Stäng




Momshantering och rapportering vid inköp av varor utomlands



Varuinköp från utlandet

Utgiften exklusive moms vid varuinköp från utlandet (import) [Purchase of goods from other than EU country] skall inte redovisas i skattedeklarationen för moms men den ingående momsen skall redovisas som "Ingående moms att dra av" i ruta 48 i skattedeklarationen för moms. Förut redovisades den ingående momsen när du fick tullfakturan. Nya regler är på gång inom detta område. Skatteverket tar över hanteringen av importmomsen från tullverket och det kommer läggas till nya rutor i momsrapporten för detta.

Du bokför först så utan någon moms:

Beskrivning  Konto Debet Kredit
Kontorsmatriel 6110 1000  
Företagskonto 1930   1000

Sedan när Tullfakturan (Tullräkningen) kommer så bokför du momsen.

(Notera de nya reglerna som kommer från 2015)

Beskrivning  Konto Debet Kredit
Ingående moms 2641 250  
Tull- och speditionskostnader 5720 100  
Företagskonto 1930   350

Ofta sköts importhantering och momshantering av speditören t.ex. DHL och sedan får du en faktura från dom med allt samlat. Den fakturan är en vanlig inrikesfaktura med svensk moms som du bokar som vilken annan inrikesfaktura som helst.

Kontering med nya momsreglerna från 2015

Eftersom Skatteverket tagit över importmomsen från Tullverket betalar du, normalt, inte momsen direkt till Tullverket. Du deklarerar den istället i din vanliga momsdeklaration som fått nya rutor för just detta. Eftersom du inte betala in någon moms till Tullverket ska du inte få igen någon moms i den vanliga momsdeklarationen. Därför behöver vi bokföra två rader moms samtidigt och dessa ska summeras till noll.

I exemplet antar jag att du köpt en bok från t.ex. USA till ditt företag (facklitteratur). Du betalade online med ditt privata kreditkort men kostnaden ska tas av företaget. Då konterar man det som en egen insättning på konto 2018. Du bokför också två rader moms som tar ut varandra. En rad för importmomsen och en fiktiv utgående moms som eliminerar den ingående momsen så att resultatet blir noll moms att betala eller få tillbaka. Anledningen till att du bokför dessa extra rader moms som ändå blir noll är för att det ska hamna rätt i din momsdeklaration. Detta kräver dock att dina momskoder är uppdaterade för att kopiera värdena till rätt rutor i din momsdeklaration.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Böcker och tidningar 6970 1 000,00  
Utgående moms varuimport 2635   60,00
Ingående moms varuimport 2645 60,00  
Egen Insättning 2018   1 000,00

(BAS-kontoplanens generella konto för import av varor är 4545)

OBS! Förut bokade man utgående moms för tjänster på 2614 och varor på 2615. Men sedan år 2015 ska man bokföra både varor och tjänster på 2614 (för inköp inom EU). Konto 2615 används nu för import av varor från land utanför EU. Detta betyder att du måste kontrollera att konto 2615 är kopplat mot nya ruta 60 i momsdeklarationen (om du ska beräkna 25% moms). Konto 2625 ska vara kopplat mot ruta 61 (12%) och 2635 ska länkas mot ruta 62 (6%) i den nya momsdeklarationen. I bokföringsexemplet ovan har jag importerat en bok och då är det den svenska momssatsen för tryckta böcker som gäller = 6%. Därför använder jag konto 2635 så att momsbeloppet 60 Kr hamnar i ruta 62 på den nya momsblanketten.

Ruta 48: Ingående moms (60 Kr)

(2645 ska alltså kopiera momsbeloppet till ruta 48 i momsdeklarationen)

Ruta 50: Värdet på inköpet (1000 Kr)

Normalt ska det inte vara någon moms i priset när du importerar, men ibland är det lokal inrikesmoms inkluderat i priset på varan du köpt från ett land utanför EU:s momsområde. Då ska ruta 50 innehålla den totala kostnaden, inklusive den utländska momsen som du ej kan dra av i Sverige. Du kanske köpte en dator lokalt i Malaysia och fick betala 6% Malaysisk moms i priset. Då blir kostnaden det belopp du betalat eftersom du inte kan lyfta den Malaysiska momsen i Sverige. Sedan ska du beräkna den svenska importmomsen ovanpå totalpriset. OBS: Tullverkets tullvärde och beskattningsunderlaget för importmomsen är oftast olika. Detta beror på att du i själva underlaget för att räkna ut importmomsen ska lägga in alla kostnader du haft för importen, även kostnader för frakt m.m. inom EU. Man kan enkelt uttryckt säga att du ska summera allt du betalat för varan och frakten i ett totalbelopp som du sedan beräknar importmomsen på. Behöver du en mer utförlig förklaring hänvisar jag till PWC och Tullverkets förtydligande om importmoms.

När du importerar varor från ett företag utanför EU och konterar det på t.ex. 6970 böcker, måste du välja en momskod i ditt bokföringsprogram som heter "6% import varor utanför EU", "2635 Utgående moms import av varor" eller liknande. Den momskoden måste kopiera värdet som bokförs på kostnadskontot 6970 till ruta 50 i momsdeklarationen. Kontrollera att du uppdaterat inställningarna för momskoder i ditt bokföringsprogram! Har du inte momskoder i ditt bokföringsprogram måste du komma ihåg att göra detta manuellt i din nästa momsdeklaration. Spara en kopia av fakturan i en mapp för "Importfakturor som ska deklareras i momsdeklarationen" eller liknande så att du kommer ihåg att göra detta extra steg för importmomsen.

Ruta 60, 61 och 62: i nya momsdeklarationen (60 Kr)

Här fyller du alltså i det beräknade momsbeloppet som ska vara samma belopp som du matade in i ruta 48.

60 = 25% ==> 2615

61 = 12% ==> 2625

62 = 6% ==> 2635

Använder du Visma så rekommenderar dom att du skapar nya konton (X+1) i ditt bokföringsprogram för importmomsen. 2616 (25%), 2626 (12%) och 2636 (6%). Du kan naturligtvis göra detta även i andra bokföringsprogram om du inte vill röra inställningarna för de gamla kontona. Visma har också skapat mallar för importmoms som du kan ladda ned här.

Se exempel hur du fyller i nya momsdeklarationen vid import av varor

Importmoms på vanliga importvaror (Tullverkets guide)

FAQ - Importmoms från Tullverket

(jag slirade lite på tangentbordet när jag skrev den här sidan - böcker ska naturligtvis bokas på 6970, ej 6070 som det stod i exemplet tidigare, men det förstod ni kanske själva)

 

14 Jul 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se