Stäng




Moms vid Dropshipping?



Dropshipping och MOMS. Ska man redovisa import/export som går direkt mellan länder utanför EU i Tulldeklaration? Hur bokförs dropshipping? 

"Tjena, kontaktade dig härom dagen och blev ombedd att skjuta mina frågor på mail, så här kommer dem.
Först, en liten snabb beskrivning av min "set up", Jag driver en shopify affär (digital plattform) på nätet där jag reklamerar för varor via facebook inom vissa nischer, 99% av mina kunder är i USA.
När jag får in en beställning så beställer jag den i kina och den skickas direkt till kunden i USA.

#1, Som jag förstår det så är kunden i usa som själv ansvarar för sin egna moms, lite som omvänd moms inom EU och jag ska enbart beskattas på vinsten som jag gör?" 

Bokföra Dropshipping mellan Kina-USA

Ja kunden är skyldig att betala eventuell importmoms. Du fakturerar kunden utan moms:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Försäljning varor till land utanför EU 3105   5000
Företagskonto 1930 5000  

(Du behöver inte deklarera någon export till Tullverket eftersom varan aldrig varit inne i EU:s tullområde/tullunion men det bokförs som en exportförsäljning)

Ja den skatt du berörs av är vinstskatten i Sverige. Eventuellt kan du behöva betala moms på inköpet i Kina som du ej kan dra av i ditt svenska bolag=kostnad:

"Vid köp av EXW (fabrikspris) händer det dock att leverantören lägger på kinesisk moms (cirka 17%), då denna incoterm inte inkluderar exportklarering och transport till närmaste lasthamn.

"#2, Jag är i startgroparna av att bilda ett företag, just nu på hobby nivå, men det är bara mig själv som stoppar mig från att skala upp verksamheten till en omsättning på 200.000SEK/mån, är det lönsammare då att direkt starta ett AB en som enskild firma, vilket är mest lönsammast i vinst perspektiv?"

Upp till 200K/år definitivt bättre med Enskild firma. Även upp till statlig inkomstskatt (ca 450K/år) är det normalt lite bättre och smidigare med EF. Men sedan AB på grund av ofördelaktiga marginalskatteeffekter i EF då det beskattas på samma sätt som inkomst av tjänst (lön). I AB kan du ta ut utdelning till 20% etc. och bolagsskatten är för AB 22%. För 200K/mån (AWESOME!) är det AB som gäller.

Utredning Dropshipping

"Hej!

Superbra information!

Hur fungerar det med dropshipping till EU och Sverige? Skall jag ta ut moms från kunderna om de befinner sig i Sverige och EU?

Kunden beställer från mig, jag beställer från Kina (åt kunden då) och produkten skickas direkt till kund från Kina.

Är det något annat man bör ha kännedom om dropshipping ang. skatter och moms?"

Bokföra dropshipping till Sverige från Kina

Förutsättningar:

  • Dropshipping till EU från Kina
  • Kund beställer från din svenska enskilda firma.
  • Du beställer varan från Kina.
  • Varan skickas direkt Kina->Kund.

JA, det är MYCKET annat som du behöver tänka på..

Metod 1. Kunden betalar tullavgifter och importmoms

Den här metoden är någon form av ingenmansland/gråzon. Man hamnar lite utanför regelverket och lagarna vilket gör att det är oklart rättsläge för hur det ska bokföras.

Nu är det dock så att just det här tillvägagångssättet används ganska frekvent i verkligheten, så på något sätt måste man bokföra detta och på något sätt ska det redovisas i momsdeklarationen. Min slutsats blir då som följer.

Du fakturerar kunden utan moms eftersom momsen inte ska faktureras till kunden 2 gånger. Du fyller i försäljningsbeloppet i ruta 41 för att visa att köparen betalar momsen på din försäljning. Vid fakturering utan moms måste hänvisning anges på fakturan som motivering till varför den saknar moms. Förslagsvis skriver du:

“Faktureras utan moms enligt 5 kap. ML”

Skatteverket har svarat andra att det inte blir någon moms vid dropshipping från Kina oavsett vilket land kunden finns i som man säljer till, eftersom det räknas som export från Kina. Detta kan alltså tolkas som att man även i detta fall kan redovisa försäljningen i ruta 36 som man gör när man dropshippar till t.ex. privatkund i USA. Detta tycker jag blir lite fel då ett svenskt företag dropshippar till svensk privatkund, eftersom både säljaren och köparen befinner sig i samma land. Därför anser jag att ruta 41 är mer korrekt att redovisa beloppet i för dig.

