Stäng
Gratis Fakturamallar för Excel och WordFakturamall. Var kan man ladda ner fakturamallar gratis? Godkänd fakturamall? Vad måste en fakturamall innehålla? Vilka fakturamallar är godkända av Skatteverket? Finns det en sida där jag kan ladda hem fakturamallarna direktför både Word, Excel och Open office? Gratis fakturamall för Mac Pages och Apple Numbers?  

Längre ner på sidan kan du ladda hem kostnadsfria fakturamallar som du kan redigera som du vill. Det finns mallar för Excel, Word, Open office, Mac Pages och Apples kalkylprogram Numbers.

Fakturamallar

En sak som alla enmansföretagare, eller alla företagare egentligen, behöver är fakturamallar. Längre ned i artikeln kan du ladda ned gratis fakturamallar som jag fått tillåtelse att dela med mig av till er läsare från Magnus på factoringbolaget Qvido, tack till Magnus! Det finns även en del faktureringsmallar som jag själv har gjort i olika varianter för olika program.

Man ser ofta större företag med pinsamt dåliga eller primitiva fakturor. Många slänger ihop något i Excel och skickar till kund, men tänk på att dina fakturor också är en form av kundkontakt. En primitiv halvdan faktura säger någonting om ditt företag på det omedvetna planet. Har man inte ansträngt sig mer för att skapa en snygg och stilren fakturamall så kanske dina tjänster eller varor du säljer också är lite så där..halvtaskiga. Det här kanske kunderna inte tänker på medvetet men det är en signal som går rakt in i det omedvetna. Vi människor är väldigt fixerade vid vad vi ser. Utseende och yta är mycket viktigare för både vårt medvetna och omedvetna än vi kanske skulle våga erkänna. Det är ju fult att vara ytlig men ändå så är vi människor väldigt ytliga på grund av att synen är vårt viktigaste organ. Hade vi varit hundar hade lukten på fakturan varit mycket viktigare, eller kanske hur den låter när du viftar med papperet, det låter som lite dålig kvalitet i det här papperet.. Men nu är vi människor och då är synintrycket som fakturan gör viktigare än många tror. Även om du är småföretagare och har en liten enskild firma så är det värt att satsa lite mer krut på att se till att du har snygga fakturor, som innehåller allt de ska. Du behöver inte ens göra jobbet själv. Längre ned i artikeln kan du ladda hem färdiggjorda fakturamallar som du kan anpassa själv för att få en mer personlig touch på din egen fakturamall.

Godkänd för F-skatt är termen som ska skrivas på fakturorna

OBS! Riksdagen har relativt nyligen beslutat att termen "Innehar F-skattesedel" eller "innehar F-skattebevis" ska bytas ut mot "Godkänd för F-skatt", många har missat detta. Riksdagen vill att den ny termen ska vara teknikoberoende och den tidigare lade för stor vikt på att F-skattebeviset var i pappersform, men att det idag lika gärna kan vara helt digitalt, därav termen Godkänd för F-skatt. Om du är på gång att starta företag kan du läsa mer här om vad du ska tänka på när du ansöker om f-skatt och vilken bolagstyp du bör välja.

Vad måste vara med på en faktura?

Det finns en hel del saker som en faktura ska innehålla. Vad händer om fakturan inte innehåller det som den måste? Vid skatterevision kan du bli nekad avdrag för ingående moms på leverantörsfakturor som inte innehåller de uppgifter de måste. Därför ska du begära kredit och få en ny faktura utställd till dig om du fått en faktura med för låg kvalitet med saknade eller missvisande uppgifter. Vid fakturering till kund kan dåligt utformade fakturor från din sida ställa till med problem både för dig själv och kund. Se därför till att du prickar av nedanstående lista med punkter som måste vara med på fakturorna.


 • Fakturadatum - Det datum fakturan skapades.
 • Unikt löpnummer - Du får ej skicka faktura "001" till två kunder..
 • Säljarens momsregistreringsnummer.
 • Köparens momsregistreringsnummer (om köparen är ett företag i annat EU land).
 • Säljarens och köparens namn och adress. Är fakturan ej utställd med dessa uppgifter korrekt kan du nekas avdragsrätt för moms.
 • Tjänsten eller varans omfattning och typ.
 • Det datum tjänsterna utfördes, slutfördes eller då varorna såldes.
 • Underlaget för momsen och varje skattesats.
 • Enhetspriset exklusive moms och eventuell prisnedsättning eller rabatt som inte ingår i enhetspriset.
 • Den moms som ska betalas.
 • Vid självfakturering (Selfbilling) ska termen "självfakturering" anges.

Fakturerar du en kund i annat EU land eller utanför EU finns det också saker du ska eller bör skriva på fakturan, speciellt när det rör sig om omvänd skattskyldighet. Läs mer här om vad du ska skriva på fakturorna vid EU-försäljning. När du fakturerar i annan valuta än svenska kronor, t.ex. Euro eller USD, då måste du skriva momsbeloppet i SEK och omräkningskursen på fakturan också, det räcker inte med bara momsbeloppet i Euro eller USD. Detta enligt krav i momslagen 7a§.

