Stäng

Stäng
PWC rapporten om företagens skattetryck 2019PWC skattetryck för företagare. Vilket land har högst skattetryck på företagande? Vilket land har högst inkomstskatt på arbetare? Vilket land tar ut mest skatteandel från företagen? Hur fördelas skattetrycket mellan arbetare och företagare i olika länder? I vilket land betalar företagen störst andel av det totala skattetrycket?

Paying taxes 2019

I den nya rapporten "Paying Taxes 2019" kan företagare nu läsa och lära sig mer om hur skattetrycket ser ut just för en företagare i olika länder, och hur Sverige står sig i konkurrensen med andra länder. Det som är lite unikt med rapporten är att den är skriven från företagarnas perspektiv inte staten, skatteverket eller någon separat intresseorganisation som alltid vinklar text och bilder för att passa den aktuella politiska agendan. Här har företagen nu möjlighet att ta del av skattetryck, byråkratisk tidsåtgång och betalningsadministration i ett objektivt globalt jämförande perspektiv.

Lite förvånande för vissa är nog att Sverige inte toppar ligan i högst totala skattetryck på företagande (i perspektivet skattetryck på arbetare), även om vi givetvis ligger i toppen. Företagens andel av skattebördan är dock olyckligt hög i Sverige jämfört med t.ex. Tyskland där löneslavarna får dra det stora skatteoket nästan helt på hand med över 2/3 kostnaden på arbete. Förenklat betalar alltså företagaren i Sverige arbetarens kostnader och i Tyskland får arbetaren betala en betydligt större andel av sina egna kostnader.

Företagens skattekil

Här kan man enkelt se hur stor andel som de olika skattetyperna utgör av det totala skattetrycket hos företagen. Det som kallas "Tax wedge" eller skattekil.
Skattekil på företagande runt om i världen 2019

Fördelningen mellan vinstskatt och skatt på arbetare

Vi ser att EU har en ganska hygglig nivå på vinstskatten för företagarna medan skatten på arbete är lite väl hög, speciellt som andel av det totala skattetrycket.

Sociala avgifter och vinstskatter i ett internationellt perspektiv. Hur stor andel av företagens totala skattetryck utgör vinstskatten?

Var är det sämst att vara företagare?

När man läser rapporten och sammanfattar alla aspekter av företagens skattebördor, inklusive tidsåtgång och olika typer av skattebetalningar som måste göras, ser vi att Sydamerika är rena rama mardrömmen för en företagare, från ett administrativt perspektiv. Man har dock ett lågt skattetryck som kompenserar för de stora tidsförlusterna av att hantera de relativt låga skatterna. Det är väldigt omständigt och tar lång tid att administrera och rapportera skatterna. Exempelvis anses Brasilien av många ha det mest komplicerade skattesystemet i världen och det passar in i den generella problembilden i Sydamerika där skattebyråkratin hämmar företagande och tillväxt mer än någon annanstans. I Afrika tar det mest tid att göra skattebetalningarna och EU har, otroligt nog, effektivast byråkrati från perspektivet hur lätt eller svårt det är att betala sina skatter. Den välutvecklade finansiella infrastrukturen gör att själva betalningarna är smidiga inom EU, även om det gått upp med en timme i tidsåtgång för företagen sedan förra mätningen. För övriga regioner har tidsförlusten minskat snabbt och kraftigt t.ex. på grund av internet och mobiltelefoni som gjort att smidigare alternativ kunnat införas.

Rätt att publicera innehåll från PWC-rapporten

Skatterapporten "Paying Taxes 2019" är gratis och tillgänglig för alla, men för att få publicera bilder och information från rapporten måste denna källhänvisning visas:

© 2018 PwC. All rights reserved. PwC refers to the PwC network and/or one or more of its member firms, each of which is a separate legal entity. Please see www.pwc.com/structure for further details. Extract from ‘Paying Taxes 2019’ publication, available on www.pwc.com/ payingtaxes.

Läs även:

Högst moms i världen

Lägst moms i världen

Lägst bolagsskatt i världen

PWC: Paying Taxes 2019


 

20 nov 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.


MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se