Metod 2.  Du betalar tullavgifter och importmoms

Detta är den rekommenderade metoden. Här blir transaktionen uppdelad i 2 steg. Först  en inrikesförsäljning. Sedan en import.

Din fakturering av kund blir inrikesförsäljning av vara:

https://www.momsens.se/bokfora-forsaljning-av-varor

Bokför som vanlig import från land utanför EU:

https://www.momsens.se/momshantering-och-rapportering-vid-inkop-av-varor-utomlands

Du behöver EORI nr från Tullverket. För att få det krävs att man redan är momsregistrerad, vilket jag ser att du är med din enskilda firma.

Viktigt att hålla koll på

-Tull. Det är viktigt kontrollera hur varan ska förtullas och vem som ska göra detta och informera både kund och fraktbolag om vad som gäller.

-Importmoms. Vem ska betala importmomsens, du eller kunden? Importmomsen beräknas ovanpå varuvärdet plus försäkring och frakten.

-Leveransmetod. Sedan måste man ta hänsyn till vilken leveransmetod som används t.ex. CIF, DAP, FOB och EXW. Beroende på vad du väljer måste antingen kunden betala importmoms och tullavgifter, eller så betalar du detta, eller så tar Speditören hand om detta och så får du en faktura från dom angående detta.

-EUs momsområde. Säljer du verkligen till ett EU-land? Om du säljer till undantagna områden räknas det ändå som export (ingen import till EU) och momsområdet styr också hur du bokför och redovisar moms och belopp.

-Postens nya avgifter. Det har varit på tapeten senaste åren att Kinesiska webshoppar skickar varor direkt till kunder utan att det blir någon importmoms för att relativt få paket kontrollerats av tullen. Nu har Posten det ansvaret med en avgift på minst 75 Kr per paket när det inte finns något registrerat företag som tar hand om tullavgifter och moms åt kunden.

-Speditören administrerar. Du kan begära att din speditör betalar alla avgifter och skatter direkt vid tullen, vilket dom tar några procent i avgift för. Du kan också ansöka om en så kallad Tullkredit.

-Rätt mottagare på fraktsedeln. Ditt företag ska stå som C/O Mottagare fast kunden får paketet direkt. Då blir det helt rätt rent juridiskt eftersom sett finns ett registrerat företag som Tullverket vet står för moms och tullavgifter. Då slipper kunden få faktura på detta själv vilket kan vara en otrevlig överraskning. Kommer själv ihåg när jag beställt en CD-skiva från USA i slutet på 90-talet för motsvarande 150 spänn, men efter alla avgifter och skatter blev priset en 5-hundring. Då var man inte lika nöjd kund längre..

-Bokföring. Det som händer här (metod 2) rent bokföringstekniskt är alltså att du först importerar varan från Kina och sedan säljer den vidare inrikes i Sverige med svensk moms.

-Tröskelvärden. Kom ihåg att ta med fraktkostnader vid beräkning för att se om du passerar tröskelvärdet för ett land vid distansförsäljning. Du behöver hålla koll på gränser i lokal valuta och valutakurser för de länder som ej använder Euro. Om du passerar tröskelvärdet för ett land måste du känna till momssatsen för just den varan i det landet och fakturera lokalt med denna moms (kräver lokal momsregistrering).

-Dropshipping riskfyllt. Att börja med dropshipping idag är lite riskfyllt då regelverket och tolkningarna ändras löpande. Du kommer befinna dig i en komplicerad och föränderlig juridisk miljö med risk för höga böter och räntor både från Skatteverk och kontrollmyndigheter om varan inte är godkänd för EU eller du gör ett misstag i moms och importhantering i respektive land. Med de låga marginaler som ofta finns inom direktleveransområdet kan merkostnaderna för att hantera byråkrati, logistik och administration lätt äta upp vinsten.

