Momsdeklaration
Momsdeklaration exempel. Letar du efter exempel på hur man fyller i momsdeklarationen? Var hittar jag bilder på hur mervärdsskattedeklarationen ska se ut? Momsdeklaration 2021? Hur gör man för att fylla i Skatteverkets deklaration för momsen? Vad innebär momsredovisning? Hur fyller jag i momsdeklarationen?
Momsdeklaration
När man startar eget och inte har pluggat eller jobbat med bokföring förut kan momsrapporten vara en riktig utmaning att förstå sig på. Jag kommer själv ihåg mitt första jobb efter examen då man insåg hur många praktiska saker man inte fått lära sig under utbildningen, som att fylla i en momsrapport, momsredovisning eller momsdeklaration. Visst man kunde gå in på Skatteverkets sida och läsa igenom broschyrer för att försöka förstå sig på hur det hängde ihop och vilken ruta man skulle fylla i försäljningar och inköp, men det var svårt att hitta bilder med tydliga exempel för mervärdesskattedeklarationen. För att lägga på moms och göra momsdeklarationer så måste man också inneha ett momsregistreringsnummer, vilket är viktigt att tänka på innan man drar igång verksamheten.
Sedan har vi det där med vad som egentligen är plus och minus i momsrapporten. Man måste tänka att man är Skatteverket, så blir det minus i rutan längst ner till höger (49) så innebär det att man betalar ut från Skatteverkets synvinkel, men det betyder plus för dig som företagare, för är det ett minusbelopp i ruta 49 då får man igen pengar från Skatteverket.
Exempel på momsdeklarationer
Här kan du se bilder på hur momsdeklarationen ska fyllas i vid olika typer av affärshändelser som försäljning, inköp, import och export av både varor och tjänster. Med hjälp av dessa bildexempel blir din momsredovisning mycket enklare.
Handel inom Sverige
Försäljning inrikes
Så här fyller du i momsdeklarationen för försäljning inom Sverige
Inköp inrikes
Så här fyller du i momsdeklarationen för inköp inom Sverige
Här är de svenska momssatserna
Handel inom EU
Dessa exempel gäller när du handlar med andra företag inom EU. Säljer du till privatpersoner inom EU lägger du på svensk moms och redovisar som en inrikesförsäljning enligt mervärdesskattedeklarationerna under "Handel inom Sverige" ovan. Undantag för försäljning av elektroniska tjänster kommer 2015 då du ska redovisa moms åt kunden till kundens land.
Momsdeklaration exempel - Försäljning varor till EU
Se hur du fyller i momsrapporten här för export av vara till EU-land
Momsdeklaration exempel - Inköp av varor från EU
Se hur du fyller i momsrapporten här för import av vara från EU-land
Momsdeklaration exempel - Försäljning av tjänst till EU
Se hur du fyller i momsrapporten för export av tjänst till EU-land
Momsdeklaration exempel - Inköp av tjänst från EU
Se hur du fyller i momsrapporten för import av tjänst från EU-land
[Läs mer om EU handel med konteringsexempel här]
[Vill du ha en bok med den här typen av bokföringsexempel och tydliga bilder på momsdeklarationer?]
Handel utanför EU
Dessa exempel gäller vid handel med företag utanför EU. Säljer du en tjänst till en privatperson utanför EU ska du lägga på svensk moms och fylla i momsrapporten som en inrikesförsäljning med svensk moms. Det finns dock undantag för export av tjänster som du fakturerar utan moms till privatpersoner utanför EU (översättning, författande, diverse tjänster, intellektuella tjänster). Säljer du en vara till privatperson utanför EU redovisar du på samma sätt som export av vara till företag.
Momsdeklaration exempel - Inköp av tjänst utanför EU
Konteringsexempel för import av tjänst från företag utanför EU
Momsdeklaration exempel - Försäljning av tjänst utanför EU
Så här fyller du i momsdeklarationen för export av tjänst utanför EU
Kontering av export av tjänst utanför EU
OBS! Läs om undantagen vid export av tjänst här
Momsdeklaration exempel - Inköp av varor utanför EU
Så här deklarerar du import av varor från land utanför EU
Så här fyller du i momsdeklarationen för import av vara utanför EU
Momsdeklaration exempel - Försäljning varor utanför EU?
Så här fyller du i momsdeklarationen vid export av varor utanför EU
Kontering av export av varor utanför EU
Momsdeklaration för dig som har blogg och hemsida
Idag är det många som tjänar pengar på hemsidor och bloggar men osäkerheten kring hur och var man redovisar sina köp och försäljningar i momsrapporten är stor. Därför visar jag här ett exempel på var typiska online-relaterade inköp och försäljningar hamnar. Det är t.ex. Google Adsense, Adwords, Bingads, Adtraction, Wordon:
Ladda hem Lathunden för moms vid försäljning som pdf här!
Ladda hem Lathunden för moms vid försäljning som Excel-fil här!
Momsdeklaration för global försäljning
Momsdeklarationer och Ekonomiutbildningen
Det jag själv reagerade mest på var att det fanns så få konkreta exempel på olika situationer och hur det påverkade momsrapporten. Det är många sådana här praktiska konkreta saker man önskar skulle vara en del av Civilekonomutbildningen, den är så teoretisk och abstrakt så man känner sig rätt vilsen när man kommer ut på sina första uppdrag. Har man inte gått ekonomi på gymnasiet så har man inte fått med sig många av de grundläggande sakerna som det mer eller mindre utgås ifrån att man redan har med sig när man börjar. Har man gått natur men börjar plugga ekonomi på universitetet saknar man en hel del grundläggande kunskaper som man får läsa in sig på själv.
Därför förstår jag hur det är för andra som startar eget företag utan att ha någon ekonomiutbildning med sig i bagaget. Det blir väldigt mycket att sätta sig in i på en gång på ekonomi och skatteområdet, och det är ofta så att man behöver en del förkunskaper bara för att förstå förklaringstexterna för olika saker.
Man är också i en liknande situation om man är inhyrd konsult för då får man ofta inte så mycket stöd och hjälp och man ska hoppa in direkt och kunna allt från första dagen, det är det som förväntas av en. Ofta kommer man in i kaos, omorganisationer och situationer då personen innan en själv slutat på grund av diverse anledningar, det gör att utmaningen blir ännu större. Det blir så när man är inhyrd konsult, man ska hoppa in i nödsituationer vilket ställer höga krav på att man kan hitta information och lära sig saker on-the-go. Det är kul i början men efter 5-6 sådana nödutryckningsuppdrag börjar batterierna ta slut, man hinner ofta inte ladda om sig.
Samma situation är man i som entreprenör eller egenföretagare. Då måste man sköta allt själv och klara sig på egen hand. Då önskar man att det fanns webbplatser som kunde presentera denna typ av praktisk information med tydliga och konkreta exempel så att man inte behövde uppfinna hjulet varje gång själv. Det är det som är tanken med Momsens.se, här ska ska man kunna hitta den ekonomiska kunskap och info man behöver direkt även om man inte jobbat som ekonom eller pluggat ekonomi.
Andra artiklar som kan intressera dig:
Så här bokför du återbetalning av moms
Så här bokför du betalning av moms
Hur man betalar in pengar till Skattekontot
Hur ofta måste man redovisa moms i Enskild Firma?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.