Stäng
Måste man ha F-skatt för hemsida?F-skatt om man driver hemsida. Behöver man f-skattesedel om man tjänar pengar på en hemsida eller blogg? Det är många idag som har sidoinkomster från hemsidor och bloggar men även webbshoppar. En stor del av dessa redovisar och betalar ingen skatt på sina inkomster vilket är fel. Man måste faktiskt betala skatt från första kronan på vinsten, även om hemsidan drivs som hobbyverksamhet. Skatteverket kallar denna typ av inkomster för Trafikstyrning vilket du är skyldig att betala skatt på när den ger vinst. Men det finns inget krav på att man måste ha F-skatt när man tjänar pengar på sin blogg eller hemsida.

Vad innebär F-skatt?

Vill du också testa att göra en Avatar-video för din hemsida?
(Jag är partner med Synthesia)

Det betyder helt enkelt att du betalar din preliminärskatt och dina socialavgifter själv. Du är med andra ord inte anställd och får ingen lön. Det gör också att affiliateprogram som Adtraction inte drar av de sociala avgifterna vid utbetalning då du kan registrera dig som ett företagskonto.

Informationsfilm om preliminärskatten:

Fördelar med F-skatt

Det finns en klar fördel med att driva din hemsida som företag jämfört med hobbyverksamhet och det är att du kan dra av momsen (lyfta momsen) på inköp av dator, server, programvara och alla andra tjänster och produkter du behöver för att driva din hemsida eller blogg. De som tjänar pengar på sin blogg eller webbplats får oftast sina inkomster från AdsenseBidvertiser, Adtraction, Chitika, BuySellAds, Tradedoubler, WordOn eller liknande tjäna-pengar-på-din-blogg-och-hemsida-system. Men det räcker inte bara med F-skattesedel för detta utan då måste du även vara momsregistrerad.

Skatteverket skriver så här:

"Du måste, oavsett hur mycket du säljer för, vara momsregistrerad om du är skyldig att ta ut (debitera) moms."

Men hur vet man om man är skyldig att debitera moms? Momsskyldigheten inträder så fort du börjar sälja varor eller tjänster. Här hamnar man i en lite klurig situation när man driver en hemsida och tjänar pengar genom affiliateannonser eller Adsense-reklam. Man säljer bara indirekt produkterna och får provision på det som sålts eller via klick på annonser. Då kommer man in på diskussionen om man har en hobbyverksamhet eller en näringsverksamhet som du kan läsa mer om via länken.

Vad krävs för att bli godkänd för F-skattebeviset?

För att bli godkänd för F-skatt måste du bedriva, eller ha konkreta planer, på att bedriva näringsverksamhet. Det krävs också att du har lämnat in din inkomstdeklaration plus att du redovisat och betalat dina övriga skatter och avgifter. Skatteverket kan alltså neka dig F-skattesedel om du inte har skött dina andra åtaganden på ett godtagbart sätt. 

Var registrerar jag mig för F-skatt?

Här på verksamt.se kan du anmäla dig för f-skatten

Hur försörjer man sig på hemsidor och bloggar?

De flesta som har en blogg eller hemsida testar för eller senare att tjäna pengar med hjälp av Adsense. Många blir besvikna för att det område man själv brinner för inte ger så bra betalt i klick på annonserna. Skriver du om din häst och ditt stall eller dina semestertips blir det inte så bra betalt. De annonser som ger bäst med pengar per klickning är ofta finansrelaterade. Så har du en hemsida eller blogg om ekonomi (som momsens.se), bank, investeringar, kreditkort eller något finansiellt ämne får du bra betalt per klick. Dessa områden ger också riktigt bra betalt när du använder affiliateprogram och marknadsför specifika produkter eller tjänster. Du kan se ett exempel på den här sidan "Bästa affiliatenätverken och annonsprogrammen för dig som vill tjäna extra pengar på din blogg eller webbplats" hur jag fick 1050 Kr för ett enda klick med hjälp av Adtraction som gav upphov till ett tecknat lån hos ICA banken på bara 70000 Kr. Det går alltså att tjäna riktigt bra med pengar på en blogg eller hemsida inom "rätt" områden.

Du kan också tjäna mycket pengar på klick inom områden där det är hög konkurrens. Skriver du en blogg om sökmotoroptimering eller listar de bästa hostingtjänsterna eller webbhotellen lär du också få fett bra betalt för varje klick från annonsörer som försöker sälja dessa tjänster. Men alla bäst tjänar du om du har en engelsk hemsida eller blogg som skriver om Försäkringar, Lån och Juridik. Speciellt om du får trafik från USA på dina sidor. Varför? Försäkringsbolag, Banker och Advokater tjänar snuskiga belopp på varje kund i USA.

En kund kan alltså vara värd flera hundra tusen dollar om det handlar om att vinna skadestånd eller att investera pensionspengar eller köpa försäkringar med dyra premier och långa bindningstider. Därför kan dessa branscher betala $50 per klick eftersom varje kund har potential att generera massor med pengar. Detta betyder också att konkurrensen mellan de sidor som gör reklam för detta är grotesk. Du måste i princip vara sökmotoroptimeringsexpert för att ens ha en chans att komma in på top 10 i Google för någon av dina sidor eller artiklar inom detta område. Så du kan lätt hamna i en situation där du har sidor och annonsplatser som borde ge dig grymt bra betalt per klick men du har ingen trafik till din sida för att det är nästan omöjligt att ranka högt inom dessa områden.

Men har du en webbplats med gratis spel och får annonser från andra sidor som vill locka trafik till sina sidor med gratis onlinespel så blir det bara ofta bara några ören eller max någon krona per klick eftersom annonsören inte kommer tjäna så mycket på en besökare som letar efter gratis spel eller andra gratis-saker. Det gäller alltså att hitta ett område man brinner för, som inte är för svårt att ranka bra med i sökmotorerna, och som samtidigt ger bra betalt per klick eller per såld produkt eller tjänst. Det område eller ämne du skriver om måste också ha ett högt söktryck i google och bing m.fl så att du har möjlighet att få ett bra trafikflöde till din hemsida eller blogg. Det är inte helt enkelt att hitta den optimala balansen mellan alla dessa saker men det är det som krävs om man verkligen vill lyckas och försörja sig med hemsidor och bloggar som huvudsaklig inkomstkälla.

// ]]>
Tips på bra affiliateprogram som gör att du tjänar pengar på din hemsida & blogg

7 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se