Stäng
Ordräknare


OrdräknareHur många ord är det i din text? Hur många tecken finns det i det textavsnitt du just klipp ut? Behöver du räkna fram hur många enskilda ord det finns i en berättelse? Letar du efter en gratis tjänst som hjälper dig att kontrollera antal ord och tecken för valfri text? Hur gör man för att beräkna antalet tecken och ord?

Så här använder du ordräknaren

Klistra in texten i rutan och tryck BERÄKNA knappen nere till höger. Markera först texten du vill räkna ut antal ord i och tryck CTRL+C, sedan klistrar du in texten i ordräknar-rutan på den här sidan med CTRL+V om du använder Windows. Använder du Mac är det COMMAND+C och V). Så enkelt kan du räkna orden i en text!

Onlineräknare för antal ord och tecken

Räkna antal ord & tecken online

För frilansare, författare, journalister och skribenter är det ofta viktigt att snabbt kunna ta reda på exakt hur många ord det finns i en given text eller artikel. Ibland får man ett uppdrag att man ska skriva en artikel på mer eller mindre exakt ett visst antal ord och då måste man hela tiden kontrollera hur många ord man skrivit. Många moderna ordbehandlare beräknar antalet ord automatiskt men det är inte alltid helt enkelt att hitta igen den funktionen. Här kan du se hur man får fram antal ord för ett textavsnitt i Word och här ser du hur man får fram summering av orden i ett OpenOffice-dokument. På bilden här nedanför ser du hur man får fram antalet ord i en text i programmet PagesMacbook.
Hur ser man antalet ord i en text i programmet Pages på Macbook?
Idag skriver också många direkt för bloggar eller direkt i olika onlinebaserade ordbehandlare, och då saknas ofta möjligheten att se hur många ord texten innehåller. Därför är det smidigt med en ordräknare som man kan klistra in texten i och få svar direkt på en webbsida som den här. Även översättare och bloggare har ofta behov av att enkelt och smidigt kunna se hur många ord eller tecken det finns i just deras texter. Detta för att kunna bestämma priset på artikeln eller översättningen, eller för att göra en avvägning om artikeln eller berättelsen är för kort eller för lång. Därför har jag skapat den här ordräknaren där du bara behöver klistra in texten i rutan och sedan klicka på “Beräkna” så ser du både antalet ord och antalet tecken i texten.

Hur beräknar man antalet tecken och ord?

Det är inte helt uppenbart vad som ska räknas som ett ord. Är webbadressen momsens.se ett ord, två ord eller rent av tre ord? Är punkt ett ord? Är ord alla ord som ingår i en ordlista? Eller är det bara ett enda ord som sitter ihop? Nu förstår ni dilemmat med att bedöma vad som är ett ord. Olika ordräknare ger olika svar på antalet tecken och ord. Därför är det viktigt att du vet hur den här ordräknaren fungerar så att du vet vad det är du räknare ut. Speciellt för dig som tar betalt för dina tjänster per ord är det noga att du justerar beräkningen om du har en annan definition på vad ett ord innebär jämför med hur denna onlineräknare fungerar. Den här räknaren är i dagsläget relativt enkelt utformad och definierar helt enkelt att ett ord är något som är separerat med ett blanktecken (space, mellanslag). Sitter tecknen ihop så är det ett ord. www.momsens.se är alltså ett enda ord enligt denna räknares grammatiska definition.

Som exempel på hur ordräknaren definerar vad ett ord är kan vi ta "bästa-ord-räknaren". Beräkningsalgoritmen för den här ordräknaren kommer se detta som ETT ORD med 18 tecken, eftersom det är bindestreck (-) som sitter i mellanrummen mellan orden, ej mellanslag eller blanksteg. Eftersom det inte finns något blanksteg tolkar programmet det som att allt är ett enda ord. Har du en text med avstavningar som "ord-räknaren" och liknande så kommer beräkningen ge dig färre ord än du förväntar dig.

