Stäng




Avdragsgillt?



Vad innebär avdragsgillt? Vad menas med att något är avdragsgillt? Hur definieras avdragsgilla kostnader? Vad innebär det att man får dra av en kostnad? Hur bokförs avdragsgilla kostnader? Hur konteras ej avdragsgilla kostnader i företaget? Vad betyder avdragsgillhet? Har en kostnad som får kostnadsföras samma betydelse som avdragsgill kostnad?

Avdragsgillt

Du kanske har hört att man ibland säger att löner är avdragsgilla eller att en speciell kostnad är avdragsgill. Man pratar också om avdragsgillt när man utreder hur mycket moms man får dra vid representation och liknande. I detta fall menar man egentligen hur stor andel av momsen man får bokföra som ingående moms och hur stor del som måste bokas som en ren kostnad.

Avdragsgillt förklaring

Kan någon förklara vad avdragsgillt betyder på ren svenska utan en massa kryptiska facktermer och annat mumbo jumbo? Ja, Momsens.se kan förklara detta för dig så att alla förstår. Ekonomer använder ofta konstiga termer och invecklat språk för att få deras arbete att låta svårare och mer komplicerat än det egentligen är. Avdragsgillt är ett typiskt sådant ord vars innebörd många inte riktigt förstår eller vet vad det innebär.

Avdragsgillt betyder helt enkelt att du har rätt att bokföra något som en kostnad i ditt företag. Då minskar vinsten i företaget och du sänker skatten, eftersom en enskild firma betalar skatt baserat den vinst du får.

Avdragsgillt kan också användas för att beskriva vilka kostnader du får bokföra i ditt bolag om det befinner sig i en gråzon. Du kanske har köpt en dator som du även använder privat. Då uppstår frågan om kostnaden för datorn är avdragsgill, alltså om du får bokföra kvittot i ditt företags bokföring eller om det ska räknas som en personlig omkostnad (privat kostnad) som inte får tas med i bokföringen för firman. Generellt kan man säga att alla kostnader som får bokas i företaget måste vara kopplat till företagets möjlighet att få nya inkomster. Det ska finnas en direkt koppling till företagets verksamhet. Kostnaderna ska vara nödvändiga för att driva verksamheten så som elräkning, hyra, inköp av kontorsstol. Ibland kan man behöva göra en fördelning av kostnader t.ex. 2/3 av datorkostnaden bokas i företaget och 1/3 räknas som privat.

Kostnaden för magasinering av överflödiga möbler från din bostadsrätt är alltså inte en avdragsgill kostnad i ditt företag, eftersom denna kostnad inte har någon koppling till företagets verksamhet eller förmåga att generera nya vinster. Fantasifulla försök som att påstå att mindre möbler i din lägenhet gör dig mer produktiv när du arbetar med ditt företag godkänns inte av Skatteverket vid en skatterevision.

Möbler till ditt företag får du givetvis dra av, men det finns vissa undantag då kostnaden för möblerna ej är avdragsgill. Detta händer oftast om man köpt ett konstverk, något antikt föremål för dekoration på kontoret eller värdefulla musikinstrument. De inventarier som inte är avdragsgilla har alltså ett bestående, eller t.o.m. ökande, värde. Rent praktiskt innebär detta att du inte får bokföra utgiften vid inköpet som en kostnad i företaget. Du får inte heller skriva av värdet som du normalt gör när du köpt en maskin eller liknande. Du kan ej göra avskrivningar på saker som anses ha ett bestående värde.

Ej avdragsgilla kostnader i enskild firma

Vad betyder avdragsgillt?

I de fall en kostnad inte är avdragsgill så ska den inte sänka resultatet som ska beskattas. De kostnader du bokför som ej avdragsgilla måste du återföra till beskattning i deklarationen. Ditt verkliga resultat och det beskattningsbara resultatet kan alltså skilja sig något åt. Det behöver inte betyda att något är fel utan faktiskt att du gjort helt rätt. Det smidigaste i enskilda firmor är att helt enkelt inte bokföra ej avdragsgilla kostnader alls. Då blir dessa privata kostnader precis som dina utgifter för privata levnadsomkostnader som mat, hyra för din lägenhet och inköp av din privata mobil.

De ej avdragsgilla kostnaderna uppkommer i första hand vid utgifter för bolagsbildning, bötergåvor och representation. I dessa fall konterar man en rad på ett BAS-konto som är speciellt tänkt för just kostnader som påverkar resultatet, men som ej ska påverka skatten. Exempel på dessa är: 6992 - Övriga externa kostnader (ej avdragsgilla), 6993 Lämnade bidrag och gåvor (ej avdragsgilla), 6982 Föreningsavgifter (ej avdragsgilla).

När du deklarerar och har bokfört icke avdragsgilla kostnader så måste du summera alla dessa kostnader och öka resultatet i ruta R11 i deklarationen, så att det belopp som du kommer få betala skatt på ökar med samma belopp som summan av de ej avdragsgilla kostnaderna. Ytterligare hjälp om vilka specifika kostnader som är avdragsgilla i företaget kan få genom Skatteverkets avdragslexikon där du kan söka på specifika utgifter.

Men som sagt det absolut smidigaste i en enskild firma är att inte bokföra ej avdragsgilla kostnader alls i bokföringen. Då blir ditt bokförda resultat samma siffra som du ska betala skatt på. Har man ett större AB med en ekonomiavdelning som har tid och kunskap att göra en massa justeringar i bokslut och årsredovisning kan man hålla på med denna typ av administration. Det är också i AB med anställda som det är vanligast att man har några belopp av betydelse bokförda som ej avdragsgilla.

Läs också: Bokföra gåvor (ej avdragsgillt) till hjälporganisationer

 

 

21 Mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se