Stäng
Kontrollera VAT-nummerMomsregistreringsnummer kallas också för VAT-nummer. Var kontrollerar jag moms nr? Sök vat nummer? Hur vet man om ett momsregistreringsnr är äkta? VAT-nummer Sverige? Vad är VAT-numret för enskild firma? Vilka bokstäver börjar svenska momsregistreringsnummer med? Hur verifierar man utländska VAT nr?

VAT är den internationella beteckningen för moms.

Read this in English instead

Hur kontrollerar jag ett svenskt momsregistreringsnummer?

VAT-nummer enskild firma

Ett svenskt momregistreringsnummer för enskild firma är alltid personnumret plus "01" i slutet. Dessutom börjar det internationella momsregistreringsnumret med "SE". Om du har personnummer 700102-1234 så blir ditt VAT-nr:

VAT nr Sverige

SE700102123401

Vill du också testa att göra en AI-video?
(Jag är partner med Synthesia)

Hur kontrollerar jag momsregistreringsnummer för företag i ett Europeiskt land?

Det finns en tjänst hos Skatteverket som du kan använda för att kontrollera Europeiska momsregistreringsnummer (eller VAT-nr).

Kontrollera VAT-nummer här

Hur kontrollerar man VAT-nummer?

Har du sökt dig in på den här sidan letar du antagligen i första hand efter sökfunktionen i VIES-databasen. Eller uttryckt på ett enklare sätt, sidan där du kontrollerar VAT-nr för EU-företag:

Europeiska VAT nummer kontrolleras på den här sidan

Hur verifierar man flera VAT-nr samtidigt?

Det tog ett tag men tillslut fick en företagare nog och skapade en egen tjänst för att kontrollera multipla momsnummer samtidigt.

Kontrollera många momsnr samtidigt här!

Vad är ett Value Added Tax nummer egentligen?

Ett VAT-nr är ett identifikations nummer för företag som handlar inom den Europeiska Unionen. Med hjälp av rapportering och redovisning av försäljning och inköp per EU-momsnr kan skattemyndigheterna i de olika länderna lättare kontrollera att moms beräknats, och betalats in, på den omsättning som är momspliktig inom unionen eller ett enskilt land. 

Value added tax betyder helt enkelt mervärdesskatt och momsregistreringsnumret blir då på engelska VAT-number.

När du säljer till ett annat företag i ett EU-land ska du alltid uppge ditt EU-VAT-nummer på fakturorna, alltså det svenska momsregistreringsnumret plus "SE" framför och "01" eller annat sekventiellt 2-siffrigt nr på slutet. De två första bokstäverna representerar landet enligt ISO-standarden för landsnr. Kunden ska också upplysa om sitt VAT-nr så att du vet att det är ett momsregistrerat företag. Då kan du fakturera utan moms enligt omvänd skattskyldighet. Detta kommer eventuellt ändras med övergången till destinationsprincipen, men det blir aktuellt första efter 2021 tidigast. Men redan idag gäller detta för elektroniska tjänster till privatpersoner då företagen måste fakturera med mottagarlandets moms och momssats, samt egentligen även följa respektive lands unika krav på fakturor. 

Försäljningen av tjänster till andra företag inom EU redovisas i en speciell momsdeklaration som i Sverige kallas för periodisk sammanställning. På engelska brukar det kallas EC-sales list. Där får Skatteverket info om alla försäljningar till andra länder som görs utan moms. Skattemyndigheterna kan då stämma av att försäljningen redovisas korrekt både i säljar- och köparlandet. Tyvärr har systemet stora hål och brister, något jag skrivit utförligt här om angående den Europeiska Unionens moskarusell. Den periodiska rapporteringen skapar egentligen bara en massa extra byråkrati som ska kontrolleras, dubbelkollas av byråkrater och sedan ska den kontrollen också administreras. Missar småföretagaren en deklaration drabbas den av helt orimliga straffavgifter. Den administrationen behöver givetvis en extra kontroll och så växer administrationen och byråkratin i oändlighet utan att skapa något värde för vare sig EU-medborgarna eller EU:s småföretagare.

