Stäng
Vad innebär Ekonomisk verksamhet?Ekonomisk verksamhet. Vad är det för skillnad på yrkesmässig verksamhet och ekonomisk verksamhet? Det enkla svaret på den frågan är att det inte är någon skillnad. Termen ekonomisk verksamhet är helt enkelt den nya beteckningen och definitionen på yrkesmässig verksamhet. Det är inte så många som uppmärksammat denna förändring som trädde i kraft den 1:a juli 2013. Förändringen av användningen av dessa termer har ingen egentlig praktisk betydelse utan är mest en lek av jurister för jurister för att olika direktiv och paragrafer i olika lagar i Sverige ska stämma bättre överens med varandra och med nya EU-direktiv. Det kan dock vara bra att känna till beteckningarna för dig som driver företag, eller har en hobby som du funderar på kanske borde bedrivas i ett företag, eftersom dessa beteckningar förekommer i de regelverk som styr hur du beskattas. Förändringen kan också i vissa fall göra att din hobby nu blivit en ekonomisk verksamhet trots att den inte bedömdes vara yrkesmässig verksamhet tidigare.

Definition av ekonomisk verksamhet

  • Verksamheten har beskattningsbara affärshändelser 

(du säljer med andra ord varor eller tjänster)

  • Verksamheten är inte bidragsfinansierad
  • Syftet med verksamheten är att sälja varor eller tjänster
  • Verksamheten ska vara varaktig ej tillfällig

Om du har en verksamhet som du har mest på kul för att du har ett personligt intresse där du har tillfälliga försäljningar av tjänster eller saker anses normalt inte som en ekonomisk verksamhet. I klartext betyder detta att om du samlar på prylar och ibland säljer några saker som du har i din samling så är detta inte en ekonomisk verksamhet.

Att bara samla på saker eller immateriella tillgångar är inte en ekonomisk verksamhet. Du måste ha ett syfte med samlingen att tjäna pengar på det du samlar. Hur blir det då med aktiesparande? Har man en ekonomisk verksamhet om man bara köper och säljer aktier i en privat depå? Enligt EU-domstolens praxis är innehav, köp och försäljningar av aktier eller andra värdepapper inte en ekonomisk verksamhet. 

För att man ska anses driva en ekonomisk verksamhet måste den vara bestående, man kan likna det vid bokföringsteorins "Going Concern" där man antar att ett företag förväntas existera för alltid. Verksamhet som endast utövas tillfälligt omfattas inte av begreppet ekonomisk verksamhet.

I den nya beteckningen ekonomisk verksamhet saknas den beloppsgräns som fanns i definitionen på yrkesmässig verksamhet på 30000 Kr. Hade man en verksamhet med omsättning under 30K så ansågs dessa inte vara näringsverksamhet enligt Inkomstskattelag (1999:1229). Men nu kan man alltså ha en så kallad ekonomisk verksamhet oavsett hur stor eller liten omsättningen är. Detta innebär i förlängningen att din hobbyverksamhet eventuellt inte längre är en hobby bara för att du omsätter mindre än trettio tusen om året. Nu blir det istället en individuell bedömning av varje verksamhet enligt vissa kriterier som du kan läsa om i mitten på den här sidan som definierar Skatteverkets syn på Hobbyverksamhet.

(OBS! Momsregistreringsgränsen höjdes 1 juli 2022 till 80000 SEK)

Läs också artiklarna:

Definition av Beskattningsbar person

Behöver man F-skattesedel om man tjänar pengar på sin hemsida?

Hur definieras Omsättning i en ekonomisk verksamhet?

 

10 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se