Stäng
Belgien: Momssatser


 

 

 


Moms i Belgien (BTW - Belasting over de toegevoegde waarde / TVA - Taxe sur la Valeur Ajoutée Mehrwertsteuer). Vilka momssatser finns det i Belgien? Hur mycket är standardmomsen i Belgien? Vilken moms är det på digitala tjänster när man säljer till privatpersoner i Belgien

Format för EU-VAT nummer: BE0000000000

2020 Coronapaket: Catering momssänkt från 12% till 6% (maj - dec).

Vad ligger momsen på i Belgien?

Normal momssats: 21%

Finns det några reducerade momssatser i Belgien?

Lägre momssatser på : 6% | 12%

6% momssats:

En del "Nödvändiga" varor/livsviktiga varor/jordbruksprodukter (mjölk, smör, fisk, kött, fetter och oljor), Välfärdstjänster, Tryckta böcker och Tidskrifter, Mediciner, Vatten, Hotell, Renovering av byggnader (>10 år), Hjälpmedel för handikappade, Persontransport, inträde till Kulturevenemang, Konstverk, Begravningstjänster och härifrån har sossarna också snott idén om lägre moms på reparationer av cyklar, skor, lädervaror och kläder. Kan det vara så att Bidragsdemokraterna spenderar lite för mycket tid i Bryssel istället för att se om sitt eget hus?

Fr.o.m 1 april 2019 har även e-böcker reducerad momssats på 6% i Belgien.

12% momssats:

Allmännyttiga bostäder, Restaurangmoms (ej alkohol), Energi (kol, brunkol, koks), Vissa däck, innerslangar m.m. men bara för användning i jordbruket, 

Momsfria varor och tjänster: Inbundna nyhetstidningar och tobak av alla produkter. Samt de övriga momsfria tjänsterna som är utan moms i hela EU: Bank och försäkring, sjukvård, fastigheter men även mänskliga organ.

Ej avdragsgill moms: moms på hotell, restaurang och nöje är EJ AVDRAGSGILLT i Belgien. Du kan alltså ej begära VAT Refund på dessa kostnader och du kan inte dra av momsen på detta i ett Belgiskt företag.

Momsåtervinning

Du kan inte få igen moms för: Alkohol, Hotell, Catering, Representation (men du kan få igen moms för marknadsföringsevent), Motorfordon och relaterade kostnader (delvis).

Moms för elektroniska tjänster i Belgien

För er som säljer nedladdningsbara filer, skinsappar (digitala  tjänster) och funderar över vilken momssats dessa har i Belgien nu när du som säljare ska samla in och betala denna moms för kunden i Belgien fr.o.m 2015 så är det alltid 21% för "elektroniska tjänster" i Belgien.

Övriga EU-ländernas momsnivåer

Gränsvärdet för distansförsäljning till Belgien

Vilket gränsvärde är det när man säljer produkter till Belgare? Om du handlar med Belgien och försäljningen går över €35000 ska du momsregistrera dig och betala och redovisa moms i Belgien

Tröskelvärde för registrering vid distansförsäljning: €35000

Hur registrerar man sig för moms i Belgien?

Loala företag med omsättning under 25000 Euro behöver inte vara momsregistrerade.

Det finns en speciell enhet som handlägger momsregistreringar för företag som inte är etablerade i Belgien. Bor du i Belgien ska du vända dig till ditt lokala skattekontor för att registrera företag. För dig som bara ska momsregistrera företaget i Belgien gäller detta:

Central VAT Office for Foreign Taxpayers (BCAE)

Registration Services

Rue des Palais, 48 (6th floor)

B-1030 Brussels

BELGIUM

www.minfin.fgov.be

Här kan du läsa mer om momsregistrering i Belgien

Hur bokför man försäljning/inköp med Belgien?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med ett EU land

Var ser kontrollerar jag ett Belgiskt VAT-nummer?

Kontrollera VAT nummer för EU-företag

Vilka områden är med i EU:s momsområde?

Se fullständig lista med hela EU:s momsområden

 

13 May 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se