Stäng
Se upp! Skatteverket höjer straffavgifterna med 25%!Höjda förseningsavgifter 2016. Skatteverket chockhöjer straffavgiften vid sena inlämningar och deklarationer med 25% med start första januari 2016. Vad är förseningsavgiften för momsdeklaration 2016? Hur mycket får man betala om man glömt lämna in den periodiska sammanställningen 2016? Hur hög är Skatteverkets förseningsavgift 2016?

Förseningsavgiften höjd från 500 Kr till 625 Kr

Nu efter årsskiftet gäller nya belopp vid förseningar. Skatteverket höjer förseningsavgiften från 500 Kr till 625 Kr när du lämnar in dina moms och skatterelaterade deklarationer för sent. Detta gäller också arbetsgivardeklarationen.

Förseningsavgiften för den periodiska sammanställningen höjs också till hutlösa 1250 Kr!

Den högre förseningsavgiften gäller också om du det senaste kvartalet fått en förseningsavgift på en tidigare deklaration.

Först får du ett övervägande

Lämnar du in för sent eller inte alls kommer Skatteverket skicka ett så kallat "Övervägande" till dig, som du i teorin har möjlighet att överklaga. Detta är dock bara ett spel för galleriet för att uppfylla det lagliga kravet på rättssäkerhet. Alla företagare vet att all inkommande post som har med överklaganden att göra direkt sorteras till pappersinsamlingen :)

Skämt å sido ska du ha någon chans att få ett överklagande accepterat av Skatteverket måste du hänvisa till en av följande förmildrande omständigheter: Skilsmässa, Anhörigs död eller ålder över 65. Men försök inte ljuga, Skatteverket kan lätt kontrollera ALLA 3 omständigheterna i sina register.. vilket givetvis är anledningen till att just dessa skäl anses giltiga. Alla skäl som Skatteverket har svårt att kontrollera leder i princip alltid till avslag.

När dom avslagit ditt överklagande fattar dom ett beslut om en förseningsavgift på 1250 Kr.

Kassaregister får höjd straffavgift till 12500 Kr

Även straffavgiften för fel, brister eller saknat kassaregister höjs med 25% till 12500 Kr för 2016.

Fel med personalliggare höjs också med 25%

Mindre fel och brister höjs till 2500 Kr och allvarliga fel ger 12500 Kr i böter nu under 2016.

Straffavgifter är inte avdragsgillt

ALLA DESSA AVGIFTER OCH BÖTER ÄR EJ AVDRAGSGILLA

Bokföra förseningsavgifter

Så här bokför du förseningsavgifter till Skatteverket

Skatteverket tar in enorma summor på höjningen av försenings- och straffavgifterna

Med tanke på att Skatteverket under t.ex. 2014 delade ut 362000 st böter i form av förseningsavgifter innebär detta ökade intäkter för Skatteverket på ca 50 miljoner bara för sena eller uteblivna moms- och arbetsgivaravgiftsdeklarationer. Det är inte fickpengar vi snackar om här.

Många remissinstanser starkt kritiska till höjningen

Även SRF och Svenskt Näringsliv var starkt kritiska i sitt remissvar och ansåg att höjning saknade grund och inte kunde motiveras med den mycket låga inflationen som varit från de senaste höjningarna t.ex. 2003. Men man lyssnar inte på remissinstanserna eftersom skälet med höjningen inte har något med företagen och deklarationerna att göra utan är en ren skatt för att finansiera kostnaderna av flyktingkrisen. Om straffavgiften höjts med uppräkning av inflationen är det maximalt möjliga räkneexemplet ändå bara hälften så mycket som en höjning av 25%. Höjningen är därför oskälig. Höjningen kan därför också utgöra ett brott mot Europakonventionen eftersom det blir en godtycklig skatt eller avgift.

Om det är uppenbart oskäligt att ta ut en avgift kan vederbörande befrias från skyldigheten att betala avgiften. Exempel på vad som är oskäligt är om avgiften inte är proportionerlig med felaktigheten, vilket Momsens.se anser att 1250 Kr är, i synnerhet för en utelämnad periodisk sammanställning. Speciellt om det är fråga om små enskilda firmor. En pizzeria måste t.ex. baka 320 pizzor utan vinst för att kompensera för en miss i kassaliggaren vilket är fullständigt horribelt. Socialdemokraterna skall skämmas gruvligt för att man överför kostnaden för massimmigrationen på småföretagen.

Kostnaden för flyktingkrisen borde istället finansieras med Sossarnas partikassa, alternativt som en räkning till medlemmarna i Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, som en förseningsavgift för att så många obehöriga flyktingar utan giltiga skäl tilläts passera gränsen innan man införde ID-kontroller.

Andra nyheter och förändringar för 2016 som du kan vara intresserad av:  

Brytpunkt statlig skatt 2016

Ändringar i BAS-kontoplanen i 2016 års version

 

18 Jan 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se