Momsnyheter 2021
Moms 2021. Momsnyheter 2021. Vilka ändringar av momsen träder i kraft fr.o.m. första januari 2021? Vilka ändringar av momssatserna blir det 2021? Vilka varor och tjänster får förändrad moms 2021? Vilka länder ändrar momsen under 2021? Vad händer med EU-momsen 2021? Vilka länder sänker momsen 2021? Hur förändras momsen 2021?
Momsändringar i Sverige 2021
(Istället för att bara sluta fakturera moms mellan företag så har man hittat på ett sensationellt idiotiskt förslag för att lindra symptomen på ett mycket större underliggande grundproblem med momssystemet inom EU..)
Ändringar av moms inom EU 1 juli 2021
- Destinationsprincipen inleds för B2C
- Rapportering av destinationslandets momssats i OSS/MOSS
Dagens tröskelvärde för distansförsäljning av varor tas bort och ersätts med en idiotiskt låg brytgräns på 10000 Euro som redan gäller för elektroniska tjänster. Det nya tröskelvärdet borde vara MINST 100000 Euro, men som alla känner till vid det här laget så är det förbjudet att tänka till, och framförallt totalförbjudet att tänka ett steg längre, i Brysselborgen. Gränsen på 10000 Euro är summan av försäljningen inom EU, inte per land.
Detta gäller även dig som säljer TJÄNSTER till privatpersoner (B2C).
(Det skulle gälla alla B2C-transaktioner från början. Men detta ändras löpande. Tyvärr idag väldigt oklart om det är alla eller vissa tjänster som omfattas, om alla eller vissa B2C-transaktioner omfattas etc. Senaste uppdateringen verkar främst beröra de som har lokal omsättning av tjänster i annat EU-land t.ex. hyra av transport, försäljning på mässor, är det BARA dessa som ska omfattas nu? Inga klara raka besked går att få i nuläget)
Samtidigt uppmanas företagen att förbereda sig på förändringarna i god tid, eftersom förändringar av bokföringssystem osv. ofta tar längre tid än företagen tror.
Men hur ska företagen kunna förbereda sig när regler och datum ändras kontinuerligt?
Om du drabbas av detta kan det vara en bra idé att nu lägga över bokföring och fakturering på en lite större bokföringsfirma som klarar av att hantera detta, anpassa bokföringssystemen och hålla sig uppdaterade på alla momsändringar i alla länder.
Framförallt behöver företagen hjälp av någon som kan hålla sig uppdaterad på alla ändringar av ändringarna och förstå vad ändringarna av de första ändringarna innebär för de senaste ändringarna.
Du ska nu redovisa moms enligt kundlandets momssats och använda ännu en separat momsdeklaration OSS för att redovisa momsen för varje land du säljer till.
Man kan redan nu ana hur detta kommer haverera:
Hur ska Tysklands skatteverk kontrollera att ett svenskt företag tillämpar rätt momssats och faktiskt betalar in den tyska momsen vid försäljning till tysk privatperson, som inte har någon bokföring och inte är föremål för någon revision av sina inköp? Ooops, brysselbyråkraterna har just skjutit sig själva i foten... igen...
Man försöker täppa till ett kryphål genom att skapa ett mycket större hål. Tyvärr kan inte det nya momshålet mätas i Euro längre, potentialen är så astronomisk att det måste mätas i ljusår..
Ska svenska Skatteverket bygga upp en kompetens på alla EU-länders momssatser och domslut inom moms i varje land? För tyska Skatteverket måste låta svenska Skatteverket göra revisionen av det svenska företaget, efter som de inte har några juridiska befogenheter att ingripa mot svenska företag som inte gör rätt enligt tysk momslagstiftning. Hur ska de ens veta om ett svenskt företag gör rätt eller fel?
OSS-portalen för redovisning går väl an på något sätt vid försäljning inom EU, ett ställe att redovisa momsen för alla EU-länder man säljer till. Detta kan göra det mycket smidigare för er som t.ex. åker runt och säljer på mässor i olika EU-länder. Men resten av världen följer efter och ofta med låga eller inga tröskelvärden för när skyldighet att momsregistrera sig i kundlandet uppstår. Bara som exempel kan man ta: Får du beställning från kund i Indien, ja då måste du momsregistrera dig där och redovisa Indisk moms på försäljningen. Fick du en order från en ryss, samma sak. Bara att skynda dig och momsregistrera dig i Ryssland och redovisa ryska momsdeklarationer med det kyrilliska alfabetet..
