Stäng
Gratis kreditkort som har noll i avgift på uttag i utlandet!


Klicka här för att få ett gratis kreditkort med fria uttag utomlands från Norwegian.

Kreditkort utan avgifter för kontantuttag i utlandet. Vilket är det bästa kreditkortet för kontantuttag utomlands? Gratis betalkort utan årsavgift? Vilket är det bästa kreditkortet på semestern? Fungerar VISA-kort i Asien? Vad är uttagsgränserna för VISA-kort? Vilken extraavgift för valutaväxling är det på Norwegiankortet? Ska man välja Mastercard eller VISA? Vilket betalkort är populärast? Vilket kort kan man ta ut pengar med på flest ställen runt om i världen?

Eftersom jag reser en hel del, och även har för vana att tappa bort något kreditkort här och där runt om i vida världen, vet jag hur svårt det kan vara att få tag på kontanter. Visst du har Western Union men i t.ex. södra Spanien som i Malaga, där är det i princip omöjligt att få tag på kontanter. Western Union har bara kontor som skickar pengar, du kan ej hämta ut kontanter. Det finns bara ett "hemligt" ställe du kan få ut kontanter på i Malaga utan kreditkort. Har man då tappat sitt kreditkort och står utan kontanter kan resan vara förstörd. Därför är det bra att ha med sig ett backup-kort. Men man vill inte stå och betala flera hundra per år för ett extra Mastercard eller Visa-kort som man bara använder ibland. Då är bara frågan vilket betalkort som är bäst? Finns det något kort som är gratis och som har fördelar i utlandet?

Läs mer om Norwegiankortet på den här sidan

Mastercard (MC) eller VISA (V)?

Den frågan är ungefär som att fråga Swedbank eller SEB? Det är din bank som ger ut VISA-kortet eller Mastercardet som sätter de flesta parametrar som valutapåslag, uttagsgränser och vilken ränta du får betala på krediten. Med Norwegiankortet är det alltså BANK Norwegians regler och villkor som gäller. Du kan alltså redan ha ett VISA-kort med helt andra villkor än detta kort. Din bank kanske har satt uttagsgränsen på 5000 SEK i Asien medan Norwegians kort tillåter 10000 kr, så det kan vara stor skillnad på VISA och VISA om man säger så. Om du blir nekad uttag eller köp utomlands så kan det både bero på kortleverantören, ditt saldo, uppkopplingen på plats, den lokala uttagsautomaten/banken eller din svenska banks regler och villkor.

Vissa automater och affärer stödjer bara Mastercard eller bara VISA, det är därför bäst att minst ha med dig två olika korttyper för att gardera dig. Reser man runt som digital nomad till mindre ställen kan den enda automaten i byn vara antingen eller och då gäller det att du kommer förberedd med flera korttyper. Jobbigast är automater som bara stödjer inrikeskorten vilket du kan stöta på i t.ex. Marocko. Vid något tillfälle har jag också sett en ATM med VISA-dekal men den hade bara stöd för VISA-kort utfärdade av den lokala banken. Vid sådana situationer spelar det alltså ingen roll om du har MC eller V utfärdade av din svenska bank.

Idag är det dock helt klart vanligast att båda marknadsledarnas kort accepteras om kortbetalningar finns tillgängliga. Det största problemet är snarare att kontanter fortfarande är den dominerande betalningsmetoden på många håll runt om i världen. Som svensk är man nu nästan analfabet på kontanthantering och det tar några dagar innan man ställt om till att alltid tänkta på att ha kontanter tillgängliga när man åker ut och reser.

MC och V fungerar i över 200+ länder vardera där MC just nu har några enstaka länder fler än V-kortet, så det finns inga egentliga skillnader idag mellan marknadsledarna när det gäller acceptans. Det går dock att ta ut pengar med VISA-kortet på ca 1 miljon fler ställen än med MC. Om man tittar på popularitet så finns det nästan 1 miljard fler VISA-kort i cirkulation. De närmaste konkurrenterna är Amex och Discover som är hopplöst på efterkälken när det gäller acceptans och villkor, för att inte tala om Diners och deras ockerpåslag på valutaväxlingar.

