Stäng
Ingående momsIngående moms. Vad innebär ingående moms? Hur vet man vad som är ingående- eller utgående moms? Vilken typ av moms är det som betalas in till Skatteverket? Är det ingående moms på leverantörsfakturor? Vad är inköpsmoms?

Ingående moms finns på leverantörsfakturor och kvitton. Betyder ingående moms att det är momsen man får betalt av från kunden som köper tjänsten eller varan? Nej, tänk istället vilken riktning fakturan har, kommer fakturan in till företaget? eller skickas den ut från företaget till en kund?

Om fakturan kommer in till ditt företag så är det ingående moms på fakturan. Skickar du en faktura till en kund så är det utgående moms på fakturan. Därmed kan man alltså räkna ut momsen som ska betalas in eller återfås. Den ingående momsen som finns på leverantörsfakturor och kvitton får du dra av mot den utgående momsen som finns på de fakturor du skickar till kunder

Det är den utgående momsen som betalas in till Skatteverket. Eller oftast den utgående momsen minskat med eventuell ingående moms på inköpsfakturor. Du betalar alltså in mellanskillnaden.

Vilket BAS-konto har ingående moms?

Ingående moms bokförs (konteras) normalt i debet på BAS-konto 2641. Om du tittar i BAS-kontoplanen ser du att det även finns andra konton för ingående moms beroende på situation och omständigheter.

Mer ingående moms än utgående moms?

Är ditt företag nystartat, eller håller du på att lägga ner? Då kan du hamna i den lite mer ovanliga situationen att du har mer ingående moms än utgående moms. Eller uttryckt på ett annat sätt Ingående Moms > Utgående Moms. Det innebär i praktiken att du får igen pengar från Skatteverket.

Antag att du har kostnader på 10000 Kr exklusive moms och försäljningen denna månad var bara 1250 inklusive moms. Då har du en försäljningsintäkt på 1000 Kr och en utgående moms på 250 Kr. Har du haft kostnader för 10 papp och vi antar att alla inköp hade momssats 25%, då blir den ingående momsen 2500 (av ett totalbelopp på 12500).

Rent praktiskt innebär detta att du tar 2500 minus 250 för att räkna ut priset utan moms och får då 2250 kvar som är den resterande ingående momsen. Eftersom det inte finns någon mer utgående moms att kvitta detta mot så kommer Skatteverket faktiskt betala ut 2250 Kr till ditt konto! Momsen är ingen kostnad för företaget, den ska bara samlas in och skickas vidare till Skattemyndigheten, och finns det ingen utgående moms att kvitta mot måste du få igen dessa pengar för annars skulle det bli en extra kostnad för ditt företag.

Bedrägeri med ingående moms

Men detta system går naturligtvis att missbruka. Det är detta som kriminella och bedragare utnyttjar när man startar och konkursar bolag i snabb takt. Man gör en massa inköp mot faktura i det nystartade bolaget, man har ingen eller liten försäljning, vilket innebär att man får igen en massa ingående moms från staten samtidigt som man undviker att betala fakturorna. Det tar lång tid för ett ärende att gå från påminnelser till inkasso och tillslut Kronofogden, och under den tiden har redan bedragarna tömt företaget på likvida tillgångar och plockat ut momspengarna ur bolaget genom målvakter eller liknande upplägg. Sedan sätts bolaget i konkurs. Inköpen betalas aldrig men momsen på inköpen har betalats ut från Skatteverket och blir så att säga ett skattetekniskt bankrån. Man kan också på olika sätt utnyttja att man kan rapportera moms månadsvis, kvartalsvis och årsvis. Nu är det naturligtvis inte fullt så enkelt.

Skatteverket kontrollerar varför man rapporterar mer ingående än utgående moms


 


Skatteverket skickar snabbt ut brev och begär mer info om man deklarerar att man har mer ingående än utgående moms. Kan man inte motivera situationen på ett övertygande sätt så håller Skatteverket inne pengarna. Dessutom är den som momsrapporterar i företaget personligt ansvarig för deklarationerna och VD och styrelse är personligt ansvariga för skatteskulder, vilket innebär att Skatteverket kan utmäta bil, hus TV osv för att få in skatteskulden.

Även om du startat ett AB och rent formellt inte kan förlora mer än du satsat i bolaget genom att köpa aktier i bolaget, så är du ändå obegränsat skattskyldig mot Skatteverket. Så har du satsat 50000 Kr, men har en momsskuld på 750000 kan Skatteverket ändå kräva dig på de 750000 kronorna från dina privata konton och tillgångar (vilket förklarar varför man använder målvakter som redan har 54 bilar reggade på sig och några miljoner hos Kronofogden osv), men i dagens digitaliserade värld så är givetvis kontrollerna snabba och enkla att genomföra för myndigheter, inkassobolag och andra företag.

Har den som momsrapporterar problematiska punkter i olika register kan det bli svårt att köpa på kredit, och Skatteverket kan neka en person att vara moms och skatterapporteringsansvarig.

Så det är svårt att genomföra denna typen av bedrägeri idag. Men man har ju sett en och annan pizzeria som startar upp och går i konkurs, återuppstår med ny ägare och nytt namn på samma plats med samma saker och så rullar det på, så och den typen av utnyttjande av systemet kan vara svårare att komma åt. Nu har du i alla fall fått betydligt bättre kunskap om var ingående moms är!

Läs mer om utgående moms här

 

17 Oct 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se