Vilka momssatser finns det i Sverige?
Momssatser i Sverige (MOMS). Vilka momssatser har Sverige? Vad är momsen i Sverige? Vilka är de svenska momsreglerna? MOMS Sverige 2019? Vilka skattesatser har Sverige vid försäljning av varor och tjänster? Vad är bokmomsen? Vilka är de svenska momssatserna? Hur hög är momsen i Sverige? Hur hög är kulturmomsen? Vilka reducerade momssatser har vi i Sverige?
MOMS i Sverige
Format för EU-VAT/SE-VAT nummer: SE000000000001
Momsregistreringsnumret är personnumret eller organisationsnumret plus "01" på slutet och "SE" i början. Varje företag kan ha flera olika momsnummer för olika delar av verksamheten. Om man har enskild firma och t.ex. levererar el från vindkraftverk eller solceller men också har en butik eller jobbar som konsult kan man vilja skilja rapporteringen av momsen åt och då får man 02, 03 osv på slutet av momsregistreringsnumret.
Den vanliga momsen är på 25%
Den vanligaste momssatsen i Sverige för både varor och tjänster är 25%.
Momssats elektroniska tjänster
Alla digitala tjänster (elektroniska tjänster) har 25% moms i Sverige.
(sedan 2019-07-01 har digitala publikationer som har en fysisk motsvarighet bara 6% moms)
Vilka reducerade momssatser finns det i Sverige?
Reducerade momssatser: 12% | 6%
På den här sidan hittar du en tabell med alla momssatser i alla EU länder
Vilka varor och tjänster har moms på 12%?
Det korta svaret: Livsmedel, Restaurang och Hotell. Sedan 2017 även Små Reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.
Mat har 12%, eller rättare sagt livsmedel ligger på tolv. Med livsmedel menar Skatteverket alla bearbetade och obearbetade produkter som är producerade för att ätas av människor, även godis och tuggummi har 12% moms. I detta begrepp ingår också allt som är tänkt att drickas av människor inklusive mjölk (utom starköl och sprit och sånt som man köper på systembolaget). Notera att naturläkemedel och vanliga läkemedel inte räknas som livsmedel.
Läs om moms på glass, godis, drinkar och vatten (Café / Restaurang moms)
Intressant paradox inom momskarusellen: Köper du vatten på flaska är det 12% moms, men om du köper ett glas vatten som fyllts på från en vattenkran är momsen 25%. Detta är naturligtvis fullständigt idiotiskt och bör ses över precis som restaurangmomsen har blivit korrigerad bör också vatten bli det. Sverige är dock inte ensamma om denna princip då vatenleverans ofta har standardmoms i andra EU-länder men vatten på flaska kan få reducerad momssats i de länder man tolkar det som ett baslivsmedel. Momsen på restaurang- och cateringtjänster är nu enhetligt på 12% oavsett om du äter på restaurangen eller tar med dig maten. Denna ändring är inte bara vettig och välkommen utan reducerar också den svarta marknaden med ca 700 miljoner enligt Skatteverkets egna uppskattningar. Tidigare var det naturligtvis svårt att kontrollera i efterhand om en kund hade ätit i restaurangen eller tagit med sig maten, vilket gjorde att man kunde knappa in "take-away" fast kunden åt på restaurangen och stoppa ner mellanskillnaden (25%-12%) i fickan och bara betala in 12% till Skatteverket, fast man borde betala in 25% moms när kunden konsumerade maten i lokalen. Detta momsproblem har man fortfarande i t.ex. Tyskland.
Djurfoder, tobak och levande djur räknas inte som livsmedel utan har 25% moms. Undantaget är skaldjur/ostron som är livsmedel även om de är levande.
Moms inom hotell
Hotellverksamhet beskattas med 12% moms. Tidigare hade allt som var relaterat till uthyrning av rum också får 12%, t.ex. telefon, wifi, kabel-tv, bastu, tvättservice och även parkeringen. Har du en camping så var det även 12% på elförbrukningen när du fakturerade kund.
Men sedan 2017 har Skatteverket ändrat sig lite när det gäller moms på kringutrustning och övriga tjänster anknutna till campingverksamheten. Har det ett nära samband ska det vara 12% moms men är det inte riktigt kopplat till camping/hotell ska det faktureras med 25% moms. Tjänster som säljs separat bör också få 25% i de flesta fall.
