Stäng
Fakturera utan företagStarta företag utan att registrera företag. Kan man starta ett företag utan att ha f-skatt och momsregistrering? Kan man fakturera frilansande utan att behöva starta företag? Måste man bokföra försäljning som frilansande artikelskrivare?

Idag är det många som funderar på att starta eget eller att börja frilansa, eller att skala upp sin hobby så att man kan leva på det man brinner för, så att man får bestämma över sig själv och sin tid istället för att vara slav på Storföretaget mellan 8-17 varje dag. Eller slippa rätta sig efter stela regler och rutiner i politiskt styrda organisationer.. Men det som hindrar många från att börja frilansa eller starta eget är ofta rädslan, och okunskapen, om hur man ska hantera det administrativa arbetet. Hur mycket tid tar det att lära sig bokföring? Vilka moms- och skatteregler måste man lära sig och var kan man hitta information som man förstår? Det verkar så svårt med momsdeklarationer och jag har inte råd att anlita en redovisningsfirma - vågar jag starta företag? Detta är något som Momsens.se uppmärksammat och hela siten är packad med info för frilansare och småföretagare med enskilda firmor som behöver hjälp med bokföring, moms och skatter på ett språk som man begriper, med moderna konkreta exempel hämtade från verkligheten. Men att ha en idé och att man börjar få koll på vad som krävs för bokföring och administration räcker inte. Man måste också kunna hantera situationen att leva på en osäker inkomst. Kommer man kunna leva på en varierande inkomst eller ska man stanna kvar på den "trygga" anställningen hos Storföretaget eller Stororganisationen? Det är den här typen av frågor som bromsar nyföretagandet. Men det finns en enkel och smidig lösning som gör att du kan mjukstarta och testa företagande utan risk!

Fakturera utan företag

Idag går det utmärkt och enkelt att starta företag utan att registrera företag. Jo det är faktiskt sant. Du behöver inte ens F-skatt och du slipper krångla med momsregistrering och momsdeklarationer. Det går smidigt att fakturera utan företag idag. Lösningen heter faktureringsbolag. Andra namn för detta är plattformsföretag eller självanställningsföretag. Med hjälp av dessa relativt nya företag som börjat växa upp som svampar ur jorden en regnig vår kan man enkelt fakturera en eller flera uppdrag och projekt. Faktureringsföretagen anställer dig för perioden då projektet eller frilansuppdraget pågår, de betalar dina sociala avgifter och tecknar också oftast en eller flera lämpliga försäkringar som är tidsbegränsade till just den perioden som är aktuell. Tack vare detta upplägg slipper man starta företag och man kommer undan all den extra administration som det innebär att driva ett företag. För besväret tar faktureringsbolagen ut en viss provision på varje uppdrag, baserat på hur mycket du fakturerat slutkunden. För dig som ligger i startgroparna att börja frilansa eller redan har kommit igång men behöver mer info om hur man kan fakturera sina kunder smidigt rekommenderar jag att du börjar med att läsa den här artikeln:

Företagare utan F-skatt-trenden

Frilansandet är den nya ekonomin

Frilansandet når nya höjder varje år. Det har bidragit till att nyföretagandet nått en rekordnivå. Det startades över 70000 företag under 2014 och 57% av dessa var enskilda firmor. Men tyvärr blir inte sysselsättningen bättre för att många av de nya företagen är helt enkelt enmansföretag som drivs av frilansande artikelskrivare, programmerare, grafiska designers, översättare, SEO-optimerare, webbdesigners osv. Antalet anställda i de nya företagen sjunker faktiskt. I USA har man nu nått en nivå där en tredjedel av alla amerikaner jobbar med frilansande på heltid eller deltid för att öka inkomsterna.

Här är några fler artiklar som du kan fördjupa dig i om du funderar på att starta företag eller börja frilansa:

Kan man ha momsregistrering utan F-skatt?

Hur fungerar vidarefakturering av kostnader?

Gratis fakturamallar för fakturering

Frilanskalkylatorn

Ska du starta företag?

Fakturera online med faktura.nu

De ofrivilliga företagarna

Hur fakturerar man uppdrag via frilansarsiter?

Hur mycket kan man tjäna utan att skatta?

Hur fakturerar man kunder inom EU?

Vad måste vara med på fakturan när man säljer utomlands?

Fullständig guide - Hur man fakturerar tjänster inrikes och utrikes

 

29 Jun 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se