-Retroaktivt strul. Det finns exempel på dropshippare som t.ex. sålt mobiltelefoner från Kina direkt till kunder i EU som sedan fått krav på att betala importavgifter för flera år bakåt och därmed gått i konkurs. Det gäller alltså att kolla upp exakt regelverk för varje land man säljer till med respektive tullmyndighet och skatteverk, ett omfattande jobb för 28 EU-länder med andra ord. Det bästa är att importera varor till ett EU-land och sedan distribuera, antingen själv eller via någon form av agent, då det är enklare att flytta varor runt i EU om man bara fått in de innan för tullunionens gränser och man själv har ett företag inom EU. Det är mindre riskfyllt att dropshippa till EU-kunder från ett företag i ett land utanför EU, t.ex. Hong Kong som är en favorit för denna typ av lösningar.

-Importtullar. Du kan kontrollera importtullar för olika varor till EU här:

http://madb.europa.eu/madb/euTariffs.htm

-Periodisk sammanställning. OBS! Vid försäljning till företag i andra EU-länder måste du också fylla i en Periodisk Sammanställning varje månad för varor.

PostNords nya rutiner för Kinapaket

Från 1 mars ska moms betalas in från första kronan av varans värde innan paketen kan delas ut. För att klara hanteringen inför PostNord en ny avgift. Detta gäller alla försändelser med ett deklarerat värde. PostNords avgift är 75 Kr för varor med värde < 1600 Kr från land utanför EU. En vara med värde på 100 Kr får 25% extra i moms och sedan +75 vilket ger totalpriset 200 Kr till Kund. Varuvärde över 1600 får 125 Kr i avgift.

Kryphål1 - Vara skickas i ett brev

Småsaker som skickas i ett brev delas ut direkt utan moms och tullavgifter. Ett USB-minne i ett brev går alltså rakt igenom PostNords kontroller som det ser ut idag. Många länder har tullfrihet och momsfrihet på dessa småförsändelser. Finland har t.ex. en gräns på 22 Euro då man varken betalar tullavgifter eller moms. EU tillåter också momsfrihet upp till just 22 Euro.

OBS! Stora förändringar är på gång inom EU från 2021 med ny gräns på 150 Euro och ett ännu mer komplicerat och svårtolkat regelverk - med risk för dubbelbeskattning!.

Sverige saknar fortfarande sådan gräns för moms (finns bara för mycket specifika leveranser av t.ex. prenumeration på tidning), därför är formellt sett ett USB-minne i ett brev som inte momsas och förtullas olagligt här. Men PostNord ser mellan fingrarna av praktiska skäl vid brevförsändelser. Sverige har dock tullfrihet (inga tullavgifter) på paket med varuvärde under 1600 Kr.

Moms när du skickar paket med PostNord

Kryphål2 - Paket skickas som gåvor

Ett paket som är märkt gåva med värde under 500 Kr slipper både tullavgifter och importmoms.

OBS! Tullberket har förtydligat sin tolkning av vem som kan skicka en gåva - det är bara privatpersoner som kan göra detta. Avsändaren måste alltså vara en privatperson för att detta kryphål ska fungera.

"Exempel 1: En privatperson bosatt i tredjeland skickar en gåva bestående av en vara till en privatperson bosatt i Sverige. Varans verkliga värde är 1 500 kronor. Detta gör att tullfrihet kan erhållas med stöd av artikel 23 i förordning (EG) nr 1186/2009. Eftersom gåvans värde överstiger 500 kronor kan skattefrihet inte medges med stöd av bestämmelserna i 2 kap. 4 § 3 lagen om frihet från skatt vid import."

"Exempel 2: En privatperson bosatt i tredjeland skickar en gåva bestående av två varor. Gåvorna är värda 500 kronor respektive 1 000 kronor. Tullfrihet kan erhållas för båda varorna, med stöd av artikel 23 i förordning (EG) nr 1186/2009, medan skattefrihet endast kan erhållas för varan som är värd 500 kronor. Skattefrihet beviljas i detta fall med stöd av 2 kap. 4 § 3 lagen om frihet från skatt vid import."

"Exempel 3: En privatperson bosatt i tredje land skickar en gåva bestående av tre varor. De är avsedda för var sin mottagare. Gåvorna är värda 500 kronor vardera. Både tull- och skattefrihet kan erhållas eftersom gåvorna till respektive mottagare inte överstiger 500 kronor. Tullfrihet erhålls med stöd av artiklarna 25 och 26 i förordning (EG) nr 1186/2009 och skattefrihet med stöd av 2 kap. 2 § lagen om frihet från skatt vid import."

