Stäng
Topp 10 mest lästa blogginläggen 20142014 års mest lästa blogginlägg redovisas här nedan. Det blev inte enorma överraskningar, de mest lästa artiklarna handlade inte helt oväntat om valet 2014 som var det heta ämnet under hela hösten. Att många funderar över var gränsen går mellan hobby och näringsverksamhet var inte heller så förvånande men roligt att många hittat mitt inlägg om ämnet. Här är den korta snabba listan med topp 10:

  1. Val 2014 - Så här gick det i Riksdagsvalet
  2. Vilket parti bör en småföretagare med Enskild Firma rösta på i valet?
  3. Hur mycket får man tjäna på sin hobbyverksamhet innan man måste registrera företag?
  4. Bästa gratisprogrammet för bokföring
  5. Gratis Fakturamallar för Excel och Word
  6. Har du sålt en bostadsrätt under 2014?
  7. Hur läser man Skatteverkets skattetabeller?
  8. Avdrag moms representation
  9. Löneräknare för att räkna ut uttagsutrymmet för lön i Enskild Firma
  10. Nya momsregler kommer 2015 för elektroniska tjänster

Bostadsrätter är också ett säkert ämne med högt söktryck. Sen får man tacka Skatteverket för att dom inte direkt överprioriterar att vara pedagogiska. En så enkel sak som att läsa skattetabellerna vållade huvudbry för många även i år men tack vare Momsens.se kan nu alla äntligen förstå hur tabellerna är uppbyggda och hur man ska läsa och tolka dom. När vi ändå är inne på Skatteverket kan vi också konstatera att de nya momsreglerna för elektroniska tjänster skapat högtryck i sökmotorerna, många letade sig in på min blogg för att få reda på det som Skatteverket inte vill, eller inte förstår, att dom måste berätta för folk. När avsaknaden av pedagogisk kunskap verkar vara så stor på Skatteverket kan man fråga sig vart den tagit vägen? Inte är det till skolan i alla fall med tanke på elevernas resultat i Pisa-mätningarna.. Men det är väl som många av oss redan misstänkt, alla med pedagogisk talang försörjer sig på bloggar nu för tiden, och täpper indirekt igen kunskapshålen som myndigheter och skolväsende lämnar efter sig.

Kommentarer till de mest besökta blogginläggen 

Val 2014 - Så här gick det i Riksdagsvalet

Redovisning och kommentarer till valresultatet var hett under hösten. Bloggen rivstartade med valet kan man säga och Google & Bing skyfflade över besökare i drösar till mitt inlägg.

Vilket parti bör en småföretagare med Enskild Firma rösta på i valet?

Inför valet var det många småföretagare som sökte info om vad dom borde rösta på och vad partierna egentligen stod för i denna viktiga fråga som ofta glömts bort av de stora partierna. SD och Miljöpartiet visade framfötterna i frågan medan Moderaterna och Sossarna hade sömniga, urvattnade och intetsägande formuleringar på området för att verkligen understryka hur lite dom bryr sig om småföretagarna egentligen.

Hur mycket får man tjäna på sin hobbyverksamhet innan man måste registrera företag?

Att många har lite sidoinkomster idag från bloggar och hemsidor gör att många också funderar på hur stor gråzonen är innan man måste börja skatta för vinsten eller när man är tvungen att registrera företag. Var gränsen går mellan hobbyverksamhet och affärsverksamhet intresserade helt klart många. Detta är också ett så kallat "Ever Green" material som man säger på SEO-språk. Det betyder alltså att innehållet alltid är aktuellt och besökarna trillar in i stadig ström dag efter dag till det blogginlägget, som jag dessutom uppdaterat lite då och då under hösten med förtydliganden, små korrigeringar av språk och innehåll och helt enkelt förbättrat texten ännu mer vilket ökat trycket från sökmotorerna ytterligare. På ekonomispråk skulle man säga att detta är motsvarigheten till en Cash-Cow i bostonmatrisen (du har väl inte glömt FEK-A?). Den jobbar in en stadig ström av besökare till momsens.se

