Ansoka Om F Skatt -Ska Du Starta Eget?
Vilken typ av bolag bör du starta?
Starta Aktiebolag om du eller ett gäng vill driva något tillsammans och ni har råd att tillsammans skramla ihop 50000 Kr som är ett krav för att få registrera aktiebolag. Du är i de allra flesta fall skyddad i ett aktiebolag om allt går åt helvete. Du förlorar bara dom tusenlappar du köpt aktier för i bolaget. Men kom ihåg att detta inte gäller för skatter, där kan staten jaga er som privatpersoner om ni går i konkurs och har skattesskulder. Den som får rätt att hantera moms, sociala avgifter och skatter i företaget är personligt ansvarig för rapporteringen även om det är ett aktiebolag. Om momsen inte har betalats in och du har större skatteskulder så kan faktiskt Skatteverket skicka Kronofogden att utmäta VD:s privata bil och liknande. När du registrerar ett aktiebolag får ni ett unikt organisationsnummer. Man kan säga att det är och fungerar som företagets personnummer eftersom det är en enskild juridisk person.
Starta Enskild näringsverksamhet om du vill starta ett företag själv och driva det på egen hand. Det kan vara att du jobbar som konsult eller att du jobbar med översättningstjänster. Enskild firma funkar bra om du inte har några direkta ekonomiska risker så som i konsultfallet eller om du säljer tjänster. Men ska du köpa maskiner och satsa på något som är mer osäkert där det krävs mycket investeringar för att komma igång ska du välja aktiebolag istället.
Det finns inga krav på att du måsta ha något startkapital i en enskild firma. Du får inget unikt org. nr. utan ditt personnummer blir företagets organisationsnummer, och här finns också huvudproblematiken med enskild firma. Din privatekonomi och ditt företags ekonomi är inte skilda åt. Du kan naturligtvis dela upp det administrativt och bokföringsmässigt som om det var höga murar mellan företaget och din privata ekonomi, men från Skatteverkets synvinkel är ni två sidor av samma mynt. Om man inte har koll på sin ekonomi blir det snabbt problem med enskild firma eftersom man kan tro att man har mer pengar att röra sig med än man egentligen har och inköp och inkomster blandas med privatekonomin.
Swedbank har ett smart system där man registrerar ett företagskonto och sedan får man 2 versioner av banken under samma login, ett där man bara ser privatekonomin och ett där man bara ser företagets ekonomi och konton. Fråga din bank om dom har en liknande lösning, det underlättar betydligt och reducerar kraftigt risken med uppblandning av privatekonomin som satt stopp för allt för många enskilda firmor. Jag läste någonstans att en majoritet av företagen som går i konkurs gör det inte på grund av en dålig affärsidé eller dålig lönsamhet utan på grund av slarv med bokföringen som gör att det tillslut tar stopp och när man förstår hur det egentligen ligger till är det redan för sent!
Starta Handelsbolag om ni är minst 2 personer och inte har så stort startkapital. Alla delägarna är solidariskt ansvariga för skulderna i företaget vilket innebär att alla har samma skyldighet att ställa upp för att betala en skuld när någon kräver återbetalning. Starta bara Handelsbolag med någon du litar på till 100%. Inga krav på startkapital.
Starta Kommanditbolag om ni är några stycken som har olika ekonomiska förutsättningar och där en är beredd att ta den stora ekonomiska risken. Minst en person måste nämligen vara obegränsat ansvarig för alla skulder som uppkommer i företaget. En bank kan t.ex. lättare bevilja lån om det finns en välbärgad person med i Kommanditbolaget som står som ansvarig om skulderna skulle behöva betalas tillbaka och företaget går dåligt så att det saknas pengar för att betala i företaget. Du kan likna det med en borgensman. De övriga delägarna är bara ansvariga för det kapital man satsat i verksamheten ungefär som i ett aktiebolag. Du behöver inte heller här något startkapital.
Registrera dig för F-skatt
Vill du också testa att göra en AI-video?(Jag är partner med Synthesia)
När du startar ett företag måste du också registrera dig för F-skatt. När du blivit godkänd ska du skriva ut på dina fakturor att du är "Godkänd för F-skatt". Förut skrev man "innehar F-skattesedel" eller liknande men Riksdagen har beslutat att den föregående termen var för knuten till ett visst medium (att inneha en pappersblankett). Den nya termen har för avsikt att vara teknikoberoende och betonar att beviset för att man har F-skatt även kan vara digitalt. Här kan du registrera F-skatt för din enskilda firma online.
Checklista vid start av företag
Det är en väldig massa saker man måste hålla koll på och ta tag i när man startar företag. Det är lätt att glömma något viktigt. Men det finns riktigt bra hjälp på nätet nu. Skatteverket, Tillväxtverket och Bolagsverket har äntligen gått ihop och startat en gemensam webbplats där du kan läsa och få hjälp med det mesta inom företagande. Dom har döpt den till verksamt.se Oavsett om du funderar på att starta ett företag, om du redan bestämt dig, om du vill veta mer om att driva ett företag, hur du utvecklar din verksamhet eller om du planerar att avveckla näringsverksamheten. Du kan även få onlinehjälp med att räkna ut och räkna fram olika saker här. Verksamt har också riktigt bra funktioner för att hjälpa dig att komma igång med företagandet. Här har du en utmärkt checklista för att starta eget företag.
Bokföring i Enskild Firma
Ska du precis till att starta bolag? Känner du dig grön inom området bokföring eller har lite avdankade kunskaper från någon FEK-A kurs på universitetet? Då kan det vara bra att få en tydlig struktur och organisation av alla papper redan från början. Här har du en bra struktur på hur du delar in dina bokföringspärmar. Sen är det bara att börja sätta sig in i grunderna i bokföring. Det här med T-konton och dubbel bokföring kan verka väldigt förvirrande till en början. Speciellt om man bara läser det teoretiskt. Testa därför själv i ett bokföringsprogram så lär du dig mycket snabbare och där kan du också direkt ta fram Balansräkning och Resultaträkning för att se var det du bokför hamnar i de olika uppställningarna. Allt blir enklare om man får det förklarat i en video. Här är en bra bokföringsvideo med Eva Karlsson som hjälper dig att förstå grunderna med bokföring och T-konton. Det finns fler videor med henne som du kan fortsätta att titta på efter den här instruktionsfilmen som fokuserar på Balanskonton och Balansräkning.
Tänker du handla med andra länder?
Då blir momshanteringen betydligt svårare. Men här på momsens.se finns bra hjälp att få!
Börja med att läsa på om EU-moms här
Andra inlägg
- Bokföra Suno Udio Elevenlabs
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.