskilda firmas bankkonton blir egna uttag. Ett eget uttag beskattas aldrig i en enskild firma utan du betalar skatt på vinsten du gör (årsresultatet). Men om du för över (lånar ut) pengar till ett AB eller annan enskild firma så blir det först ett eget uttag från din EF och sedan blir det en utlånging från dig som privatperson till det andra företaget. Det blir alltså du personligen som står som långivare.

Funderar du på att tjäna pengar på räntor genom att låna ut ditt överskott blir det ett mycket mer komplicerat regelverk. Tidigare behövde man registrera ett företag som ett finansiellt institut för att få rätt att förmedla små krediter som sms-lån och liknande. Sedan 1 juli 2014 gäller en ny och hårdare lag som säger att det nu krävs ett tillstånd för konsumentkreditgivning för att kunna låna ut.

Om du vill starta en mer banklik utlåningsverksamhet har regelverket och kraven blivit riktigt hårda idag. Det krävs givetvis tillstånd från Finansinspektionen som bara ges till aktiebolag, sparbanker eller medlemsbanker. Du kan alltså inte starta en bank som enskild näringsidkare. Dessutom måste du skramla ihop ett startkapital på €5 miljoner (alltså närmare 50 miljoner Kr). 

Ett alternativ som blivit populärt är företagsobligationer eller mikrolån till företag. Med hjälp av siter som t.ex. Toborrow.se kan man snabbt, smidigt och enkelt låna ut pengar till företag och få riktigt bra ränta (ofta 8-12%). Ett mycket intressant alternativ att placera sina pengar i med tanke på dagens lågränte/minusränte-ekonomi.

Får ett AB placera i aktier?

Både handelsbolag och AB kan placera hela eller delar av vinsten i både aktier, fonder och obligationer.

Har du gjort stor vinst i din enskild firma och är rädd för att du kommer få betala mycket mer skatt på grund av brytgränserna för inkomstskatt och värnskatt kan man istället göra avsättningar i bokföringen vid årsbokslutet/deklarationen i expansionsfond och periodiseringsfond.

15 Sep 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se