Stäng
Momsens?

Vad betyder Momsens? Den här sidan handlar om moms, skatter och bokföring för enskilda näringsidkare

Vad är Momsens?

Momsens är en ordlek med nonsens = meningslöst innehåll; struntprat (se SAOL, s 618) vilket många tycker att moms och momsregler är. Men det är ju inte bara nonsens eftersom god kunskap om moms kan hjälpa företagare tjäna både mycket tid och pengar. Därför har jag uppfunnit det nya ordet "momsens" som även bygger på latinets "sensus" och engelskans "sense" = förnuft, vett, klokhet, uppfatta. Man kan säga att momsens inte betyder nonsens utan snarare tvärt om: moms-vettigheter eller moms-förnuft.

Det är det som är målet med sidan att göra moms och företagsekonomi

vettigt och begripligt för alla!

Bokföringsexempel på Momsens.se

Den här webbplatsen fokuserar på bokföring enligt Kontantmetoden för Enskilda Firmor. Konteringsexemplen är alltså speciellt utformade för denna målgrupp. Har du ett AB och använder Faktureringsmetoden kan du inte klippa och klistra informationen direkt, utan du måste anpassa exemplen till din situation. Momskonton och kostnadskonton är dock oftast identiska. Men med Faktureringsmetoden bokför du inte mot 1930 bankkonto direkt utan oftast mot 2440 Leverantörsskulder. Dessutom gör man mycket mer periodiseringar och avskrivningar i AB:n och med Faktureringsmetoden.

Varför finns Momsens.se?

Idag är det många småföretagare och entreprenörer som säljer mycket internationellt, över nätet, och inte minst till kunder i andra EU-länder, men det har blivit så att t.o.m. moms-experterna har problem med att hantera och förstå det mycket komplexa och komplicerade systemet för moms inom EU. Hur ska då en vanlig person utan någon ekonomiutbildning kunna förstå sig på hur man ska gör med EU-momsen? Det är därför denna sida finns, för att hjälpa alla som behöver hjälp med moms, uträkningar av moms och kanske framför allt EU-moms och dess hantering, bokföring och rapportering. Men du kommer även hitta många andra ämnen och inlägg i Ekonomibloggen som på ett eller annat sätt är relaterat till företagande och ekonomi.

Eftersom det startas över 70000 företag varje år i Sverige, och 60% av dessa är enskilda firmor, finns det ett stort behov av, och intresse för, att få konkreta råd, tips och exempel på hur man ska bokföra. Dessutom är det många som startar företag som varken har studerat eller jobbat med ekonomi, då behöver man konkreta handfasta exempel på hur man ska göra för att den administrativa uppförsbacken inte ska sätta stopp för entreprenörskapet. Jag märkte själv när jag startade min enskilda firma att det var svårt att hitta bra konkret information om massor av olika saker som har med uppstart och drift att göra. Om jag som pluggat och jobbat med ekonomi har svårt att hitta det jag behöver veta, hur krångligt är det då inte för någon utan denna erfarenhet?

Ofta blev jag tvungen att sammanställa olika fragmenterade bitar av information och kunskap till en helhel från olika källor innan jag var säker på hur något skulle göras. När jag researchat något som jag behöver veta skrev jag en kom-ihåg-lapp i min blogg, så att jag kunde söka reda på det nästa gång jag behöver veta hur man ska bokföra eller rapportera något. Men istället för att göra kom-ihåg-listan privat valde jag att göra den offentlig som en blogg på momsens.se, så startade uppbyggnaden av den här webbplatsen. Den har efterhand vuxit, expanderat och utvecklats till en mångsidig ekonomisite med tusentals besökare varje dag, men grundidén är alltid närvarande - att förse småföretagare som har enskilda firmor med konkreta råd, tips och exempel.

Vem äger och driver Momsens.se?Jag som driver den här sidan () är själv egenföretagare med enskild firma med praktisk arbetslivserfarenhet av BokföringSkatter, Moms och EU-moms från allt mellan småföretag till gigantiska multinationella företag. Jag har utöver detta också studerat utomlands via Erasmus-programmet på APU i Cambridge (UK) och har en Magisterexamen i Bokföring och Finans från Umeå Universitet. Har även fortbildat mig inom IT-Säkerhet på KTH.

Jag har alltså koll på det teoretiska samtidigt som jag vet hur verkligheten ser ut när man ska bokföra en faktura och vet vad en entreprenör eller småföretagare egentligen behöver veta, det som aldrig står i några kursböcker och det som aldrig lärs ut på några kurser, det Skatteverket inte förstår att företagare inte förstår men som man behöver veta när man ska bokföra själv.

Fokus ligger på konkret praktiskt användbar information på ett språk som man begriper. Nu delar jag alltså med mig av min samlade kunskap och erfarenhet till andra småföretagare och entreprenörer här på Momsens.se. Har du frågor, förslag eller hittat fel kan du kontakta mig nedan. 

Kontakta Momsens.se här:

Använd detta Kontaktformulär


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se