Stäng




Momsregistreringsnummer



Momsnummer. Vad är ett momsnr? När behöver man ett momsregistreringsnummer? Vad heter momsregistreringsnr på engelska? Hur ser momsregistreringsnummer ut i Sverige? Varför börjar svenska momsnr på SE?

Vad är Momsregistreringsnummer?

Momsregistreringsnummer från Skatteverket. I detta exempel från en periodisk sammanställning.

Oftast säger man bara momsnr eller på engelska VAT-nr. Det är ett unikt nummer som identifierar organisationen eller företaget hos respektive lands Skattemyndighet.

Vilka som måste vara momsregistrerade definieras i EU:s regelverk Article 214 VAT Directive. Utöver detta kan varje land också definiera egna regler och krav för momsregistrering inklusive vilken beloppsgräns som gäller för omsättningen och när kravet på momsregistrering inträder.

I Sverige krävs momsregistrering så fort du sålt för mer än 30000 Kr under ett år.

OBS! Momsregistreringsgränsen höjdes 1 juli 2022 till 80000 SEK

Momsregistreringsnumret är uppbyggt på organisationsnumret eller personnumret för enskilda firmor.

Organisationsnumret fås vanligtvis via Bolagsverket, men i vissa fall är det Skatteverket eller Lantmäteriet som tilldelar det. Strukturen på org. nr. är (i de flesta fall):

2: Trossamfund (i vissa fall börjar de med 8)

5: Aktiebolag, filialer, banker, försäkringsbolag och s.k. europabolag

7, 8: Bostadsrättsföreningar, ekonomiska föreningar, ideella föreningar med affärsverksamhet, bostadsföreningar, kooperativa hyresrättsföreningar, vissa trossamfund, europakooperativ och Europeiska grupperingar för territoriellt samarbete.

9: Handelsbolag och Kommanditbolag

 

När används momsregistreringsnummer?

Momsregistreringsnumret används i många sammanhang där någon form av ekonomisk aktivitet äger rum.

  • Momsnr identifierar skattestatusen för ett företag eller organisation.
  • Används för att bestämma fast driftställe (place of taxation).
  • Måste skrivas ut på fakturor.
  • Används av EU-länderna för att jämföra och kontrollera handel mellan unionens medlemsländer.
  • Förenklade fakturor (kvitton) behöver ej ange moms-nr i alla länder. I Sverige är det ej ett krav att säljaren skriver ut sitt momsregistreringsnummer på kvittot.
  • Du bör skriva både ditt eget och kundens momsnr när du säljer utan moms till företag i andra länder.
  • För att få lägga på moms på en faktura krävs momsregistrering/momsnr.

EU VAT nr

Varje land inom Europeiska Unionen har också ett gemensamt system för momsregistreringsnummer. I VIES-databasen omvandlar man de nationella momsregistreringsnumren genom att lägga till en landskod på två bokstäver följt av företagets nationella/inrikesnummer samt ofta plus 01, 02 osv på slutet.

Exempel för Sverige:

SE 123456-1234 01

SE123456123401 - Så här ska momsnr anges officiellt utan bindestreck.

Företag kan ha flera olika momsnr och de två sista siffrorna anger vilket i ordningen som avses. De två första bokstäverna som indikerar landet är alltid samma. Landskoden på 2 bokstäver följer samma standard (ISO 3166-2) som landsspecifika domännamn, t.ex. SE för Sverige, FI för Finland, DE för Tyskland och DK för Danmark. Ett VAT-nr inom EU kan ha upp till 15 siffror. Enda undantaget är Grekland som har EL istället för GR för att någon byråkratiklantskalle blandat ihop landskoden för Grekland (GR) med landskoden för grekiska språket (EL)..

VAT-nummer för EU:s medlemsstater

Var kontrolleras VAT-nr?

Kontrollera VAT-nummer

EU-identifikationsnummer

Kortfattat kan man säga att alla VAT-nr som börjar med "EU" är till för företag som är etablerade utanför EU men som behöver fakturera med EU-moms, t.ex. för att de säljer elektroniska tjänster till privatpersoner i EU-länder.