Men värst blir det nog för de småföretagare som säljer tjänster. Säljer man översättningar kan man få kunder över hela världen och nu ska man börja betala moms till Skatteverken i varje land man får kunder i (detta är inte aktuellt idag, främst digitala tjänster just nu, men kommer så småningom när destinationsprincipen börjar gälla fullt ut för alla varor och tjänster). Hur ska detta fungera i praktiken? Hur ska en småföretagare hålla kolla på alla brytgränser för momsregistrering i hela världen? Ska FN bygga upp en OSS-portal för redovisning av global moms i hela världen? Kunde vara bra om ett sådant system var på plats INNAN man tvingar företagen att följa nya redovisningsskyldigheter som blir omöjliga att följa i praktiken..
Momsbefrielsen för import med lågt värde upphör
Dagens undantag från momsplikt på försändelser <22 euro slopas inom EU. Alla varor måste nu beläggas med importmoms om det skickas från en avsändare utanför EU:s momsområde.
Plattformar kan bli skyldiga att lägga på moms
Detta gäller plattformar som gör det möjligt att sälja varor. Inte tjänster ännu.
Detta kan t.ex. vara Amazon där en svensk säljare säljer till en tysk kund men inte lagt på tysk moms, då blir Amazon skyldiga att lägga på och betala in utgående moms till tyska skatteverket.
Det skulle också kunna innebära att t.ex. Upwork i framtiden (tidigast 2022) blir tvingade att lägga på köparens lands moms vid tjänsteförsäljning via plattformen. Idag måste säljaren i Sverige dela av svensk moms från inkomsten när man säljer till en privatperson i annat EU-land. Upworks interna fakturor (frilansarens bokföringsunderlag) lägger inte på moms automatiskt åt säljaren för köpare utan momsnr etc. Detta kan dom nu behöva göra. Men mycket är oklart fortfarande, vilka måste och vilka behöver inte följa detta? Vad händer om en plattform baserad utanför EU, som följer t.ex. israeliska regler, inte följer detta (t.ex. Fiverr)?
Momssatsändringar inom EU
Många länders Corona-åtgärder och momssänkningar upphörde vid årsskiftet t.ex. Tyskland, Belgien, Litauen, Grekland, Ungern, Belgien, men vissa behåller sänkningar även fram till 2022 t.ex. Österrike och Irland. Det är framförallt inom hotell och restaurang som momssänkningarna förlängs.
Spanien har höjt momsen på sockerrika drickor från 10% till 21%. Munskydd, vaccin och andra Corona-relaterade saker sänks till 4%.
Här är momsändringarna som gjordes under 2020
Aktuella momssatser inom EU (tabell)
Tabell för digitala momssatser
Utvalda momsändringar 2021 i övriga världen
Det som är relevant för svenska företagare är i första hand ändringarna av momsen på digitala tjänster, vilket innebär att du som säljer filer som kan laddas ner eller liknande elektroniska tjänster kan bli tvungen att fakturera med kundlandets moms om du kommer över ländernas brytgränser för dessa tjänster. Det är i första hand försäljning till privatkunder som omfattas men t.ex. Mexiko skiljer inte på B2C och B2B i sin momslagstiftning. Många har tröskelvärden men andra har det inte och då måste du momsregistrera dig där från första försäljningen.
- Oman inför momssystem på 5% (1 april 2021).
- Ryssland (preliminärt) sänker momsen på e-böcker från 20% till 10%. Inför moms på digitala valutor som Bitcoin.
- Norge har tidigare tagit bort undantaget på importmoms för varor <350 NOK. Tänk på att du nu även måste lägga på norsk moms upp till 3000 NOK (formellt ända sedan 2020). Är det >3000 är det fraktbolaget som samlar in moms från norska kunden. Coronapaket: 12% fortsatt sänkt till 6% ända till ???.
- UK är nu utanför EU och utanför EU:s momsområde och tullunion.. utom Nordirland med specialregler.
- Kanada inför 5% moms på digitala tjänster.
- Tajikistan inför 19% moms på digitala tjänster (1 jan 2021)
- Paraguay lanserar 10% moms på elektroniska tjänster (1 jan 2021)
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.