Stäng
Nya momsregler 2017Nya momsregler för 2017. Vilka ändringar av den svenska momsen blir det under 2017? Vilka är de nya momssatserna för 2017? Vilka regeländringar för mervärdesskatt träder i kraft med start 2017?

Alla moms-ändringar för 2019 finns här

Nya momsregler 1:a januari 2017

Nytt år nya momsregler. Här är en summering av de förändringar som gäller fr.o.m. den 1:a januari 2017 inom momsområdet.

Representation

Momsavdraget utökat.

Vid representation får man normalt dra av "lyfta" en del av momsen, men inte alltid hela momsbeloppet.

Underlaget för momsen som får dras av får max vara 300 Kr per person och tillfälle. Detta innebär att det högsta beloppet du får bokföra som ingående moms blir 36 Kr/pers (mat). 

Reparationer

Småreparationer blir billigare(?).

Reparation av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks till 12 procent. Detta gäller bara mindre reparationer. Idén snoddes från Belgien. Kontraproduktivt, inte ens företagarna som berörs tror att det har någon effekt utan krånglar bara till bokföringen och momssystemet ytterligare. En ändring som de flesta gladeligen kunde varit utan.

Reklamskatt

Specialskatten på reklam avvecklas stegvis.

Detta är egentligen inte en ren mervärdesskatt utan snarare en form av punktskatt på reklam.

Denna skatt ska avvecklas men till att börja med genomför man förändringar som gör att färre företag drabbas av skatten.

Ändringen innebär att skatten på annonser i tidningar och magasin sänks från 3 procent till 2,5 procent och skattesatsen för övriga annonser och reklam sänks från 8 procent till 7,65 procent.

Man ändrar också brytgränsen för redovisningsskyldighet för reklamskatt för övriga annonser och reklam. Den höjs från 20K Kr till 60K

Fastigheter

Ny definition på fastighet (inom moms).

Nu tas termerna byggnadstillbehör, verksamhetstillbehör och industritillbehör bort. Definitionen på en fastighet är istället:

  • Varje bestämd del av jorden, på eller under dess yta, som det är möjligt att äga eller besitta.
  • Varje byggnad eller konstruktion som har fästs vid eller i marken, ovan eller under havsnivån, och som varken kan monteras ned eller flyttas med lätthet.
  • Varje föremål som har installerats och ingår som en integrerad del av en byggnad eller konstruktion som, om föremålen inte hade installerats, inneburit att byggnaden eller konstruktionen varit ofullständig. Till exempel dörrar, fönster, tak, trappor och hissar.
  • Varje föremål, utrustning eller maskin som är varaktigt installerad i en byggnad eller konstruktion och som inte kan flyttas utan att byggnaden eller konstruktionen förstörs eller förändras.

Momsbefrielse för småföretag

Mikroföretag slipper momsregistrering.

Om du säljer för under 30000 Kr per år behöver du inte längre momsregistrera dig (precis som det var förr i tiden).

Kriterierna föreskriver även att omsättningen inte får överstiga 30K de senaste TVÅ åren.

Du kan fortfarande registrera dig för moms redan från 1:a kronan i försäljning om du vill.

Det tokiga med detta är att småföretag drabbas av en orimlig administrativ belastning under uppstartsfasen. Många enmansföretag, hobbyister, frilansare och internetentreprenörer drabbas också av en mycket komplicerad hantering, bokföring och administration precis som ett multinationellt företag. De flesta företag köper och säljer tjänster på internet och det innebär handel över gränserna - då blir allting mycket krångligare med EU moms, import/export och hur man ska bokföra och redovisa detta. Tyvärr har EU medfört att vi har ett momsområde som ligger mellan inrikes och utrikes försäljning/inköp med otydliga gråzoner mellan skarvarna som gör det till en riktig mardröm för en ny företagare att hantera bokföringen på egen hand.

Har man svårt bara att förstå vanlig inrikesmoms och ingående och utgående moms blir det för många en så pass brant uppförsbacke att man inte orkar med att starta ett riktigt företag, vilket är synd. I Storbritannien kan du växa i lugn och ro ända tills du sålt för motsvarande ca 1 miljon SEK - då har du råd att anställa eller låta en redovisningsfirma sköta bokföringen. Men nu drabbas alltså små mikroföretag av en helt orimlig byråkratisk momsadministration som är kontraproduktiv.

Staten tror att man får in mer pengar om man sätter gränsen lägre, men då missar man att beräkna hur mycket mindre i skatt man får in på alla de företag som aldrig startas upp eller växer sig stora på grund av byråkratikrånglet som raderar företag innan dom ens kommit igång. Hur många Spotify har vi gått miste om för att det blev för struligt att starta företag? 

Det som gör bokföringen så krånglig och komplicerad idag beror till stor del på momsen - utan den skulle man bara ha intäkter och kostnader. Mycket enklare att bokföra. Nu måste man bokföra på olika sätt beroende på vad och vart man säljer något och varifrån och från vem man köper en sak eller tjänst. Testa Momslathunden här så får ni se hur många olika alternativ man måste hålla koll på - bara för att det är moms och momsredovisning inblandat.

Väldigt tråkigt att det ska vara så fruktansvärt svårt för Magdalena Andersson och hennes föregångare och troligen efterträdare att förstå detta simpla faktum som t.o.m. ett dagisbarn förstår. Varför är detta faktum så svårt att förstå för politiker i Sverige? Kolla på den här listan här - i andra länder fattar man att en högre momsregistreringsgräns är något positivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv också. Trots att tunga remissinstanser förordade en betydligt högre gräns (FAR t.ex. 90000) så ignorerar som vanligt Socialteokratiska arbetslöshetspartiet alla remissvar från näringslivets remissinstanser. Momsens rekommenderar en höjning till 1 miljon.

Bio får höjd momssats

Biobiljetter blir dyrare.

Momsen på en biljett till Bio chockhöjs från 6 till 25%. 

Mer detaljerad info om ändringarna finns hos Skatteverket här

 

5 Jan 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se