Stäng




Schweiz: Momssatser



Schweiz flagga och momssatser

Momssatser i Schweiz (MWST - Mehrwertsteuer), (TVA - Taxe sur la valeur ajoutée), (IVA - Imposta sul valore aggiunto). Schweiziska edsförbundet är inte med i EU och inte heller del av EU:s momsområde. När du handlar med Schweiziska företag ska du därför behandla det som import eller export utanför EU. Detta påverkar hur du hanterar och bokför momsen. Vilka momssatser har man i Schweiz? För att svara på den frågan måste man först komma på hur man stavar till detta land. Av många ansett som världens mest svårstavade nation. Landet har dessutom 4 olika språk och därmed 4 olika korrekta stavningar på landsnamnet vilket gör att antalet felstavningar är nästan oändligt.

(momssatserna finns längre ned på sidan)

Ändrade momssatser 1 jan 2024

Normala momssatsen 7,7% till 8,1%
Reducerade momssatsen 2,5% till 2,6%
Hotell 3,7% till 3,8%

Enligt Skatteverket i Schweiz

Hur stavar man till Schweiz?

Är den svenska stavningen Schweits, Schwiez, Scweiz, Chweiz, Shweiz, Scweiz, Schwez, Shcweiz, Scwheiz, Schwiez,  Schwelz, Schweis, Schwaeiz, eller Schweisz? 

Eller är det den franska stavningen: Sisse, Susse, Suise, Suise, Suiese, Suidse, Suizse, Suisze eller den mer engelska stavningen Switzerland, Svitzerland, Schwitzerland, Switserland?

Eller kanske blandar man ihop det med den italienska stavningen: Sizzera, Svizera, Svizzea, Sizzera, Scizzera, Sviszera, Svixzera, Svizaera, Svizsera, eller varför inte Svizzeda?

Detta förklarar också sammanblandningen med Sverige och Sweden eftersom olika stavningar på vårt land är väldigt lika olika stavningar, och felstavningar, av Schweiz på andra språk. Sverige heter t.ex. Suedia (Albanska, Rumänska) Suecia (Portugisiska och Spanska), Svezia (Italienska) och Szwecja (Polska). Vilket lätt kan förväxlas med felstavningarna ovan och den korrekta stavningen på språken här nedanför.

Rätt stavning på svenska och tyska är: Schweiz

Men du kan även se andra korrekta stavningar: 

Engelsk stavning: Switzerland

Fransk stavning: Suisse

Italienska stavning: Svizzera

Rätoromansk stavning: Svizra

(talas i östra Schweiz och är en dialekt av Latin)

Latinsk stavning: Helvetia, Helvetica

(ja precis som typsnittet)

Schweiziska VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: Schweiz är inte med i EU

Det schweiziska formatet för momregistreringsnummer är: CHE000000000

Du kan även se UID000000000, UID syftar på organisationsnumret som är samma som momsregistreringsnumret. Det fanns tidigare 6-siffriga nummer men dessa slutade användas 2014.

Vilken är den normala momssatsen i Schweiz?

Eftersom man i det här landet tror på individen och företagen före staten och byråkratin har man relativt låga skatter på de flesta områden. Detta gäller också momsen som ligger långt under de Europeiska grannarna. Man har ett streamlineat momssystem med få undantag, det mesta har 8,1%.

Momssats standard: 8,1%

 

Vilka reducerade momssatser finns det i Schweiz?

Övriga momssatser: 2,6% | 3,8%

Momssats 3,8%: Hotell.

Momssats 2,6%: Böcker och e-böcker, tidningar, mat och dricka (utom alkohol och på restaurang = 7,8%), läkemedel, kranvatten.

(Numera har alla typer av böcker samma moms i Schweiz)

Momsbefriade: Samma som för EU Sjukvård, Bank, Försäkring, Utbildning, Fastigheter.

(Liechtenstein är i en momsunion med Schweiz och har samma moms och momssatser)

På den här sidan hittar du momssatser för EU-länder

Momsåtervinning

Du kan inte få VAT Refund för: Schweiz har inte angivit några speciella tjänster som man inte kan få igen momsen på men eftersom det minsta belopp moms som kan krävas tillbaka är 500 CHF, drygt 4000 SEK, så försvinner de flesta vanliga utgifterna som man har vid en affärsresa. Det är bara större inköp som det går att få igen något på. 

Detaljerad info om VAT Refund finns bara tillgängligt på Franska, Tyska och Italienska:

Läs mer om Momsåtervinning för utländska företag i Schweiz

Gränsvärde för distansförsäljning till Schweiz

Vilket tröskelvärdet gäller när man säljer till schweiziska privatkunder? Eftersom Schweiz inte är medlem av EU gäller inte de tröskelvärden för distansförsäljning som listas inom EU. Men man har en liknande regel på ett ganska högt belopp för att undvika att småföretag drabbas. 

