Stäng
Kan man ha momsregistrering utan F-skatt?Momsregistrering utan F-skatt? Kan man vara momsregistrerad utan att man har f-skattebevis? Ja det är fullt möjligt, men ganska sällsynt. När man har fått F-skattesedel betalar man skatter och socialavgifter (Egenavgifter) själv baserat på vinsten av det man säljer. Har du inte f-skatt blir den som köper tjänster av dig skyldig att betala arbetsgivaravgifter för dig som om du var anställd. Därför kontrollerar kunderna normalt noggrant att du har f-skatt innan dom köper tjänster av dig.


Vill du också testa att göra en AI-video?
(Jag är partner med Synthesia)

Vad händer om man ej registrerar sig för f-skatt fast man är skyldig att göra det?

Skulle det vara så att du inte har registrerat dig för f-skatt fast du borde ha gjort det kan du drabbas av både kvarskatt och dessutom kostnadsränta på den slutgiltiga skatten som Skatteverket fastställer.

Vad gör man om man blir nekad f-skattesedel?

Har du en väldigt liten omfattning på din verksamhet kanske det verkar onödigt med administrationen kring f-skatt och om din uppdragsgivare kräver att du har f-skatt för att få uppdrag (t.ex. fotografera på nattklubb på helgerna, eller skriva ett par artiklar i månaden år någon tidning eller webbsida) då kan det vara smidigare att fakturera via t.ex Frilansfinans för då behöver inte din uppdragsgivare betala sociala avgifter för det dom betalar till dig.

Har du liten omfattning på din verksamhet och inte verkar ha något egentligt vinstintresse med det du gör kan Skatteverket anse att det du gör istället är en Hobbyverksamhet och neka dig godkännande för f-skatt. Då kan du fakturera med hjälp av faktureringsföretag tills du kommer igång ordentligt och får/behöver starta enskild firma. Detta har blivit väldigt populärt på senare tid och faktureringsbolagen har snabbt blivit fler för att ta vara på den nya Företagare utan F-skatt trenden.

Anställd och Företagare samtidigt

Tänker du både jobba (vara anställd) och frilansa med f-skattesedel behöver du både F och A skatt, eller som Skatteverket kallar det FA-skatt.

F-skatt när man bara säljer varor

Om du bara säljer varor räcker det med att endast vara momsregistrerad. Du behöver alltså inte vara godkänd för f-skatt om du bara säljer fysiska saker, detta eftersom dina kunder inte kan bli skyldiga att betala dina sociala avgifter när du bara säljer varor. De flesta väljer dock ändå att registrera sig för f-skatt eftersom det är en kvalitetsstämpel och får ditt företag att verka mer seriöst så det underlättar att sälja även fysiska varor om kunden kan se att du har ett f-skattebevis.

12 Mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se