Stäng
Företagare utan F-skatt trendenDet växer så det knakar i Sverige, men det är varken storföretagen eller småföretagen som anställer. Inte heller mellanföretagen. Så var växer det egentligen? Jo det är nämligen enmansföretagen som växer och i synnerhet Egenanställnings-företagarna, eller frilansarna, och det har skapat möjligheter för en helt ny typ av företag. Faktureringsföretag. Dessa kallas även plattformsföretag eller självanställningsföretag. Ibland säger man också att "man hyr sin arbetsgivare". Det är många som har en hobby på sidan om och internet har gjort att många har extrainkomster som frilansande översättare, artikelskrivare, online-arbetare eller IT-någonting konsulter. Ofta är omfattningen ganska liten så att Skatteverket ofta avslår ansökan om f-skatt för att dom bedömer det som hobbyverksamhet. Men dessa frilansare behöver ofta f-skatt för att kunderna ska anlita dom. Detta har skapat ett vakuum som snabbt fylls igen med en ny typ av företag - Faktureringsföretagen. De gör det möjligt att fakturera utan företag. Att driva eget utan att ha f-skatt. De gör det också möjligt att testa affärsidéer utan att behöva gå igenom all administration med att registrera och starta ett företag. Man kan helt enkelt fakturera sina enskilda uppdrag och projekt via Faktureringsbolagen som anställer dig för perioden och betalar dina sociala avgifter samt tecknar försäkringar som är tidsbegränsade för den tid uppdraget pågått. För detta tar man givetvis ut en provision som ligger i närheten av 5%.

Vilka företag fakturerar åt Egenanställda?

Det har poppat upp ett helt gäng företag. Några exempel är: 

Frilans FinansCool Company, Bolagskraft, Apparans,  JBG Gruppen, nbc och FrilansJobbarna.

Reglerna för A-kassor inte anpassade för Egenanställningsföretagen

A-kassorna har ohyggligt svårt att hantera ärenden där en person haft 2 eller flera anställningar parallellt, det passar inte in i deras fyrkanter och formulär där dom vill trycka in och sortera in folk i. Dessutom är A-kassorna inriktade och fokuserade på personer med heltid, deltid faller liksom utanför regelverket. Du får inte ersättning om du är arbetslös på deltid, du måste vara arbetslös på heltid som det såg ut i Sverige anno 1931 och bemanningsföretag var förbjudna. Jobbar du lite på helgerna med något eller skriver ett par artiklar är du inte helt arbetslös och kan inte få A-kassa. A-kassornas regelverk är fortfarande utformade som om att bemanningsföretag fortfarande var förbjudna. Jag kommer ihåg när jag själv började jobba för bemanningsföretag i mitten på 2000-talet. Då fick man lära sig att man inte får jobba åt arbetsgivare A (bemanningsföretag 1 - uppdrag 1) för att sedan jobba åt B (bemanningsföretag 2 uppdrag 2) och sedan gå tillbaka till A igen, för då förlorade man rätten till ersättning från A-kassan! Hoppande, eller hoppjerka, som det hette under en kampanj i forntiden är något som ska bekämpas.

Samhället och arbetsmarknaden har förändrats men regelverket låtsas fortfarande om som om året är ca 1960. Sen har vi det nya med att "hyra arbetsgivare" eller använda faktureringsbolag. När du fakturerar via faktureringsföretag bedöms du av a-kassorna vara egen företagare. Det beror på att du skaffar dig dina egna kunder och att din hyrda arbetsgivare varken tar ansvar för ditt arbete eller kontrollerar tidsåtgången. Så man är anställd ur skattesynpunkt men egen företagare för a-kassorna vilket givetvis skapar en gråzon som, tillsammans med alla andra paragrafer, gör det ännu svårare att ta sig igenom byråkratin fram till en ersättning när man inte har jobb eller uppdrag.

Man har köpt en försäkring för att få ersättning när man inte har anställning eller uppdrag, men precis som många andra försäkringar är dom utformade så att man betalar premier men får i princip aldrig någon ersättning även om det händer något, så länge man inte jobbat på industriföretaget i 40-år, för låt oss vara ärliga, det är dessa situationer som A-kassa och regelverk är skapade för. Därför tecknar många ingen a-kassa eftersom det är meningslöst med nuvarande regelverk. Speciellt för unga och frilansare.

Egenanställningsföretagens Branschorganisation

Men nu har Egenanställningsföretagen skapat en branschorganisation som blir en ny maktfaktor. Dom kan antagligen trycka på tillräckligt hårt på tillräckligt hög nivå för att kunna modernisera regler och lagar för att underlätta för en modern arbetsmarknad och modernt företagande. Läs mer om den nya organisationen här:

egenanstallning.org

Även Skatteverket har hakat på trenden och börjar informera om egenanställning här

Termen Jobb är inte statisk

Vi människor har en tendens att omedvetet utgå från att allt som händer och sker omkring oss alltid har varit så. Vi ser hela tiden livet som en balansräkning, en ögonblicksbild, och förutsätter att hur samhället ser ut idag, just nu, är det normala. Men om du talade om för någon under 1850-talet att du skulle "gå till jobbet" skulle nästan ingen ha förstått vad du menade, eftersom nästan ingen var anställd i den mening vi menar idag på ett jobb. Detta faktum bör a-kassorna och politikerna ta till sig, termen jobb som den definierades under efterkrigstidens Sverige är inte den definition på jobb som varit den rättvisande varken förr eller senare. Trots detta är a-kassorna och politikerna fullständigt övertygade om att definitionen av ett jobb anno 1961 är den korrekta även 2015, och tyvärr så är nog både kompetens och kunskaper så bristfälliga hos dessa grupper av människor att de även är övertygade om att 1961 års definition av jobb skulle fungera utmärkt i en konversation även anno 1850.. Det är dags att göra a-kassorna arbetslösa genom att sluta finansiera deras verksamhet. Om alla slutar betala in a-kasseavgifter kan vi tvinga fram ett modernt och fungerande alternativ för ett modernt samhälle.

Läs även:

Momsregistrering utan F-skatt?

Måste man ha F-skatt för hemsida?

17 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se