(Tullverket, s. 44) 

Drop shipping via annat EU-land

Om en vara kommer med båt till Amsterdam och sedan fraktas vidare på långtradare till Göteborg där paketet anmäls som "övergång till fri omsättning", vilket på vanlig svenska betyder förtullning. Fraktkostnaderna, och ev. försäkring, under hela transporten (även inom EU) ska läggas på varans pris. Sedan beräknas importmoms ovanpå denna summa. Saknas slutort på fraktsedeln ska varan anses bli importerad där den först blir omlastad.

Att importera Kinapaket via annat EU-land t.ex. Holland är det nya sättet att komma runt avgiften på 75 Kr. Så har Fyndiq gjort där paketen ompaketeras i Nederländerna och skickas vidare som EU-paket till Sverige. Då slipper man PostNords nya administrationsavgifter helt lagligt.

PostNord har redan börjat bygga system för att göra det möjligt för internetbaserade handlare att lägga på momsen redan i sin kassa i Kina.

Drop shipping till kund i annat EU-land

Den är situationen är lite bökigare att reda ut. Metod 2 är även här den rekommenderade. Du importerar först till Sverige och sedan distanssäljer du till privatkunder med svensk moms upp till tröskelvärdet i andra EU-länder. Då måste du kontrollera exakta regler för varje land du säljer till. Säljer du till företag i annat land fakturerar du utan moms med hänvisning till omvänd skattskyldighet.

Bäst är därför att importera varorna till Sverige först och sedan sälja dem vidare som distansförsäljning till privatkund i annat EU-land. Men då blir det inte riktigt den snabba och smidiga drop-shipping som du kanske tänkt dig. Tänk då på att kommer du över tröskelvärdet blir du skyldig att momsregistrera dig i det landet:

Använder du metod 1 upplägget som är lite mer tveksamt blir det precis som för svenska kunder, du fakturerar utan moms och kunden betalar ev. tullavgifter och importmoms.

Som ett varnande exempel tänker jag nämna Belgien och Holland där DU tydligen anses vara importören även om du aldrig tar i varorna och du bara finns online, inte fysiskt i länderna. Detta betyder att ditt företag måste stå för importmoms och avgifter i minst dessa länder. Dessutom kan du åka dit om produkterna inte har rätt CE-märkning eller rent av är piratkopierade varor. Det är inte privatkunden som tar risken utan ditt företag.

Vissa rekommenderar att man istället sätter upp ett företag i Hong Kong vilket gör att man kommer runt det mesta av skatter och distansförsäljningsregler för EU. Så trots allt tjat från politikerna om hur viktigt det är att få tillgång till den inre marknaden så är den bästa lösningen att basera sig i Hong Kong.. som är så långt ifrån den inre marknaden det bara går. Visst är det ironiskt!

Det händer dock mycket hela tiden på detta område och EU planerar att införa destinationsprincipen för moms 2021, vilket innebär att all försäljning av varor och tjänster ska faktureras med mottagarlandets moms och momssats. Precis som det är för elektroniska tjänster (filer från din hemsida) idag. Din webbshop kommer i framtiden behöva visa alla olika länders momssatser, eller så har du ett one-size-fits-all pris som du sedan delar av respektive lands moms ifrån. Det kommer bli ännu mer byråkrati och administration kring detta i framtiden. Så det gäller att växa företaget snabbt så att du har råd att anställa en redovisningsekonom eller helt lägga ut bokföringen till en bokföringsfirma, det kommer troligen bli för tidskrävande att sköta administrationen själv som ensam småföretagare.

Dropshipping inom EU med olika länder

Har du företag i Sverige, men produkten levereras från Tyskland direkt till privatkund i Spanien ska du, enligt mig, fakturera med svensk moms upp till tröskelvärdet i Spanien, sedan momsregistrering i Spanien och lokal försäljning i Spanien med spansk moms även när varan går från Tyskland. Detta är den korrekta tolkningen om EU hade fungerat som det var tänkt. Detta beror på den fria rörligheten för varor inom EU och att ditt företag är registrerat i Sverige och du säljer från ett svenskt VAT-nr.

Nu är dock EU en kompromiss och vi har en megamix/sörja av nationalstater och nationella skattesystem samtidigt som vi låtsas vara en union med en inre marknad med fri rörlighet för varor, pengar, människor och tjänster. Detta fungerar helt enkelt inte i praktiken.