Denna grammatiska definitionvad ett ord är fungerar bra för att räkna ut totala antalet ord i en litterär text, men har du komplexa texter med mycket konstiga tecken och avstavningar m.m. kanske du inte får det resultat du förväntar dig när du använder denna ordräknare. Ordräknaren beräknar automatiskt hur många ord och tecken din text innehåller när du klickar på BERÄKNA-knappen. Men se upp med blanksteg på slutet, har du flera mellanslag efter sista punkten i texten kommer programmet räkna ord i mellanrummen mellan blankstegen. Se alltså till att sätta markören efter sista tecknet i texten ock klicka DEL ett antal gånger så att blankstegen eller "trailing spaces" försvinner.

Testa din skrivhastighet

Du kan också använda ordräknaren som ett verktyg för att testa din skrivhastighet på tangentbordet. Hur många ord skriver du per minut? Ställ in timern på din mobil så att den räknar ned från en minut, sedan skriver du in så mycket du kan av en text och klickar sedan på Beräkna. Då får du fram din skrivhastighet, alltså antalet ord per minut OpM/, Ord/min eller WPM som det heter på engelska. Vill du testa en mer proffsig hastighetsmätare för din skrivhastighet på tangentbordet kan du använda TypingTest.

Avformaterare av typsnitt för Mac

Den här ordräknaren formaterar också av texten automatiskt när du klistrar in det i rutan. Detta är väldigt smidigt speciellt för dig som skriver på Macbook eller annan Mac där det kan vara svårt att bli av med det aktuella typsnitt du har på en text. Ibland har man skrivit något i Pages eller Notes och så följer typsnittet med när man lägger in det i sitt onlinebaserade bloggverktyg så att det blir ett annat typsnitt än standard för just din blogg. Då är det smidigt att bara slänga in texten i den här rutan och klippa ut den igen och sedan klistra in det i ditt bloggverktyg som en avformaterad text så att den inte sabbar din layout. På Windows använder jag själv ofta Notepad i det syftet men det finns inget bra liknande verktyg som standard på Mac som avformaterar texter. Så den här onlineräknaren för antalet ord och tecken har två praktiska funktioner!

Om Ordräknaren

Ordräknaren är ett verktyg för att räkna ut tecken och ord. Den här räknaren skulle lika gärna kunna kallas Teckenräknaren men jag har som alla andra valt att kalla den för Ordräknaren eftersom det i första hand är ett hjälpmedel för att få fram antalet ord i en text, och att det är just antalet separata ord som man vill veta. Ordräknaren är en gratis tjänst som räknar ihop antal ord i en text och även anger hur många tecken inklusive blanksteg det finns i textavsnittet. Om du istället vill räkna ut vilka och hur många siffror det är i ett momsbelopp kan du använda onlineräknaren här för momsberäkning. Programmet är enkelt men ändå kraftfullt och mycket praktiskt. Programmet hanterar de svenska tecknen Å, Ä och Ö utan problem. Ordräknaren är helt gratis att använda. Du kan klistra in hur många olika texter du vill, det finns ingen begränsning för användandet av tjänsten eller programmet, men du får inte kopiera programkoden och lägga in den på din egen sida eftersom det är kopieringsskyddat. Vill du göra en egen ordräknare eller teckenräknare för din blogg eller webbplats så finns det gott om programkodsexempel och script som du kan använda dig av som detta, om du inte kan tillräckligt för att programmera ihop ett eget script. Men du får gärna länka och tipsa andra om att dom kan räkna ut ord i texter på den här sidan.

Adressen till den här ordräknaren är:

https://www.momsens.se/ordraknare

(eller tryck CTRL+D (⌘+D på Mac) för att bokmärka den här sidan)

 

Artiklar som kan intressera Dig:

Hur skriver man en bok och publicerar den?

Royalty: Bokföra intäkter från författande

Swedenborg och myntets förnedring

Hur mycket får man tjäna på sin hobbyverksamhet innan man måste registrera företag?

Moms på översättningstjänster

Saldo - känner du till ordets ursprung?

Vad betyder ordet Schablon egentligen?

Vet du vad orden Debet och Kredit betyder?

Hur bokför man försäljning av tjänster?

Vilken moms är det på artikelskrivande 6% eller 25%?

Behöver du en fakturamall för att fakturera ditt artikelskrivande?

20 Nov 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se