"Exempel på varor och tjänster som har ett sådant nära samband är frukost eller annan enklare förtäring, sänglinne, telefon eller betal-tv på rummet, wifi på hotellet/campingen, el på campingplats, tidning, tvätt, enklare bad, gym och bastu samt parkering i anslutning till hotell- eller campingvistelsen = 12% för att det ingår i hotellverksamheten."
Säljer du Internet/WiFi som separat tillägg och tar betalt för detta kan det bli aktuellt med 25% moms på det istället. Om campinggästerna får tillgång till ett större välutrustat Gym eller SPA-avdelning kan det sedan 2017 bli aktuellt att fakturera detta separat med 6% moms.
Läs Skatteverkets ställningstagande om moms på hotel och camping här
En analys av momsen på uppställningsplatser för husvagnar finns här
MEN om du hyr ut hamnplatser i en gästhamn är det 25% utgående moms du ska lägga på fakturan. Även vinterförvaring av båtar men också husvagnar och motsvarande omfattas av 25%-regeln.
Kulturmomsen
Momsen inom kulturområdet är en riktig djungel, den punkten kommer jag behandla enskilt i ett framtida blogginlägg: Moms på försäljning av tavlor och konst. Som aptitretare kan man ta exempel som att om du säljer ett konstverk som Du själv målat ska du fakturera med 0% eller 12% moms, men om du säljer det genom ditt bolag (som är en egen juridisk person ska du fakturera med 25%). Detta är ännu ett idiotiskt exempel på hur många fel, brister och konstigheter det finns i den svenska momslagstiftningen. Om det är någon tröst så lider Finland av samma problem eftersom dom i princip kör cut 'n paste på det svenska momssystemet, så dom har importerat den svenska galenskapen kan man säga. Det ser dock ofta lika illa ut i resten av Europa.
En bra början för att försöka förstå denna del av momssystemet är att läsa "Moms inom kulturområdet" (SKV 562) här hos Skatteverket.
Vilka varor och tjänster har moms på 6%?
Det korta svaret: Persontransport, Inträde till kultur- och sportevenemang, operabiljetter, idrott, böcker, tidningar, talböcker, noter, kartor, sjökort, ritböcker för barn, överlåtelse av upphovsrätt och sedan 2018 Naturguidning. Fr.o.m 1 juli 2019 har även digitala tidningar och böcker 6% moms.
Guidning av naturområden och turer i naturen har sedan 1:a januari 2018 fått momsen sänkt från 25% till 6%, trots att detta antagligen strider mot EU-direktivet. Det finns risk för att denna lag kommer upphävas via EU-domstolen i framtiden.
Läs mer: Sänkt moms i naturen är antagligen olagligt
(Biobiljetter har inte längre 6% utan 25% fr.o.m. 2017).
Transporter av människor som taxi, flyg, tåg osv har sex procent moms. Är transporten "mest för nöje" som karuseller och ponnyridning m.m. då är det dock 25%. Hur är det då med transport av människor i skidliftar?, är det för roligt för att vara 6% eller är det mer nöje än transport så är det 25%? Skatteverket tycker inte att skidliftar är tillräckligt roliga för att vara beskattade med 25% utan det är faktiskt bara 6%.
Entréavgifter till (Bio fick 25% 2017), Cirkus, Konserter, Djurparker och Idrottsevenemang har 6% momssats.
Om det är staten, kommunen eller en allmännyttig ideell förening som arrangerar något så är det 6% moms på entréavgiften (ej idrott = momsbefriat för de allmänna). När Stat och Kommun gör något i sin myndighetsutövning är det momsbefriat, men om de arrangerar en aktivitet som innebär att dom har en ekonomisk verksamhet ska de i princip alltid lägga på moms i dessa fall. Speciellt i de fall där det allmännas aktiviteter kan medföra konkurrens för privata aktörer ska moms tas ut precis som för en privat arrangör. Läs mer om vad som gäller för ideella föreningar och moms här.
