Stäng
Mobilt bredband med bäst täckning i SverigeMobilt bredband. Vilken operatör har det bästa mobila bredbandet? Vilket bredband har bäst täckning i Sverige? Letar du efter ett svenskt abonnemang som man kan surfa med även i Norge och Danmark?

Har du behov av att använda samma bredband Hemma som i Stugan? Bilen? Båten? Svårt att hitta en operatör som du an använda överallt och som har bra täckning och hög hastighet?

För oss skärgårdsbor är vi plågsamt medvetna om hur dålig uppkopplingen är utanför kusten.. och i båten. För att inte tala om radioskuggorna som finns i olika områden ute på öarna. Nu har vi inte ens nämnt Norrland. Men jag har faktiskt upptäckt en lösning som inte är så känd, men som av förklarliga anledningar används av både Ambulans och Sjöräddningen. Den kallas Net1 och har 95% täckning av Sveriges yta och dessutom 12 mil utanför kusten.

Se täckningskartan för Net1 här

Net1 är så säkra på att man har en överlägsen lösning för mobilt bredband jämfört med konkurrenterna att man alltid erbjuder en täckningsgaranti med 14 dagars öppet köp. Det innebär i klartext att du kan testa om det verkligen fungerar i din sommarstuga eller fjällstuga utan att behöva slänga bort en massa tusenlappar i onödan på långa bindningstider för något som inte fungerar för dig.

Klicka här för att beställa ett paket och testa hur det fungerar för dig

I de Norrländska skogarna och inlandet är det ofta svårt att surfa med de vanliga operatörerna. Även om du har täckning så är du långt ifrån varje mast vilket gör att din mobil, surfplatta eller laptop måste kräma upp radiosignalerna till max vilket äter upp ditt batteri på nolltid. Dessutom går det långsammare ju längre du är från en mast. Net1 har löst detta på ett väldigt fiffigt sätt tillsammans med Ericsson. Därför är det inte förvånande att förstahandsvalet för Vattenfall, SCA och Sveaskog är Net1 mobila bredband. Vattenfall valde Net1 för sin nya centraliserade och fjärrstyrda drift av det svenska elnätet. Det finns helt enkelt inte någon annan lösning som är lika bra idag utanför städerna. Även SVT och SOS Alarm använder sig av Net1.

De vanliga stora operatörerna fokuserar på städerna där lönsamheten är bäst, men på landsbygden, i fjällen och vid kusterna finns det stora områden som saknar verklig täckning för surfande. På täckningskartor ser det mesta ut att täckas av olika master men i praktiken är det ofta inte möjligt att surfa i dessa områden. Allt går i snigelfart, du tappar uppkopplingen när du ska ladda ner eller upp filer och måste börja om. För er som har tröttnat på detta så finns det faktiskt ett riktigt bra alternativ som alldeles för få vet om att det finns - Net1.

Bästa bredbandet i Skärgården

Har du också gått på budskapet att snart har vi 4G täckning i skärgården? Inom en snar framtid? Vad innebär det 5 år, 10 år? Aldrig? För dig som vill ha snabb, stabil och bra uppkoppling i skärgården Nu, vad ska du välja? Alla operatörerna har lika dålig täckning i verkligheten oavsett vad täckningskartorna anger. Det vet vi som bor i skärgården. Det står att området eller ön har 4G nu, men ändå kan man bra koppla upp sig mot 3G nätet som är riktigt segt ute på öarna och när man åker båt. Här kommer Ericsson och Net1 in i bilden. Dom har aktivt fokuserat på att täcka områden som de vanliga operatörerna inte vill, kan eller har lust att täcka.

Behöver du vara säker på att alltid kunna ladda ned den senaste väderrapporten i båten?

Bästa bredbandet i Norrland

Man vill ju int bara ha bra täckning i bra väder, men det är ofta så det är i de Norrländska skogarna och utanför de få större orterna i Norrland. När det är storm och dåligt väder kan man glömma mobilt surfande och mobilt bredband. Men det finns en lösning som faktiskt har varit igång i flera år men som inte når ut i bruset av reklamen från de stora operatörerna. Net1 är en operatör som tänker på dig som inte bor kring Stureplan. Statliga Teracom ansvarar för driften av Net1 och man har ett flertal backup system med industribatterier och dieselaggregat som säkerställer fullgod täckning och uppkoppling även under mycket svåra förhållanden. Det visade sig t.ex. när stormen Dagmar drog in över Sverige under Julen 2011. Den skapade väldiga problem för alla operatörer av mobilt bredband och telefoni - utom för Net1 vars nät klarade av påfrestningen och levererade både fortsatt god täckning och uppkoppling inom nästan alla områden. Helt outstanding i förhållande till övriga operatörer. 

