Stäng
Österrikes momssatserMoms i Österrike (UST/MWST). Hur hög är momsen i Österrike? Österrike har ungefär samma befolkningsstorlek som Sverige och man har 8,58 miljoner invånare enligt årets (2015) uppdaterade befolkningsstatistik. Österrikes ekonomi är också lika stor som Sveriges (Österrike 46,42 GKD och Sverige 45,97) och man är medlem i EU och även Eurosamarbetet (byråkraterna säger att Österrike är en del av den monetära unionen inom EU). GKD står för Geary-Khamis dollars, eller "internationella dollar", och används ofta inom nationalekonomin för att ange länders BNP enligt en enhetlig dollarkurs. Handelsrelationerna mellan Sverige och Österrike går väldigt långt tillbaka. Visste du att Sverige öppnade en ambassad i Österrike redan 1651! Det var precis efter det trettioåriga krigets slut. Av Sveriges export går ca 1% till Österrike, vilket kanske inte låter så mycket, men i förhållande till Österrikes storlek och folkmängd är exporten stor. Därför är det också intressant för svenska företagare att känna till vilka momssatser och momsregler man har i Österrike.

Momsnummerformat i Österrike

Format för EU-VAT nummer: ATU00000000

Vilken momssats har Österrike som standard?

Vanligaste momssatsen: 20%

Vad ligger de reducerade momssatserna på i Österrike?

Reducerade momssatser: 19% | 13% | 12% | 10%

2020: Momsen på e-böcker sänks till 10%.

Momssatsen på 12% är bara till för parkering och vin som man köper direkt från odlaren, men kan vara intressant för dig som funderar på att återvinna moms vid affärsresor till Österrike. Om du begär tillbaka moms för utgifter i Österrike (VAT refund) kan det vara bra att veta att du ej får igen någon moms på hyrbilar och bensin men däremot kan du få igen ingående momstelefon, hotell, taxi och kollektivresor som alla har 10% och där du får dra av hela momsen. Du kan begära VAT refund upp till fyra år bakåt i tiden från aktuellt kvartal. Det kan alltså löna sig att gå igenom gamla bokföringspärmar om du ofta reser till Österrike. Du får ej igen moms på nöjesrelaterade kostnader om det inte går att bevisa att dessa kostnader är kopplade till någon typ av marknadsföringsevent.

De varor och tjänster som omfattas av den reducerade momsen på 10% liknar många andra länders lägre momssatser: Mat, restaurang exkl. vissa drinkar, boskap, grödor och blommor, passagerartransport, hotell, kulturella aktiviteter, viss medicinsk vård, läkemedel och medicin.

Österrike har meddelat ändringar i momsen från 2016: 

Momsen höjs från 10% till 13% på följande varor

Hotell, Tryckta böcker, Tidningar, Bostadshyra, inrikesflygningar, inträde till event.

1 november 2018 sänks hotellmomsen igen till 10%.

Mat och Medicin kommer fortsätta att ha 10% även 2016.

 

Momssatsen på 19% är ett speciellt undantag för varor som levereras till de geografiska områdena Jungholz och Mittelberg. Mittelberg ligger i en dal som bara kan nås via väg från Tyskland och området har både tyska och österrikiska postkoder precis som Jungholz, som också bara kan nås via Tyskland eftersom området är omringat av tysk mark. Områdena har bara ca 5000 personer så någon omfattande handel har du antagligen inte till dessa områden. Ingen ändring av momsen på 19% har deklarerats i de ändringar Österrike rapporterat för 2016.

Se alla EU-ländernas momssatser här

Momsåtervinning

Du kan inte få igen moms för följande utgifter: Personbilar och relaterade kostnader inkl. Hyrbilar, Representation (för måltider kan du få igen om syfte och deltagare finns angivna).

Elektroniska tjänster i Österrike

När du som EU-företag säljer en digital tjänst (t.ex. mobilapp) till en privatperson i Österrike ska du fakturera med 20% moms (UST/MWST). Säljer du elektroniska tjänster till privatpersoner i Österrike ska du fr.o.m 2015 lägga på Österrikisk moms ovanpå priset. Läs mer om de nya momsreglerna för elektroniska tjänster här Det är dock inte glasklart vad som är en elektronisk tjänst idag. Notera att e-böcker har 20% och fysiska böcker har 10%.

Gränsvärde för distansförsäljning till Österrike

Vilket värde ligger gränsvärdet på vid försäljning till Österrike? Om du säljer varor för mer än 35K Euro ska du momsregistrera dig och betala och redovisa moms i Österrike.

Tröskelvärde för registrering vid distansförsäljning: €35000

Hur registrerar man sig för moms i Österrike?

När du registrerar dig för moms i Österrike är det en klar fördel om du kan tyska annars kommer det bli problematiskt att ta sig igenom pappersadministrationen. Registrera dig för moms här:

Registrera dig för moms i Österrike

Var kontrollerar jag Österrikiska VAT-nummer?

Här kollar du AT/UST/MWST nummer för Österrikiska företag

Vilka områden ingår i EU:s momsområde

Här kan du läsa en listan med EU:s momsområden

 

18 maj 2015


Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se