Stäng




Vad betyder Schablonavdrag?



Schablonavdrag. Vad innebär schablonavdrag? Hur gör man ett Schablonavdrag i deklarationen? Vad är det för skillnad på vanliga avdrag och ett Schablonavdrag?

Definition av Schablonavdrag

Ordet Schablon betyder ursprungligen "formbleck". Det kommer från tyskans Schablone som är en ombildning av lågtyskans scham-pelün (mönster, modell). Lågtyskan hör hemma i norra Tyskland och är faktiskt närmare släkt med holländskan än med det högtyska språket. Lågtyskan separerades relativt tidigt från urgermanskan och är närmare släkt med nederländska än med högtyskan. Lågtyskan var ett självständigt litteratur- och förvaltningsspråk i nordtyskland ända in på 1600-talet. Det var också Hansans språk och har starkt influerat de Nordiska språken. Så nu vet du det också!

Dagens betydelse av Schablon

Men åter till ordet Schablon. Schablon är en mall som används inom hantverk t.ex. måleri och textilhantverk. Mallen är skapad i olika mönster eller med hjälp av en plastfilm med olika utskurna hål som man sedan målar över och får fina bilder på väggen av och liknande. Det är också populärt att använda spraymallar (stenciler) när man målar med sprayflaskor. Detta är också ett exempel på en Schablon.

Schablon inom Ekonomi

Skatteverket gillar ordet Schablon. Man har Schablonavdrag, Schablonskatt, Schablonvärde, Schablonuträkning och Schablonmetod.

Ett Schablonavdrag innebär ofta ett avdrag i deklarationen med ett absolutbelopp som man bestämt i förväg. Avdraget bygger alltså inte på faktiska (verkliga) kostnader eller underlag, utan det är en generalisering för att förenkla uträkningar och avdrag. Eller så används Schablonavdrag eller Schablonkostnader när man inte vet det verkliga värdet. Det kan vara gamla aktier som man ärvt som man inte har inköpspris på, då får man räkna ut inköpspriset med ett SchablonvärdeSchablonmetoden vid aktieberäkningar innebär att 20 procent av försäljningspriset räknas som inköpspris (omkostnadsbelopp). Om du fäller träd på din tomt deklarerar du vinsten minus ett Schablonavdrag på 40000 (2015) i ruta 7.3 i inkomstdeklarationen. Du får alltså dra av upp till 40000 från vinsten, oavsett vad det verkligen kostade att göra avverkningen.

Vad är Schablonavdrag för enskild firma?

Kort svar: Det är en märklig term faktiskt. Det är faktiskt inte ens något avdrag eller rabatt. Det är ett sätt att räkna bort egenavgifterna från resultatet i resultaträkningen.  

Egenavgifter (EA) baseras på resultatet. Men för att komplicera saken ytterligare är EA också avdragsgilla under det aktuella året.

Du beskattas på RESULTATET.

RESULTAT = INTÄKTER - KOSTNADER.

EA baseras på det beskattningsbara resultatet (ÖVERSKOTTET).

Det Skatteverket kallar ÖVERSKOTT i deklarationen är ej samma sak som RESULTATET i RESULTATRÄKNINGEN. På vinsten (RESULTATET) i RR görs upp till 29 justeringar på NE-blanketten (R13-R46) som summeras i ruta R47 i NE-bilagan, som sedan förs över till punkt 10.1 i deklarationen = ÖVERSKOTT.

I R13-R46 görs en mängd justeringar på Resultatet för att slutligen komma fram till Överskottet. Kostnader som inte ska påverka det beskattningsbara resultatet (Överskottet) dras bort, justeringar av andel av gemensam verksamhet, skogsavdrag, värdeminskningsavdrag vid avyttring av näringsfastighet, transaktioner med skogs- och upphovsmannakonto, positiv/negativ räntefördelning (flera av dessa justeringar är för övrigt på fel position i NE-blanketten enligt utredning från 2020, borde ej påverka överskottet), överföring av periodiseringsfond, överföring av expansionsfond, sedan har vi diverse pensionsjusteringar, justering av egenavgifter från föregående år, sjukpenning, underskottsjustering för konstnärlig eller nystartad verksamhet m.m.

Många av dessa justeringar är inte aktuella för del flesta enskilda firmor, eller är försumbara. Dessutom är det justeringar relaterade till föregående år och vi tittar här bara på ett enskilt år som om firman inte funnits förra året.

