Stäng
Saldo - känner du till ordets ursprung?Saldo. Solidus. Soldat. Validus. Alla orden har en gemensam koppling till dagens bokföring. Vet du varifrån ordet Saldo kommer? Vad har Saldo för koppling till Soldater?

Saldo

Ordet Saldo betyder idag behållning, återstod, tillgodohavande, balans, jämvikt eller rest. I dagligt tal använder man oftast ordet Saldo för att beskriva balansen på ett bankkonto eller ett bokföringskonto. Det disponibla saldot på ditt bankkonto anger hur mycket pengar du har kvar att köpa varor och tjänster för. Ordet har hämtats från Italienskan och man tror att Italienskans Saldo är en kombination av de latinska orden Solidus och Validus som beskrivs nedan.

Solidus

Termen Solidus härstammar från latinet och betyder hel, fast, stark och stabil. Det användes också som beteckning på det romerska guldmyntet Solidus:

solidus - romerskt guldmynt

Men urspruget till latinets Solidus är mycket äldre. Det återfinns redan hos tidiga Indoeuropéer där olika varianter och dialekter av ur-ordet "Solh" har betydelsen hel, komplett eller integrerad. Jämför äldre armeniska ("bibelspråket") ողջ (ołǰ) = hel, Sanskrit: सर्व (sárva), Solhwós ==> antik Grekiska: ὅλος (hólos) ==> Grekiska: όλος (ólos). Här kan du se en bild av hela de indoeuopeiska språkträdet.

Validus

Validus är latin och betyder giltig, värdig, stark, kraftfull och härstammar egentligen från ordet valeō ("Jag är stark, Jag är frisk, Jag är värdig") + idus. Från detta ord utvecklas också ordet valdr i medeltidssvenskan som betyder ledare eller härskare.

Soldat

Beteckningen soldat kommer från italienskans soldato som betyder avlönad och soldo i betydelsen månadslön. Ordet soldat kommer alltså direkt från myntet som soldaterna blev belönade med - Solidus. Namnet på myntet kombinerades med ordet validus till ordet Saldo som fick beteckna balansen på kontona i den tidiga bokföringen i de italienska handelsstäderna Venedig, Florens, Pisa och Genua.

Se också:

Debet och Kredit - förklaring av ordens ursprung och betydelse

Kontering och Dubbel bokföring

 

23 May 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se