Utgift, Kostnad och UtbetalningUtgift, Kostnad och Utbetalning

Utgift: När ditt företag köper en tjänst eller en vara uppstår det en utgift. När du får en leverantörsfaktura bokförs utgiften (enligt faktureringsmetoden). 

Kostnad: Kostnader hänger ihop med utgift, men kostnaden är kopplad till en viss period. Inom bokföringen kallar man det för att man periodiserat. En kostnad är alltså en periodiserad utgift. Man fördelar kostnaden till den eller de perioder som kostnaden avser. Ett vanligt exempel är hyror som måste fördelas varje månad även om man betalt t.ex. ett kvartal i förväg. Då måste man dela upp kostnaden i tre delar som hamnar i respektive månad. En kostnad kan också uppkomma när man fått en vara levererad eller när en tjänst blivit utförd. 

Utbetalning: Detta inträffar när du betalar din leverantörsfaktura, samtidig minskar leverantörsskulden i bokföringen när du använder faktureringsmetoden.
När du använder kontantmetoden bakas alla tre termerna ihop och inträffar samtidigt, alltså när du gör Utbetalningen. Det innebär också att momsen registreras och bokförs enligt Bokslutsmetoden.
6 aug 2014

MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:

search engine by freefind advanced


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)www.momsens.se


Momslathunden gör bokföring och momsdeklarationer busenkelt.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkarekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans

bloggar

Ekonomi & Finans
Toppblogg.se


tjäna pengar på din ekonomiblogg med adtractionGe en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se