Måste man alltid skapa fakturor?

Nej, du behöver ofta inte skriva ut fakturor till privatpersoner.

Läs mer om fakturakrav till privatkunder här

Gratis fakturamallar att ladda ned

Här har jag valt ut de fakturamallar jag tycker är bäst från Qvido så att du slipper göra jobbet själv. Dessa kan du sedan anpassa lite själv så att de blir mer personliga. Har du äldre verioner av Word och Excel, t.ex. Word 97 och Excel 2003 (fortfarande väldigt populär version) så kan du installera en kompabilitetsuppgradering så att du kan läsa nyare format i dina äldre versioner. Jättebra för dom som hatar nya Excel och dess "ribbon" gränssnitt som gör att många inte hittar igen de funktioner dom söker och hellre jobbar vidare i sina Excel 2003 versioner. Nu kan du få det bästa av två världar genom att kunna läsa filer sparade i nyare versioner i din gamla kära Excel 2003. Klicka här för att komma till nedladdningssidan för Microsoft Office kompatibiltetspaket för filformat i Word, Excel och PowerPoint. Här nedanför kan du ladda ner Excel och Word versioner av fakturamallar helt gratis.

Gratis fakturamallar för Excel:


Blå fakturamall med logo

Blå-Grå typisk fakturamall med plats för logo


Grå svart fakturamall Excel

Svart-Vit fakturamall med plats för många delspecifikationer 


Ljus fakturamall försäljning varor

Varuförsäljningsmall i Excel


Fakturamall i Excel

Exempel på anpassad fakturamall baserad på Qvido


Invoice template in Excel

Example of adapted invoice template based on Qvido (ENGLISH)


 

Gratis fakturamallar i Word:


Momsens nya flashiga fakturamall för moderna Word-versioner (docx-format)

Momsens flashiga fakturamall med X-tra allt: [docx] [dotx-template]


Blå och Grå Fakturamall

Blå-Grå fakturamall med specificering av flera kostnader


Klassisk Fakturamall i Excelstil

En klassisk modell i typisk Excelstil


Lila och Grå Fakturamall

Feminin Lila-Grå fakturamall för tjänster


Ultra feminin fakturamall i härlig Barbierosa färg med sköna mysiga formuleringar.

UltraFeminin Fakturamall - För att Barbierosa aldrig kan bli fel (PDF) (NY!)

UltraFeminin Fakturamall - För att Barbierosa aldrig kan bli fel (Mac) (NY!)

Ljusblå och Grå Fakturamall - Högkvalitativ design

Kvalitetsmall för fakturering i Ljusblå-Grå stil


Vanlig fakturamall från Redaktionen:

 Bild på fakturamallen

Typisk och komplett fakturamall


Gratis fakturamallar för OpenOffice Calc:

Fakturamall för OpenOffice

Momsens OpenOffice fakturamall i ods-format (OpenDocument)


 Fakturamall för OpenOffice

Momsens OpenOffice fakturamall i sxc-format (Kalkylbladsmall)


Gratis fakturamall för Apple NUMBERS:

 Fakturamall för OpenOffice

Momsens fakturamall för Mac NUMBERS (template-fil)

Example of adapted invoice Mac Numbers version (ENGLISH)


Gratis fakturamall för Mac PAGES:

Fakturamall för Mac PAGES och Apple iOS

Momsens flashiga fakturamall (variant för Mac PAGES)


Hittar du inte det du söker?

Godkänd fakturamall

Hur vet man om en fakturamall är godkänd av Skatteverket? Om du fortfarande är osäker på vad en faktura måste innehålla och hur den ska vara utformad kan du läsa på mer här:

Här kan du läsa mer om godkända fakturamallar

Hur gör man med momsen vid fakturering utomlands?

Ladda hem Lathunden för moms vid försäljning som pdf här!

Ladda hem Lathunden för moms vid försäljning som Excel-fil här!

Så här fyller du i momsdeklarationen när du fakturerat kunder

Momsdeklarationer med exempel och konteringar

Spara fakturamallen som pdf innan du skickar till kund

Tänk på att det är proffsigare att skicka fakturan som pdf än att skicka Excel eller Word-filen. Beroende på versionerna på dina program och din systemsetup är det inte säkert att du har möjlighet att spara som pdf. Då finns det en utmärkt workaround som jag själv använder mig mycket av nästan dagligen. Programmet heter Bullzip PDF Printer och du kan ladda ned det gratis här. Det programmet lägger sig som en virtuell skrivare, precis som din riktiga skrivare. Sen kan du välja att skriva ut till Bullzip printern istället för din "HP Deskjet" eller vad du nu använder. Då skrivs inget ut på papper utan dokumentet skrivs ut som en digital PDF fil på din skärm, som du sedan kan spara och maila iväg till din kund. Detta är ett fantastiskt litet gratisprogram som verkligen gör nytta, speciellt när du ska skriva ut dina fakturamallar digitalt!

 

28 Aug 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se