ZooParadoxen: Om det finns ett Zoo inom en nöjespark så är det 25%. Där bedömer Skatteverket att Zoo:et är så roligt att det måste vara 25%, men om det bara är ett fristående zoo så är det tillräckligt tråkigt för att bara beskattas med 6%. OBS! Nu har det ju blivit populärt att bjuda in folk till sina bondgårdar för att titta på djuren som i ett Zoo. Men det är bara riktiga djurparker som omfattas av 6%-regeln. Är det en bondgård som visar upp djuren är det så roligt enligt Skatteverket att det ska vara 25% moms på det. Visst är det underbart :)
Bokmomsen
Den 6-procentiga momssatsen kallas också i dagligt tal för "bokmomsen" eftersom 6% är så starkt förknippat med litteratur. Här ingår inte bara böcker och tidningar utan även noter, kartor, bilderböcker, ritböcker och målarböcker för barn och andra liknande produkter som inte huvudsakligen innehåller reklam. Även ljudböcker har 6% moms även om det är på CD/DVD men om du laddar ner det som fil blir det 25%. Har ljudboken även musik och spel eller interaktiva funktioner blir det 25% precis som för filmer. En gratistidning som mest innehåller reklam har alltså 25% men var gränsen går för när momsen blir 25% istället för 6% är lite oklart. Om du ger någon rätten att återskapa ditt verk, t.ex. att du låter någon kopiera och sälja dina konstverk då ska den rätten säljas med 6% moms. Mer om detta längre ned under rubriken "Royalty".
För att göra det hela lite mer komplicerat så är t.ex. almanackor, affischer, ritningar och kollegieblock beskattade med 25% moms men ritböcker och målarböcker för barn har 6%. Om du har en klipp och klistra bok där mer än hälften av boken är tänkt att klippas ur så är det också 25%. Inträde till privata bibliotek har 6%. Vill du höra fler konstigheter? Om du har en karta som är relief (alltså en bild av kartan skulpterad på ett plant underlag) då har kartan 25% moms men är det en vanlig papperskarta så är det 6% moms. Är det ett flygfoto så är det 25%, även jordglobar har 25%. Är det fråga om tryckta kort som Julkort eller Gratulationskort är det 25% moms.
Fr.o.m 1 juli 2019 har även digitala tidningar och böcker 6% moms.
Kan du nu gissa vad digitala kartor har för momssats?
(fundera lite och googla lite, sen kan du läsa svaret längst ned i bloggartikeln)
Royalty
Om du fakturera ett annat företag för att dom använder din musik, uppfinning eller film så är det 6% moms. Men om du fakturerar en provision för någon som agerat återförsäljare eller motsvarande av din musik eller film så måste du fakturera med 25% moms. Vad är då skillnaden mellan Royalty och Provision? Det är inte helt enkelt att avgöra. Man kan förenklat säga att om du säljer rätten att reproducera produkten ska du fakturera med 6%. Den lägsta momssatsen gäller även om t.ex. Svensk Filmindustri köper rättigheterna för att få visa en film i Sverige och du får betalt en viss procent per visning då ska du fakturera den royaltyintäkten med 6% moms. Men om du bara ger rätten för någon annan att sälja det du har skapat fakturerar du 25% moms. I det andra fallet handlar det alltså mer om en återförsäljarsituation där någon säljer vidare det du själv har tillverkat. Du äger fortfarande rättigheterna till materialet men låter andra distribuera det. Får du provision på att förmedla kunder/affärer är det också 25% moms.
Fakturering av royalty och licensavgifter
Royalty: Bokföra intäkter från musik, författande, uppfinningar m.m.
Så här formulerar sig Skatteverket lite byråkratiskt angående Royalties:
"Inledningsvis måste således en bedömning ske huruvida tillhandahållandet sker i formgivarens yrkesmässiga verksamhet. Avseende bedömning huruvida tillhandahållandet sker yrkesmässigt eller inte anger RSV följande om royalty i avsnitt 6.2.2.i Handledning för mervärdesskatt 1999, MHL.