Skattemyndigheterna är också, av förklarliga skäl, ofta förvirrade kring detta upplägg och ger ibland svar att du ska sälja med momsen från varans leveransland och ibland med ditt lands moms som ditt företag är registrerad i och ibland med mottagarlandets moms oavsett belopp.

Idag lutar ofta Skattemyndigheterna åt att du i exemplet skulle behöva fakturera antingen med Tysk moms från Tyskland eller Spansk moms från ett Spanskt VAT-nr. Detta eftersom den rådande tolkningen som får företräde är att momsen sitter fast på varan. Följ varans väg helt enkelt. Baserat på detta kan vi dra slutsatsen att du ska momsregistrera dig i Tyskland och sälja med tysk moms upp till Spaniens tröskelvärde. Därefter ska du vara momsregistrerad även i Spanien och sälja varan från ett spanskt moms-nr med Spansk moms även när varan fortfarande levereras från Tyskland. Osmidigt är bara förnamnet på denna EU-röra.

Dropshipping inom USA

"Om den kinesiska suppliern har lager i USA som varan skickas från, så blir det ju ingen importmoms, då gäller väl endast tröskelvärdet för moms i varje delstat då?"

Rätt, då blir det inrikesförsäljning inom USA i momshanteringen.

"Momsen följer varans väg" brukar man säga.

Ditt företag omsätter inte varan inom landet (Sverige) enligt 5 kap. 2-3 §§ ML. Omsättningen är därför gjord utomlands enligt 5 kap. 1 § första stycket ML. Omsättningen är inte gjord i ett annat EU-land och räknas därmed som en export.

OBS1 du fakturerar från ditt svenska företag i Sverige till USA-kund (export/omsatt utanför EU från ditt perspektiv och i din bokföring), men eventuell moms ska följa inrikesförsäljningsregler för den delstat varan säljs i. Eventuell moms du lägger på ska ej redovisas i din svenska momsdeklaration, bara omsättningen (försäljningsbeloppet utan moms) RUTA 36.

OBS2 om du säljer via en plattform/marknadsplats är det marknadsplatsen som är ansvarig för moms mot kund i USA, säljer du från egen webbplats är det du som är ansvarig för att lokal moms läggs på om du behöver lägga på det.

Den inre marknaden är bara en Myt

Eftersom myndigheter har rätt även när dom har fel och kan dela ut böter även när dom har fel är detta upplägg riskfyllt. Handel inom EU är långt ifrån den idyll som politikerna tror att den är. Den inre marknaden är bara en myt, det bästa är företagsregistrering i Hong Kong, Singapore eller annat företagarvänligt land utanför EU. Speciellt för er som jobbar med drop shipping.

Sälja med direktleverans

Innan man drar igång Dropshipping bör man läsa denna artikel om att det inte alltid är så enkelt som det verkar och vilka fallgropar man ska vara uppmärksam på:

http://www.casperblom.dk/drop-dropshipping/

Länder inom Tullunionen

När man hanterar varor som på något sätt ska in i EU eller röra sig inom EU är det viktigt att ha koll på vad som egentligen utgör EU:s tullunion och vilka länder som deltar i den fria rörligheten för varor. Det finns ett antal länder och områden som du garanterat inte har tänkt på:

EUs Tullunion, Den inre marknaden och Momsområdet

Läs även:

Tullverket - Mervärdesskatt vid import

http://www.tullverket.se/download/18.1595a16515ebddfed51272a/1514880701915/mervärdesskatt_vid_import_tv105%2035.pdf

Privatpersoner som tulldeklarerar själva måste ändå betala PostNords administrativa avgift på minst 75 Kr.

http://www.tullverket.se/sv/privat/avgifter/betalatullochmoms/hanteradinpostorderforsandelsesjalv.4.285c35fd161749ca47c307.html

Guide till Dropshipping

http://www.scandinasian.se/importguiden/dropshipping/

Lärdomar från en som gjort hela resan med dropshipping,

vad man behöver tänka på, vanliga nybörjarmisstag m.m.:

https://crazylister.com/blog/

Tull & moms vid import från Kina till Sverige

https://www.foretagande.se/tull-moms-vid-import-fran-kina-till-sverige/

Nu är du kanske avskräckt från Dropshipping,

men det finns de som lyckats med smidiga upplägg:

https://brath.se/anders-karlssons-vardefulla-insikter-om-dropshipping/

Försäljning av varor till kund i USA

Inköp av vara i Kina till återförsäljare i USA

 

30 Mar 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se