Därmed kan vi förenkla uträkningen avsevärt till:

ÖVERSKOTT = 0,75 x RESULTAT

(25% schablonavdrag är standard, men varierar beroende på ålder)

De EA du kommer betala för RESULTATET är en avdragsgill kostnad för dig och kommer dras av det år som den tillhör. Eftersom EA inte debiteras förrän deklarationen har granskats, beräknas EA enligt en förenklad metod som innebär 25% av RESULTATET före schablonavdraget.

Det är här som de flesta bara säger: ?

För att förtydliga, de verkliga EA beräknas på ÖVERSKOTTET (det beskattningsbara resultatet) som är resultatet från resultaträkningen minus egenavgifterna. För att beräkna EA måste man redan känna till EA, vilket kräver att man ställer upp en formel och räknar baklänges. För att kringgå detta har skattemyndigheten förenklat beräkningen och därmed gjort den mer förvirrande. Den förenklade egenavgifts-beräkningen kallas schablonavdrag och fastställs normalt till 25% av resultatet i resultaträkningen.

De verkliga egenavgifterna (28,97%) beräknas på ÖVERSKOTTET.

Att beräkna de verkliga EA är egentligen inte så svårt, du kan beräkna det exakt redan under innevarande år genom att göra det på detta sätt:

 

Verkliga EA = EA x (INTÄKTER - KOSTNADER - EA)

Verkliga EA = EA x (RESULTAT - EA)

 

Om vi vet att EA kommer att vara 28,97% måste ÖVERSKOTTET vara RESULTATET utan 28,97% EA, eftersom det är avdragsgillt. På samma sätt som ett pris för konsumenten innehåller 25 % moms, innehåller resultatet för en enskild näringsidkare 28,97% EA. Vad är priset utan moms? Eller med andra ord - vad är RESULTATET utan EA? 

 

Vi måste räkna baklänges precis som när vi beräknar ett pris utan moms.

Ett pris utan 25% moms kan beräknas som PRIS / 1,25. 

RESULTATET utan 28,97% EA kan beräknas som RESULTAT / 1,2897. 

 

Verkliga EA = 0,2897 x (RESULTAT/1,2897)

Om man utgår från ett RESULTAT100:

Verkliga EA = 0,2897 x (100/1,2897)

Verkliga EA = 0,2897 x (ÖVERSKOTT)

Verkliga EA = 0,2897 x 77,5374118

Verkliga EA = 22,4625882

Detta innebär att EA på 28,97% medför en egenavgifts-skatt på 22,46% av RESULTATET. De verkliga EA är lägre än de nominella 28,97% eftersom de verkliga EA beräknas på RESULTATET som minskas med EA-beloppet, eftersom det är avdragsgillt (med andra ord får EA också vara en kostnad under det aktuella året). 

SCHABLONAVDRAG beräknas som (25%) på RESULTATET I RR. 

0,25 x 100 = 25

ÖVERSKOTT = 100 - 25 = 75

EA detta år 0,2897 x 75 = 21,7275

De verkliga EA är 0,2897 x 77,5374118 = 22,4625882

Detta innebär att du har betalat 22,4625882 - 21,7275 = 0,7350882 mindre i år än vad du i verkligheten borde betala, om man inte använt den förenklade beräkningen med SCHABLONAVDRAG. Det belopp som saknas, eller med andra ord de återstående skatter som du inte betalat i år, kommer att läggas till det beskattningsbara resultatet (överskottet) nästa år.

Skillnaden mellan EA baserat på RESULTAT - SCHBLONAVDRAG och verkliga EA justeras vid nästa års deklaration, vilket innebär att den verkliga slutliga skatten inte kommer att vara klar förrän ett år efter det aktuella deklarerade året. Därför leder den förenklade metoden till ännu mer förvirring, men det gör det lättare att hantera och beräkna de skatter som ska betalas under innevarande år. Detta gör det också svårare att se om du betalar rätt skattebelopp. Om Skatteverket räknar ut fel skattebelopp är det verkligen svårt att kontrollera och upptäcka, vilket givetvis inte är bra. En enklare och mer lättförståelig skattemodell för enskilda näringsidkare bör införas enligt mig, särskilt för mikroföretag under 1 miljon kronor i omsättning.

Notera: EA är vanligtvis 28,97% av det beskattningsbara resultatet (överskottet), men kan variera något beroende på ett olika antal Karensdagar (hur många dagar man går utan lön om man blir sjuk). Det är också olika för mycket unga och mycket gamla personer. De exakta reglerna för egenavgifter och schablonavdrag finns här. 

 

 

28 Jul 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se