Hur mycket får man tjäna på sin hobbyverksamhet innan man måste registrera företag?Deklarera inkomst från Hobbyverksamhet. Vilken brytgräns gäller för inkomst av hobby? När måste man registrera företag? När måste man momsregistrera sig?

Hobbyverksamhet

Det här med inkomst från hobbyverksamhet ger upphov till många frågor, speciellt beträffande beskattningen. Många har idag hemsidor eller små internetshoppar/webbshoppar och liknande som ger några kronor extra i månaden. Många har det mest som en hobbyverksamhet och man kanske tjänar lite pengar på Adsense annonser och liknande. Dessa inkomster måste tas upp i deklarationen och beskattas. Det råder en del förvirring på området och en allmän förekommande "sanning" som cirkulerar är att man får tjäna upp till 10000 Kr utan att behöva skatta för det. Det kanske är någon gammal regel, men idag måste man skatta redan från första kronan om det är fråga om regelbunden försäljning som ger intäkter.

Detta betyder i klartext att gör du vinst på 10K, har kostnader på 2K så ska du skatta på 8K. Det betyder även att säljer du för 10 Kr (intäkt) och har kostnader på 9 Kr så har du en vinst på 1 Kr. Då måste du fortfarande skatta på den enda kronan i vinst enligt rådande regelverk. Det finns inget formellt fribelopp för skatten på vinst i hobbyverksamhet, bara för momsregistreringen.

I praktiken finns ett fribelopp på grund av grundavdraget som gör att tjänar man totalt sett en inkomst och vinst under året under 18800 blir det ingen skatt.

(notera att det finns vissa undantag då man säljer ved, äpplen, morötter och liknande från sin tomt där det finns fribelopp på inkomster upp till 40000. Läs mer om detta undantag här)

Vinst utan Vinstintresse = Hobby

Om du håller på med något för att du tycker det är kul och stimulerande som ibland ger några kronor i vinst, då är det en hobby. Men om du t.ex. bygger hemsidor för att tjäna pengar och syftet i första hand är att det ska ge pengar snarare än att du bygger för att du tycker det är kul, då beskattas vinsten som näringsverksamhet. Hur du än gör så kommer vinsten beskattas.


Tjänar du pengar på din hemsida eller blogg som hobby? Öka intäkterna med Adtraction!


När blir Hobby en Näringsverksamhet?

Det finns ett riktmärke på 30000 Kr. Omsätter man (alltså säljer du för mer än) 30 tusen då kan Skatteverket anse att du bedriver näringsverksamhet. Men det är inget som är ristat i sten. Varje fall bedöms individuellt. Men kommer du över 30 tusen i omsättning då är det sannolikt att Skatteverket vill att du momsregistrerar dig och lägger på moms på försäljningen som du sedan redovisar och betalar in till Skatteverket. Då är det dags att starta Enskild Firma.

NYTT! I vårbudgeten 2016 presenterades förslaget att införa ett fast tak ristat i sten på 30K för momsregistrering. Säljer du för mindre än det slipper du momsregistrera dig precis som det var förr i tiden.

Läs här hur Skatteverket avgör om du har näringsverksamhet eller hobby

Det fanns tidigare en beteckning som kallades yrkesmässig verksamhet som användes före 2013-07-01 där man hade en uttalad beloppsgräns på 30000 Kr "för sådana verksamheter som inte utgör näringsverksamhet enligt IL" (Inkomstskattelag (1999:1229)). Men det gränsvärdet togs bort när man införde den nya termen ekonomisk verksamhet. Det är därför som det inte finns någon speciell gräns som är ristad i sten som avgör om du har hobby eller företagsverksamhet. Nu kan alltså din verksamhet anses som en ekonomisk verksamhet helt oberoende av omsättningen.


Starta eget guide - Internetföretag. En bok om att registrera företag och hur man bokför. Bokföring för entreprenörer helt enkelt.


Försäljning under 50000 Kr är skattefritt

Men bara om det är fråga om enskilda försäljningar som inte upprepas. Har du sålt en cykel eller en soffa eller liknande som du använt privat behöver du inte skatta så länge den totala försäljningen inte kommer över 50000 Kr. Men är det fråga om en regelbunden inkomst, du säljer t.ex. tavlor som du målar lite då och då, då måste du skatta redan från första kronan. Läs mer här om brytgränser för inkomst av hobbyverksamhet.

Försäljning över 50000 Kr beskattas som inkomst av Kapital

Detta inträffar när du t.ex. säljer en tavla eller prydnadsföremål eller liknande enstaka föremål med högt värde.

OBS! Skatten räknas bara på den överskjutande delen över 50000. Alltså om du säljer en tavla för 75 tusen drar du av 50 tusen och resterande 25 tusen beskattas som inkomst av kapital (30% skatt).

Känner du inte till kostnaden (inköpspriset) för det du säljer, t.ex. en antik pryl eller gammal tavla, då får du använda en schablonmetod som säger att kostnaden kan sägas vara 25% av försäljningspriset.

Om du säljer saker ett flertal gånger, t.ex. som en loppmarknad varje kvartal eller liknande då blir det fråga om en regelbunden inkomst. Då kommer man in på bedömningen om det är fråga om näringsverksamhet. Läs mer här om vilka kriterier som gäller för näringsverksamhet. Är du osäker är det bäst att du ringer Skatteverket på: 0771–567567.


Var fyller jag i inkomst av hobbyverksamhet?

Hur redovisar man inkomst av hobby? Du redovisar inkomsterna från din hobbyverksamhet i din vanliga inkomstdeklaration. Du måste också fylla i en speciell bilaga kallad T2 Inkomst av tjänst för inkomstgivande hobby (SKV 2051). Resultatet av uträkningen (din vinst från hobbyn) för du in i punkt 1.6 (tidigare ruta 19) i inkomstdeklarationen. Förlust skriver du in på punkt 2.3. Läs även Skatteverkets broschyr om Hobbyverksamhet - Ger din hobby inkomster?

Måste jag redovisa hobbyinkomster om jag gjort förlust?

Nej, om du gör förluster i din hobbyverksamhet behöver du inte redovisa din hobby alls. Du kanske betalar 100 Kr/mån för ditt webbhotell men bara tjänar 50 Kr/mån med Adsense. Då behöver du inte ta upp detta i din deklaration. Men tänk då på att du kan dra av förluster i hobbyverksamhet mot vinster i framtiden om du deklarerat din hobby varje år, även när du gått med förlust. Så om du förväntar dig att din hobby börjar gå med vinst i framtiden kan det vara en fördel att även börja redovisa hobbyförlusternaT2 blanketten så att du kan dra av dessa mot framtida vinster och minska din skatt i framtiden.

Läs också:

Hur man startar enskild firma

Guide - Hur bokför man försäljning av tjänster till kunder utomlands?

Tips på bra bokföringsprogram för dig som tänker starta enskild firma

Måste man registrera sig för F-skatt när man tjänar pengar på hobby?

Brytgränser för statlig skatt och värnskatt

Måste författare registrera företag?


 9 okt 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)


www.momsens.se


 

 


Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se