Stäng
Debet Kredit förklaringDebet och Kredit. Vad betyder Debet? Vad innebär Kredit? Vad är skillnaden mellan debet och kredit? Varje affärshändelse bokförs mot två eller fler olika konton enligt dubbel bokföring. Den ena sidan är debet (+) och dit konterar man något som tillför verksamheten resurser. Den andra sidan är kredit (-) som visar varifrån företaget tar resurser.

Debet +  Kredit = 0

Summan av debiteringar och krediteringar ska bli noll. Här kan du se en lathund för bokföring som visar vad som hamnar i debet & kredit. Blir inte summeringen av debet och kredit noll har man bokfört något fel. Detta gör att man får en inbyggd kontrollfunktion i den dubbla bokföringen vilket är själva poängen med metoden. 

Läs mer om kontering och se bokföringsexempel här

Debet (Dr,+) definition

Ordet Debet kommer från Latinets Dēbitum = är skyldig, skuld. När man debiterar innebär det att man i dubbel bokföring för in en transaktion på debetsidan av ett konteringskonto. Det betyder i klartext att man skriver något på den vänstra sidan eller plus-sidan (+). När man bokar något i debet så markerar man vart företaget tilldelar resurser.

Kredit (Cr,-) definition

Ordet Kredit kommer från Latinets Crēdere = tro på. Det kan jämföras med den moderna engelskans Credible = trovärdig. Det innebär i grunden en överlåtelse av förfoganderätten till en penningsumma. Men har också i bokföringen fått betydelsen av minus, högra sidan, eller att markera varifrån resurserna tas.

Pacioli är ej fadern till termerna Debet och Kredit

Intressant att notera är att den dubbla bokföringens fader Luca Pacioli använde Latinets "Per" som betyder "Från" för den vänstra kolumnen (Debet) och Latinets "A" som betyder "Till" för den högra sidan (Kredit). Debet och Kredit eller Dēbitum och Crēdere används inte i det ursprungliga verket av Pacioli (Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita). Dessa termer har tillkommit vid ett senare tillfälle. Någonstans på vägen har alltså kolumnerna kastats om eller så har det blivit fel i översättningen. Dessutom är bokföringen bara en liten del av Paciolis bok och summerar och sammanfattar snarare de metoder som redan användes av Venedigs köpmän, snarare än att Pacioli uppfann den dubbla bokföringen. Det är dock möjligt att Pacioli förtydligat och förbättrat metoderna och skapade en enhetlig grund som nu kunde börja användas av alla, tack vare att principerna skrivits ned istället för att föras vidare muntligt bland köpmänsfamiljerna. Modern forskning antyder också att rötterna till den dubbla bokföringen egentligen finns i äldre källor i den muslimska världen och dess blomstringsperiod mellan 700-1200 talet.

Pacioli var polare med Da Vinci

Pacioli var också polare med Leonardo Da Vinci och det var också Pacioli som lärde upp Da Vinci i allt man visste om matematik vid den här tiden. Da Vinci verkade dock inte speciellt intresserad av Debet och Kredit. Hade han tittat närmare på det hade nog den dubbla bokföringen blivit omformulerad och han hade antagligen uppfunnit negativa tal också för att förenkla och förbättra bokföringsmodellen. Anledningen till att man just använde två kolumner, för att flytta tal mellan dom för att visa på förändringar i bokföringen, var för att man inte hade uppfunnit negativa tal ännu! Eller rättare sagt kunskapen fanns i Indien och Kina men hade inte kommit till Europa ännu.

Debet Kredit förklaring

 

 

19 Feb 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se