Bästa gratisprogrammet för bokföring

Eftersom många funderar på att gå från hobby till företag är givetvis intresset för bra affärssystem eller bokföringsprogram också stort. Nyföretagandet har gått stadigt uppåt ända sedan 1993, ca 60% av dessa är enskilda firmor

Ekonomifakta - Nystartade företag

Detta betyder rimligtvis också att det varje år är 60000 personer eller grupper med människor som söker efter bra bokföringsprogram. Ännu bättre om det går att få tag på ett gratis bokföringsprogram, speciellt om man har en liten nystartad firma och vill hålla kostnaderna nere. I skrivande stund letar sig över 100 unika personer in på min artikel om gratis bokföringsprogram varje dag och den siffran stiger hela tiden eftersom min webbplats momsens.se blir starkare och mina inlägg placerar sig högre och högre i sökmotorerna. Men det visar också att det finns en hel del potential för artikeln eftersom jag på årsbasis kommer upp i tre-fyra tusen besökare till det blogginlägget av potentiellt 60000. Under 2015 ska jag jobba med att ta en större del av besökarna som söker efter bokföringsprogram.

Gratis Fakturamallar för Excel och Word

Ett blogginlägg som hänger ihop med det föregående. Om många startar företag är givetvis också efterfrågan på bra gratis fakturamallar stor, och många visade sig söka efter, och hitta, min artikel med gratis fakturamallar för både Excel, Word och Open Office.

Har du sålt en bostadsrätt under 2014?

Det superheta ämnet i Stockholm letar sig in på listan över de mest lästa artiklarna på min sida. Speciellt är det hur stor vinstskatten är, och hur och när man ska redovisa vinsten, som lockar läsare. Min mäklare berättade att man i undersökningar sett att det hela tiden är ca 100000 personer som aktivt söker efter ny bostad i Storstockholmsområdet. Hmm, ett bra ämne för ett blogginlägg tänkte jag då och så blev också fallet. Men mer potential finns. Speciellt inför deklarationen i maj 2015 räknar jag med en peak i söktrycket på den här artikeln.

Hur läser man Skatteverkets skattetabeller?

Först vill jag tacka Skatteverket för att man är så knapphänt med information om hur man ska läsa och tolka skattetabellerna, det har givit mig en hel drös med besökare under hösten! Att dom har sökmotor-ovänliga sidor är också positivt för mig men negativt för allmänheten. Vad innebär då en SEO-ovänlig sida? Ja det är snarare strukturen på webbplatsen som gör att det sticker i ögonen på Google när den ser sidor som heter "bostadsratt.4.233f91f71260075abe8800033531.html", Ush! Säger Google och skickar besökarna till momsens.se istället. Sidor som inte heter det dom innehåller utan har en massa äckliga siffror i sig (på grund av asp struktur kanske?) är inte bra om man vill ranka högt i sökresultaten. Nu klarar sig Skatteverket hyfsat bra ändå eftersom Google älskar myndigheter, men det borde vara omöjligt för momsens.se att ranka högre än Skatteverket inom moms, skatter och ekonomi, men i flera fall och för flera sidor och inlägg hamnar jag faktiskt ovanför Skatteverket. Det är bara att tacka och ta emot. Nu levererar jag inte bara information online på sidor utan jag har även en hel del mailkorrespondens med besökare som undrar över saker, och oftare än sällan får jag feedback som denna:

"Tusen tack för otroligt snabbt svar och flera gånger bättre än skatteverket klarade av!!

Otroligt tacksam!
Hälsningar
Staffan"

Avdrag moms representation

Skatteverkets erkännande att man misstolkat regelverket för representationsreglerna vid EU-inträdet 1995! skapade kaos på ekonomiavdelningarna runt om i Sverige. Inte helt oväntat blev inlägget om de gamla och de nygamla reglerna hett material på nätet och besökarna flockade till min ingående genomgång av vad det egentligen är som gäller, och vad som skiljer från det tidigare regelverket som alla trott var det rätta i två årtionden men som visade sig vara ogiltigt enligt Kammarrätten. Svenskar och svenska företag är så godtrogna och blåögda att dom accepterar allt Skatteverket säger, så det behövdes ett tyskt företag -Porsche- för att våga ifrågasätta och ta upp kampen med Skatteverket.