För uppfinnare, författare, kompositörer m.fl. som yrkesmässigt bedriver vetenskaplig, litterär, konstnärlig eller därmed jämförlig verksamhet under sådana förutsättningar som innebär att verksamheten utgör näringsverksamhet enligt 21 § KL gäller att även royaltyinkomster som utgår p.g.a. verksamheten anses hänförliga till näringsverksamhet och yrkesmässig verksamhet enligt ML. I vissa fall är emellertid royalty inkomst av tjänst, nämligen då verksamheten är tillfällig och inte kan ses som yrkesmässig (t.ex. engångsförfattare, engångsuppfinnare) eller då den annars har bedrivits på ett sådant sätt som innebär att inkomsten blir hänförlig till inkomst av tjänst. (Kriterierna självständighet och vinstsyfte enligt punkten 6.2.2.1 uppfylls inte). Även royalty som uppbärs p.g.a. till exempel uppfinningar som gjorts av en arbetstagare i tjänsten är vanligen att hänföra till inkomst av tjänst. Ärvd royalty anses som näringsverksamhet om det ursprungliga inkomstslaget varit näring. Om den däremot varit tjänst torde den ärvda royaltyn också ses som inkomst av tjänst."
RSV:s skrivelser 000209 Skattesats vid utbetalning av royalty
Den bortglömda momssatsen 0%
Det finns faktiskt en momssats till, noll procent. Det finns varor och tjänster som är momsbefriade som det heter. Du kan läsa mer om dessa i det här blogginlägget om momsfria varor och tjänster.
Momsdeklaration i Sverige
Här kan du se konkreta bild-exempel på hur du ska fylla i momsdeklarationen vid olika typer av inköp och försäljningar.
Var kontrollerar jag svenska SE-VAT-nummer?
Här kontrollerar du VAT-nr för svenska och utländska företag
Vilka områden ingår i EU:s momsområde?
Här kan du se den fullständiga listan över EU:s momsområden
Gränsvärde för distansförsäljning till Sverige
Vilket gränsvärde är det som gäller vid försäljning till privatpersoner i Sverige för företag utomlands? Alltså det Skatteverket kallar för "Omsättningströskel vid distansförsäljning inom EU". När ett företag registrerat i ett annat land säljer till privatkunder i Sverige och kommer över en försäljning på 320K SEK måste det företaget registrera sig för moms i Sverige och lägga på svensk moms på försäljningen istället för sitt eget lands moms. Det blir alltså som att det utländska företaget säljer inrikes i Sverige och det ska då fakturera dessa försäljningar från sitt svenska SE-VAT nr.
Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: 320000 Kr
Om det utländska företaget bara säljer till företagskunder i Sverige behöver det inte momsregistrera sig eftersom man då fakturerar med omvänd skattskyldighet utan moms. Det svenska företaget beräknar sedan moms på inköpet och redovisar det till det svenska Skatteverket. Läs mer om hur du gör detta och de stora förändringar som är på gång av momssystemet inom EU under "EU-MOMS" i menyraden högst upp på sidan.
Utländska företag som behöver/vill momsregistrera sig i Sverige ska skicka in blanketten "Skatteanmälan för utländska företagare (SKV 4632)" som även finns på engelska: Tax application for foreign entrepreneurs
Notera att det utländska företaget behöver ha ett svenskt bank-id eller e-legitimation för att kunna registrera sig elektroniskt, vilket kräver ett svenskt personnummer/svenskt identitetsnummer, så för de flesta är det enklast att skicka in pappersblanketten som du hittar länken till tidigare i texten.
Här finns instruktioner på engelska hur man fyller i dokumentet för momsregistrering
Uppdelning av momssatser för olika varor och tjänster i Sverige
Hur registrerar man sig för moms i Sverige?
Momsregistreringen görs numera på verksamt.se
Du ska enligt reglerna momsregistrera dig senast 14 dagar innan verksamheten startas. Men för småföretag har man ofta hobbyverksamhet som glider över i riktig näringsverksamhet så den gränsen hamnar för många nya företag i en gråzon. Du kan alltid bokföra inköp som gjorts i ett uppbyggnadsskede som en första verifikation när du väl är momsregistrerad och har börjat göra riktig boköring så att du kan få igen den ingående momsen.
I vårbudgeten 2016 finns det ett förslag på att införa en fast gräns på 30000 för momsregistrering. Säljer du för lägre belopp än det slipper du momsregistrera dig (precis som det var på den gamla goda tiden). Detta är nu klubbat och fr.o.m. 2017 gäller 30K skarp gräns. Kommer du över denna gräns är det dags att starta Enskild Firma eller AB.