Vad är EU-identifikations nr?

Ett VAT-identifikationsnummer, eller EU-VAT-id, är ett EU-VAT-nr för inernationella företag som är baserade utanför EU, men som ändå vill sälja inom EU:s inre marknad. Formellt ska alla icke-EU företag registrera sig för ett sådant EU-id-nr för att få sälja till inom EU. Men om de inte gör det händer inget eftersom EU inte har några juridiska rättigheter att utdöma böter till företag utanför sin jurisdiktion. EU har ändå lyckats lura halva världen att de måste delta i detta byråkratiska vansinne. Skatteexperterna som förstår bättre lyser med sin frånvaro, och deltar i tystnad med glädje, eftersom dom får så mycket mer kunder att hjälpa igenom den byråkratiska djungeln. Ingen protesterar mot vansinnet.

EU-identifikationsnummer och kan inte sökas och kontrolleras i VIES-databasen. Företag som är baserade utanför den Europeiska Unionen, och som säljer till privatkunder inom EU, har möjlighet att välja en speciell momsregistreringsform i valfritt EU-land. Därmed får det internationella företaget ett EU-identifikationsnummer som den kan sälja ifrån för EU:s inre marknad. Dessa EU-id-nr är inte riktiga VAT-nr utan bara identifikationsnummer.

Ett exempel på ett företag inom EU som ändå har använt denna form av EU-id för att man även är baserade utanför EU (Dubai) är danska one.com. De säljer webbplatsutrymme och hemsideverktyg. Första året sålde de från Dubai med EU-id och 2:a året och framåt från Danmark med danskt momsnr (CVR).

Andra exempel på företag som använder EU-identifikationsnummersystemet är amerikanska storbolag som ofta väljer registrering i Irland och tidigare Luxemburg. Den amerikanska försäljningen sker då formellt från Irland från "låtsas EU-VAT-nr".

Exempel på hur EU VAT id nr används av företag

När jag skulle hjälpa en småföretagare att förstå och hantera inköp från Amazon skrev jag denna förklaring nedan, som nog är bättre strukturerat och förklarat än texten ovanför den här rubriken, angående EU-id och VAT-registreringsnummer för internationella företag som säljer till EU men är baserade utanför unionen.

"Det finns speciella regler för företag utanför EU som säljer elektroniska tjänster till privatkunder inom EU. Dessa företagsregistreringar kan fakturera privatkunder inom EU genom att ange ett momsregistreringsnummer som börjar på "EU".

Webbhotellet One.com fakturerar t.ex. via momsregisteringsnumret EU208000020 till privatpersoner inom EU (1:a året sedan fakturerar man från ett danskt DK-nr). Amazon använder EU826010609 fast anger faktureringsadress från USA.

Är det inköp inom EU eller import av tjänst utan för EU?

Det är inte lätt för småföretagarna att hantera denna djungel av ofta motstridiga regler, praxis och lapptäcken av regler och lagar.

Men dessa EU-nummer är egentligen inte riktiga VAT-nr utan bara EU-identifikationsnummer och kan därför ej hittas i VIES-databasen.

Företag som är registrerade utanför EU och som säljer till privatkunder inom EU kan välja att momsregistrera sig i valfritt EU-land och få ett EU-identifikationsnummer. På detta sätt blir det som om man hade ett företag i EU när man fakturerar från ett EU-VAT nr. Du ska alltså betrakta köpet från Amazon som ett inköp inom EU."

Läs hela artikeln om hur du bokför inköp från Amazon som använder EU-VAT id

När ska jag skriva köparens VAT-nr på fakturan?

Om du fakturerar ett företag i annat EU-land måste du ange köparens VAT-nr.

Läs mer om vad du behöver skriva på fakturan på den här sidan. Om du vill veta mer om hur du bokför moms och hur man fyller i momsrapporterna när du fakturerar kunder i andra EU-länder kan du läsa mer här.

17 Sep 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se