Vill du ha ett bredband som fungerar utanför E4:an? Läs mer här

Bästa bredbandet i Norden

När man är i fjällen eller i Norrland vid den Norska gränsen kan man ibland behöva både ett norskt abonnemang och en norsk operatörs router eller 3G-sticka tillsammans med sin svenska 4G dongel och svenska SIM-kort i mobilen för att ha täckning och uppkoppling i olika områden i gränstrakterna. Många har efterfrågat en bättre lösning i dessa områden. Något som fungerar även om man rör sig över gränsen mellan länderna. Även här har Net1 en unik och smart lösning. Med Net1 kan du surfa mobilt både i Sverige, Norge och Danmark! Ja det är faktiskt sant. Du behöver bara ETT abonnemang med Net1 oavsett vilken sida du är av gränsen. Nätet fungerar också utmärkt i gränstrakterna och därför har skogsbolagen givetvis valt Net1 som leverantör. Dessutom är det många svenskar som bor i Sverige men jobbpendlar till Norge. Det är också många norskar som jobbar i Norge men åker till sin stuga på svenska sidan, eller för att handla i butikerna på den svenska sidan. Dessa har också känt att det saknas en bra lösning för det mobila surfandet. Men med hjälp av Net1 kan nu även dessa personer få en fullgod uppkoppling vartän de rör sig, oavsett vilken sida av gränsen man är på. 

Du surfar utan extra kostnad i hela Skandinavien.

Läs mer här om Net1s mobila bredband i Norden

Varför är Net1 så överlägset konkurrenterna?

Låt oss vara ärliga. I storstadsområdena är de stora operatörerna som Telia, Tre, Comviq och Telenor egentligen bäst. Du kan normalt få både högre hastighet och bättre täckning med de vanliga operatörerna i de största städerna i centrumområden och längs stora vägar. Men så fort du kommer utanför centrum händer något med täckningen, eller ska vi säga så här - så fort befolkningstätheten går ner (= lönsamheten) så försvinner den goda täckningen och uppkopplingen hos dessa stora operatörer. Det är inte ekonomiskt intressant och inte förvarbart inför aktieägarna att bygga ut nätet för glesbefolkade områden. Det går helt enkelt inte med den teknik som de vanliga operatörerna använder för sina 3G och 4G nät. Men vad är det då som Net1 gör annorlunda utanför städerna?

Net1 använder en smartare teknik för stora ytor

Har du hört talas om NMT? Du som hållit till i de norrländska skogarna och glesbygden vet att det var det enda verkliga alternativet för mobiltelefoni. NMT hade överlägsen räckvidd jämfört med andra mobilsystem. Det var många som blev besvikna när NMT 450 stängdes ned i Sverige den 31 december 2007. Många tyckte fortfarande att det fyllde en viktig funktion i områden som inte hade täckning av något annat nät. Net1 tog över detta frekvensband för att använda det för mobilt bredband istället. De gamla NMT masterna och sändarna används givetvis inte för bredbandet idag, men tekniken för att sända och ta emot data har återupplivats för att NMT kan täcka stora ytor mycket mer kostnadseffektivt än de lösningar som används för 3G och 4G av de stora operatörerna idag. NMT tekniken används också flitigt i USA där enorma ytor ska täckas. Net1s täckning når 4 gånger längre ut från masterna jämfört med övriga operatörers tekniska lösningar idag. Det är detta som gör det möjligt att täcka 95% av Sveriges yta.

Tekniken bakom den 450 Mhz-frekvens som Net1 använder ger 2 gånger bättre täckning per sändare än vanlig GSM och UMTS (900 Mhz) standard. Vid frekvenserna 1800 MHz och 2100 MHz blir täckningen 4 gånger bättre. Det här är lite överkurs men intressant att notera. För er som är lite mer fysik-kunniga så är vågutbredningsegenskaperna för den teknik som Net1 använder betydligt fördelaktigare i just kuperad terräng för att upprätthålla god uppkoppling och signalstyrka även inomhus över stora områden. Det är detta som gör att Net1 kan få lönsamhet i områden som de stora operatörerna inte ens vill titta på.

Se aktuella områden där man just nu förbättrar täckningen ytterligare

Vad är egentligen Net1 för företag?

bästa mobila bredbandet i Sverige med bäst täckning av alla mobiloperatörer

VDn på Net1 heter Linus Jönsson och han har tidigare varit Europachef Netgear - alla som lirat onlinespel vet vad dom pysslar med eftersom dom har grymma lösningar för krävande internetspel. Han har även varit verksam hos 3Com så här har vi en operatör som leds av en mycket tekniskt kunnig och komptetent person som förstår sig på tekniken, vilket kanske inte alltid är fallet hos VD:arna hos de stora operatörerna.

Net1 grundades redan år 2003 med en klar vision om att leverera bredbandstjänster överallt i Skandinavien, eftersom det redan från början stod klart att de stora kommersiella aktörerna skulle ignorera stora delar av de Nordiska ländernas områden i glesbygden för att det inte var lönsamt att bygga upp en fullgod täckning i glesbygden. Net1 har idag 95% täckning medan alla övriga operatörer tillsammans bara täcker 50% av de Skandinaviska ländernas ytor. Då har vi inte ens gått in på täckningen över vatten utanför kusterna..

Det var här som Net1 såg sin möjlighet. Man tog hjälp av Ericsson för att bygga upp ett fungerande nät där de stora operatörerna inte tänkte leverera någon verklig täckning för mobilt bredband. Trots att man inte är så kända bland allmänheten så har man ändå lyckats knyta till sig drygt 200 000 privat- och företagskunder i Skandinavien.

 

 

12 apr 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se