EU avskaffar momsen! - Nytt radikalt beslut av EU-kommissionenEU slopar momsen. Efter en våg av kritik under flera år från företagshåll mot det allt mer snåriga och invecklade momssystemet inom EU har nu EU-kommissionen gjort en helomvändning och nu beslutat att avveckla hela momssystemet inom EU. 

Hela EU blir en momsfri zon

Det var under EU-kommissionens möte sent igår kväll som nyheten först läckte ut att man har börjat planera för en momsfri zon inom EU. Företagen fakturerar redan idag varandra utan moms inom EU. Nu förelås den regeln gälla även försäljning till privatpersoner fr.o.m. 1 januari 2017, om allt går som planerat. Momsen kommer fortfarande finnas kvar inrikes i de 28 olika medlemsstaterna men försäljning mellan länder undantas helt från momsplikt enligt det nya direktivet som dock ännu endast är ett förslag. Beslutet måste fastställas i EU-parlamentet.

Konsekvenser av EU:s momsfria zon

Företagen slipper nu krångla på med omvänd momsskyldighet, periodisk sammanställning och MOSS-moms redovisning för elektroniska tjänster. Detta blir alltså en enorm lättnad på det administrativa området, speciellt för småföretagare som inte har ekonomiavdelningar eller andra administrativa stödpersoner i sina små företag. Nu är det oftast ägaren som måste jobba dag och natt året runt bara för att fylla i alla rapporter inom momsområdet. Det blir också en mycket enklare bokföring att hantera nu när man slipper beräkna fiktiv moms på inköp från andra EU-länder. Ett nästan otroligt bra beslut för att komma från EU måste man säga.

Orsakerna till U-svängen på momsområdet

De främsta orsakerna uppges vara att administrationen blivit så krånglig och omfattande för företag som säljer varor och tjänster mellan EU-länder att många företag helt enkelt inte orkar eller avstår från att göra affärer med andra länder. Enligt EU-kommissionens beräkningar förlorar EU-länderna totalt sett miljardbelopp på momsen i form av fusk med omvänd skattskyldighet, men framför allt på grund av affärstransaktioner som aldrig blir av för att företagen vill hålla nere försäljningen till andra länder på grund av den administrativa bördan som drabbar företagen.

Spiken i kistan kom när EU 2015 ändrade reglerna för moms på digitala tjänster (nedladdningsbara filer). Nu skulle företagen fakturera med mottagarlandets moms när man sålde till privatpersoner inom EU. Detta medförde alltså att sålde ett svenskt företag en elektronisk tjänst till en privatperson i Grekland så måste man ta reda på den grekiska momsen för tjänsten, regelverket för den tjänsten i Grekland och aktuell momssats. Hela den proceduren skulle då göras för alla 28 olika EU-länder för varje tjänst man sålde.

Starkast uppror blev det i England där företagen varit helt momsbefriade upp till ca 1 miljon SEK i omsättning. Dessa företagare skulle behöva momsregistrera sig för första gången och dessutom direkt drabbas av ett svårtolkat och obegripligt momssystem som inte ens erfarna ekonomer begriper sig riktigt på. Men även i andra länder visade det sig att när väl regelverket var på plats så blev det helt orimliga konsekvenser när väl företagen skulle till att bokföra dessa transaktioner, något som man helt missat att analysera under framtagandet av regelverket.

Mycket tid ägnades inom EU åt att analysera hur företagen skulle kunna få tag på 2 oberoende källor eller data som bekräftade vilket land kunden var från. Men inte ett ord ägnades åt att studera konsekvenserna på bokföringsområdet för de som skulle sälja och rapportera denna försäljning. Konsekvensen blev att många nya moderna digitala företag inom EU helt enkelt slutade sälja elektroniska tjänster till privatpersoner i andra länder. EU räknar med att BNP är 0,5-0,8% lägre än den borde på grund av uteblivna transaktioner på grund av det rådande momssystemet.

Juncker är självkritisk

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är självkritisk och säger: 

"Jag tillträde själv som ordförande 2014 och detta är ett regelverk som varit under utveckling innan min tid som ordförande och jag har ärvt detta från min föregångare. Jag är själv inte expert inom skatter och vi inom kommissionen har lyssnat för mycket på medlemsländernas Skatteverk om hur mycket momspengar man går miste om och inte riktigt tagit till oss, eller fått in information i tid, från företagarnas intresseorganisationer om konsekvenserna ute hos företagen" ... "Vi måste natuligtvis vara flexibla inom EU och bli bättre på att anpassa lagar och regelverk så att det fungerar väl i praktiken också. En sak kan låta strålande när man läser rapporten på papper men det är inte alltid det fungerar lika bra när det ska tillämpas i verkligheten. Här måste vi politiker bli bättre och lyssna mer på folket och företagen också"

Detta är naturligtvis ren bullshit! Hade man varit intresserade av vad företagen och folket vill hade man aldrig blivit EU-politiker. EU är en klubb gör karriärpolitiker som bara är intresserade av att gagna sina egna politiska karriärer. Få har några ambitioner att göra livet bättre för folket och företagarna.  

Läs också uppföljning av EU:s momsfria zon

 

1 apr 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)


 

 

 


Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se