Gränsvärde distansförsäljning: 100000 CHF - Schweiziska francs (ca 850K SEK)

Säljer du varor till schweiziska privatpersoner för över detta belopp måste du momsregistrera dig i Schweiz.

Beräkningsmodellen ändras 2018 och baseras då på global försäljning, läs mer här.

Liechtenstein

Liechtenstein är med i Schengen och EU:s inre marknad (med begränsningar) men är utanför EU:s momsområde eftersom det är i en Momsunion med Schweiz. Handel med Liechtenstein ska därför behandlas som import/export med land utanför EU precis som för Schweiz.

Säljer du digitala tjänster till Schweiz?

Om du säljer elektroniska tjänster till privatkunder i Schweiz ska du sälja med 25% svensk moms fram tills det att du kommer över 100000 CHF i global omsättning, då måste du börja sälja med Schweizisk moms till Schweiziska kunder med start 2018.

Detta betyder att det blir samma problematik med att sälja musik, e-böcker och digitala filer (nedladdningabara filer från hemsidor) till kunder i Schweiz som i EU och allt fler länder som Australien, Ryssland och Turkiet. Du ska fakturera kunder i Schweiz med 7,7% Schweizisk moms för elektroniska tjänster. De flesta småföretag klarar sig alltså undan detta för just Schweiz. 

Läs mer här om ändringar på det digitala momsområdet runt om i världen

OBS! Så fort du registrerar dig för moms i Schweiz måste du också börja fakturera FÖRETAG I SCHWEIZ med schweizisk moms precis som om det var inrikesförsäljning även om du fakturerar vanliga varor och tjänster från ditt SE-VAT-nr, det blir alltså inte omvänd skattskyldighet då vilket är lite udda och speciellt för just detta land. Detta gäller för både varor och tjänster och även e-tjänster. Därför ska du alltid fakturera all försäljning till Schweiziska kunder från ditt lokala CHE-nr så fort du är momsregistrerad där även om det bara var tänkt för e-tjänster.


 


Hur registrerar man sig för moms i Schweiz?

Du behöver inte registrera dig för moms förens du säljer för över 100000 CHF, alltså samma gräns som för distansförsäljning till landet från företag utomlands. Detta gäller både tjänste- och varuförsäljning. Som småföretagare och frilansare finns det därför goda skäl att flytta hit om man vill slippa hålla på med moms och momsdeklarationer. Med brasklapp för valutakurserna är det alltså nästan exakt lika bra (hög) gräns som i Storbritannien (83000 pund, ca 1 miljon SEK). Du måste vända dig till det lokala företagsregistret för att registrera ditt företag. Du kan t.ex. kontakta kontoret i Zürich:

Handelsregisteramt des Kantons Zürich

Schöntalstrasse 5
Postfach
CH - 8022 Zürich

Tel: 0041 (0)432597400
(8 - 11:30, 13 - 16:30)

Fax: 0041 (0)432597490
(endast registerutdrag)

Mail: [email protected]

Det går även att anlita olika företag som sköter om allt med företagsstart, bokföring, papperskrångel och utflyttning till Schweiz. En bra start är den här guiden.

Hur bokför man försäljning till Schweiz?

Säljer du varor eller tjänster till Schweiz från ditt svenska företag räknas det som export utanför EU. Du bokför alltså som en vanlig exportförsäljning.

Så här bokför du försäljning av tjänster till Schweiz

Så här bokför du försäljning av varor till Schweiz

Praktiskt exempel på situation då man har försäljning till Schweizisk kund och hur man bokför och hanterar momsen

Exempel på bokföring och moms när du gör arbete åt Schweizisk uppdragsgivare

Hur bokför man inköp från Schweiz?

Om du köpt en vara eller en tjänst från Schweiz så räknas detta som import från land utanför EU. Det ska alltså bokföras som en vanlig import kontering precis som om du köpt något från USA eller Australien.

Så här konterar du import av tjänst från Schweiz som inte är med i EU

Så här konterar du import av varor från Schweiz som ej är medlem av EU

Hur får man igen moms på köp i Schweiz?

Om du vill begära VAT Refund som privatperson (måste vara minst 300 CHF), alltså att få igen moms du betalat i Schweiz, går du in på den här sidan och läser på ytterligare:

VAT Refund in Switzerland

Var kontrollerar jag schweiziska CHE-nummer?

Här kontrollerar du momsregistreringsnummer för schweiziska företag i Schweiz

(UID = organisationsnummer, FSO är schweiziska bolagsverket)

Vilka områden är undantag från EU:s momsområde?

Schweiz är naturligtvis undantaget från EU:s momsområde eftersom man inte är medlem av EU, men det finns en hel del mer eller mindre uppenbara undantag som du kan läsa mer om här:

Här kan du se den fullständiga listan över EU:s momsområden

 

13 Jun 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se