Läs här hur mycket du kan sälja för som hobby innan du behöver momsregistrera dig
Här kan du se att Sverige har en mycket låg tröskel för när man måste momsregistrera sig jämfört med de flesta andra länder. Ett rimligare alternativ är en gräns på minst 500K i omsättning, så att företagen hinner växa sig tillräckligt stora för att ha råd att anställa en ekonom eller lägga ut redovisningen externt innan man måste börja med momskrånglet. Detta har också politiker och Skatteverk informerats om, men det är märkligt svårt att få dom att förstå vad som är bäst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv -totalt sett. Byråkrater och karriärpolitiker har nämligen en sak gemensamt, dom ser bara sin egen avskärmade och inrutade lilla fyrkant och klarar inte av att se saker ur ett helhetsperspektiv.
Momsåtervinning
(För utländska företagare som har utgifter i Sverige)
Utländska företag kan inte begära igen moms för: Representation och Mat (begränsad återbetalning), Bilhyra (50% av momsen), Permanentboende, Köp av motorfordon.
Momsdeklarationer för inrikeshandel
Här kan du se bildexempel på hur man fyller i momsdeklarationen
Bokföringsguide försäljning
Här kan du läsa hur du bokför försäljning
Förslag till förändring av momssystemet
Om du orkat läsa igenom allt detta inser du säkert vilket enormt resursslöseri detta är, och vilken abnorm administrativ apparat det blir för att hantera, kontrollera och undersöka varje vara och tjänst och utreda vilken momssats det ska vara. Slutsatsen måste bli: Sätt 25% moms på allt (Danmark har redan gjort så), eller avskaffa momsen helt och höj inkomst/vinstskatterna istället med motsvarande belopp. Nej inte högre inkomstskatter ropar ni kanske? Men momsen är en form av inkomstbeskattning, det är bara det att den skatten tas ut i ett senare skede. Istället för att dras när du får lönespecifikationen så får du betala den skatten 30 min senare när du handlar på ICA maxi istället. Sen dras en rejäl portion skatt igen när du tankar bilen för att kunna åka hem från affären. På vägen hem tänker du att lite kul måste men väl ändå få ha och stannar till vid Systembolaget och köper en flaska vodka som nästan bara innehåller skatt! Från mitt perspektiv är moms och punkskatter bara en fördröjd inkomstbeskattning. Lägger man ihop all skatt som tillslut betalats på den lönen eller vinsten i ett företag blir man nästan chockad. Det mesta försvinner i skatt! Men vart tar alla pengar vägen? Man skulle lika gärna kunna ta bort hela momssystemet och dra momsen på löncespecifikationen. Då skulle massor av anställda kunna friställas på Skatteverket och bli tvungna att söka sig till mer produktiva jobb som skapar värde i samhället och ekonomin istället för byråkrati och onödiga konstnader. Detta förstår allt för få politiker för att det finns allt för få personer med erfarenhet av småföretagende i riksdagen. Då skulle dessutom bokföringen bli busenkel även vid internationell handel, bara kostnader och intäkter - inget tjafs!
Ett avskaffande av momsen skulle dock reducera trafiken till denna sida med typ 90%, men att avskaffa momsen är väldigt osannolikt och intresset bland politikerna för att förenkla momssystemet är obefintligt, man går snarare åt andra hållet och vill strula till det ännu mer för varje år som går. Momsens.se affärsidé är att fokusera på ett område som politikerna bara kommer krångla till mer och mer både inrikes och inom EU och över hela världen. Det är därmed omöjligt för mitt företag att gå i konkurs så länge det finns politiker.. mer klockren affärsidé än så får man leta efter..
Svar till frågan om digitala kartor: Alla digitaliserade produkter får 25% moms oavsett vad momssatsen för det fysiska originalet har (med undantag för digitala piblikationer sedan 2019). Säljer du en CD med ljudfiler är det 6% moms men om den lagts in på datorn och finns som mp3-filer eller liknande som du säljer -då blir det plötsligt 25% moms! Jo det är sant så fort du för över en produkt till en helt digital version så blir det 25% moms. Därför ser man CDON fakturera 25% på mp3-filer och motsvarande substitut. Så nu hoppas jag att du har bättre koll på hur hög momsen är för olika varor och tjänster.
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.