9. Löneräknare för att räkna ut uttagsutrymmet för lön i Enskild Firma

Varför letar enskilda näringsidkare efter en löneräknare när man inte kan ta ut lön i enskild firma? Rent tekniskt kan man inte ta ut lön i en enskild firma men rent praktiskt tar man ut en del av vinsten varje månad, som om den vore lön, vilket skapar ett behov av att kunna räkna fram ett bra närmevärde på hur mycket utrymme man har som går att ta ut av vinsten under varje månad. Mitt excelark med formler blev populärt och laddades ner frekvent under hösten. Nu har jag dessutom uppdaterat formelbladet med de värden som gäller för 2015. Dessutom är det roligt att sitta och leka själv med olika vinster och se hur skatten slår. Men det är lite skrämmande att leka och räkna också, lite beroende på var man bor och vilken kommunalskatt man har, så visar Löneräknaren att man kommer upp i 50% skattenivå redan vid ca 40000 i vinst. Det är förfärligt att hälften av hårt intjänade pengar ska försvinna in i det svarta hålet för att aldrig se allmänhetens ljus igen, eller det är i alla fall vad många småföretagare upplever. Det är lätt att man ställer sig frågan, vart tar alla pengar vägen egentligen? Om alla offentliga enheter hela tiden får nya sparkrav varje år måste pengarna försvinna någon annanstans? De kommer inte tillbaka till småföretagarna i alla fall..

Ledtråd från Experten: Växande grupp pensionärer som inte jobbar, minskad andel av befolkningen som drar in skatteinkomster, kontinuerligt ökande andel unga som får leva på bidrag istället för att få skapa skatteinkomster. Det resulterar givetvis i en större betalningsbörda för de som faktiskt genererar skatteintäkter till statskassan, men den  ekvationen är ohållbar på sikt.

10. Nya momsregler kommer 2015 för elektroniska tjänster

Det "geniala" draget av EU för att förhindra att Google, Amazon, NetFlix, Microsoft m.fl. undviker massor med moms genom att etablera sig och sälja digitala produkter och tjänster i Luxemburg där momsen bara är 3%, blir en mardröm för småföretagare och entreprenörer som säljer appar, musik, och spel på sina webbplatser. Nu ska istället momsen betalas baserat på regelverket för moms i kundens land. Om någon från Sverige beställer en app på Google play blir nu momsen 25%, istället för 3%. Ingen av byråkraterna i Bryssel har ägnat ens en millisekund till att sätta sig in i vilka konsekvenser det nya regelverket får rent praktiskt i bokföringsprogrammen. Nu ska alltså den som säljer mobilappar på sin hemsida lägga på tysk moms på priset om kunden handlar från Tyskland, och sedan betala in denna tyska moms till en ny momsredovisningstjänst som kallas MOSS - Mini One Stop Shop. Så långt är väl de nya reglerna acceptabla, men hur ska man bokföra tysk moms i sitt bokföringsprogram i sin enskilda firma? Hur ska en enskild näringsidkare kunna sätta sig in i alla momsregler för alla olika EU-länder, när man knappt begriper det svenska skattesystemet till att börja med?? Är det någon i Bryssel som ens tänkt tanken? Nej tydligen inte. När man bokför måste man lägga in nya specifika momskoder för varje land man säljer till, en tysk momskod, en engelsk momskod, en italiensk momskod osv. Har ditt bokföringsprogram stöd för detta? Har momsrapportfunktionen stöd för detta? Regelverket får helt orimliga konsekvenser på praktisk bokföringsnivå för mindre företag. Visst om du heter General Electric, har 300 000 anställda och kan utsåsa arbetet till Indien fungerar det väl..typ, men om du är själv i en enskild firma blir detta vansinne. Alla kommer behöva flytta försäljning av digitala produkter från sina hemsidor till stora plattformar som Google Play eller Freelancer.com, var det verkligen det som var tanken med reglerna?

Här hittar du fler inlägg från Ekonomibloggen

 

14 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se