Företag som är baserade/registrerade utanför EU och som säljer till privatkunder inom EU kan välja att momsregistrera sig i valfritt EU-land och då bli tilldelade ett EU-identifikationsnummer. Med hjälp av detta EU-id kan icke-EU-företag sälja inom EU som om de var baserade inom EU. Du kan ofta se amerikanska företag, eller andra multinationella bolag, fakturera från ett VAT-nr som börjar med "EU". Dessa nummer går ej kontrollera i VIES-databasen för de är "fake" nummer, men ändå giltiga att fakturera ifrån.

"Webbhotellet One.com fakturerar t.ex. via momsregisteringsnumret EU208000020 till privatpersoner inom EU för att man säljer från Dubai (1:a året sedan fakturerar man från ett danskt DK-nr). Amazon använder EU826010609 fast anger faktureringsadress från USA."

Inom EU är det i första hand VAT-nr som anger varifrån något faktureras och i andra hand företagets registrerade adress/styrelsesäte.

"Bolagets adress är i USA, fakturan har blivit skickad från Irland, Bankkontot som man ska betala ligger i Amsterdam och VAT-nr är från Luxemburg - hur ska man veta vilket land fakturan kommer ifrån?"

Läs mer här om hur du avgör från vilket land ett inköp ska anses vara gjort när du ska bokföra inköpet:

Så här avgör du vilket land fakturan kommer ifrån

Vad är skillnaden mellan organisationsnummer och momsregistreringsnummer?

Org. nr. är mer kopplat till Bolagsverket och bolagsregistret och används för att identifiera företaget eller organisationen. Man kan säga att ett organisationsnummer är företagets personnummer. Momsregistreringsnumret är specifikt kopplat till momshanteringen för din rörelse och direkt kopplat till Skatteverket. Ett annat sätt att beskriva det är att momsnr är ditt kundnr hos Skatteverket. Vissa företag har inget organisationsnr, t.ex. små enskilda firmor. Där används istället personnumret som org. nr. Vissa verksamheter är momsbefriade och behöver därför inget momsnr men det måste kunna identifieras genom ett organisationsnr/persnr. Momsnumret bygger sedan på det organisationsnummer eller personnummer du har.

Förenklat kan man säga att momsnumret skapas så här:

"SE" + org. nr. + "01"


När måste du skaffa momsnr?

Du ska göra en ansökan om momsregistrering senast 14 dagar efter att du startat en verksamhet som är momspliktig, dvs att du egentligen behöver lägga på moms.

Det är smidigast att ansöka om momsnr samtidigt som du registrerar företaget på verksamt.se här

ÄR Momsnr och EORI-nr samma sak?

EORI-nr (Economic Operator Registration and Identification) är Tullverkens identifikationsnummer som består av samma landskod på två bokstäver "SE" plus org nr eller pers nr på 10 siffror, men utan 01 eller 02 på slutet. EORI slutar oftast på "00" istället. I princip samma som momsregistreringsnumret alltså. Men formellt är de två sista siffrorna inte en del av EORI-numret som bara består av landskod plus 10 siffror.

  • SE + 10 siffror som startar med 502 eller 302 innebär att organisationen är momsregistrerad i Sverige.
  • SE + 10 siffror som starta med 444 används för övriga.

Om du känner dig förvirrad av Momsregistreringsnummer och EORI-nummer tänk då så här:

EORI hänger ihop med Tullverket och Momsnr med Skatteverket.

Var kontrollerar jag EORI nr?

EORI number validation

Momssatser i EU-länderna

EU:s momssatser

 

Läs även:

Vad är skillnaden på ett EU-identifikationsnummer och ett VAT nr?

Behövs momsregistrering när man säljer via webbshop till privatkunder i andra länder?

Moms och dropshipping

Kan man få momsregistreringsnummer utan F-skattesedel?

Måste man momsregistrera sig om man säljer på mässor utomlands?

 

8 Jan 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.