På resan är det därför Mastercard och VISA som gäller!


Klicka här för att få ett gratis kreditkort med fria uttag utomlands från Norwegian.

Skattefri inkomst? | Småföretagar...
Skattefri inkomst? | Småföretagarens hjälp i moms- och skattedjungeln

Gratis kreditkort med fria uttag utomlands

Norwegian har startat bank och dom har ett fantastiskt kreditkort för dig som är ute och reser mycket. Efter mycket letande genom bland annat Kortio.se kom jag fram till ett par överlägsna alternativ. Har du enskild firma med "Bättre affärer" paketet genom Swedbank så ingår det ett Visa eller Mastercard som du kan använda som backupkort, men det är då kopplat till ditt företagskonto. Det bästa kortet för dig som reser är definitivt Norwegians kreditkort. Dels får du poäng när du handlar resor på Norwegians hemsida, men slipper även avgifter när du handlar varor och bäst av allt FRIA UTTAG I UTLANDET. Dessutom kan du få bonus på andra saker du handlar online, ungefär som med SAS eurobonus kort. Efter allt resande blir man ganska irriterad över alla 35 Kr och 40 Kr dragningar som banker och kortföretag gör för att man tar ut kontanter utomlands, plus att dom lägger på valutaväxlingsavgifter också ovanpå detta. Därför letade jag specifikt efter ett kort med fria uttag vilket Norwegian verkar ganska ensamma om. Som om det inte var nog med det är kortet helt gratis! Det har inga årsavgifter heller. Underbart, precis vad jag behöver tänkte jag och signade upp mig för kreditkortet.
Klicka här för att få Norwegiankortet gratis.
OBS: Kortet tillhandahålls av Bank Norwegian AS och inte flygbolaget Norwegian. De är två separata juridiska personer. Skulle flygbolaget Norwegian gå i konkurs påverkas alltså inte ditt sparande eller kreditkort. Norwegian har bytt till VISA men med samma villkor, men med fördelen att det har stöd för kontaktlösa betalningar vilket innebär att du kan hålla kortet mot kortläsaren och köpet görs automatiskt. Ibland kan du behöva knappa in koden också beroende på beloppsgränser. Detta gör att du inte behöver ta upp kortet ut plånboken utan kan hålla plånboken mot läsaren och så är köpet klart. En vass konkurrent till Apple Pay alltså.

Betalkort vs Kreditkort

Du handlar på kredit med båda typerna av kort, men betalkorten har traditionellt samlat det du är skyldig på en faktura som du ska betala i efterhand. Kreditkorten fungerar lite annorlunda och där dras pengarna från ett skuldkonto, där det också tickar ränta varje dag som du har en skuld. Idag är moderna kreditkort ofta en blandning av de båda korttyperna. De mest kända kortutgivarna är banker som oftast är anslutna till antingen VISA eller MASTERCARD, eller båda. Fristående utgivare av kort som du, i teorin, kan betala med över hela världen är American Express och Diners card. Men som jag sagt tidigare är det MC eller V som gäller på resan.

Vad är ett Debetkort?

Ett så kallat debetkort är egentligen det du känner till som ett vanligt bankkort. Alltså ett “minutenkort” eller bankomatkort som du i första hand använder, eller kanske snarare använde, när du tog ut pengar från bankomaten. Idag är moderna kreditkort allt-i-ett Betalkreditdebetkort skulle man kunna säga. För alla betalkort och kreditkort krävs kreditprövning, men hur bra det egentligen fungerar i praktiken har vi sett ett flertal exempel på i Lyxfällan. Nu har reglerna skärpts de senaste åren och det är inte som i början på 2000-talet då banker och kreditkortsföretag tävlade och att höja limiten på korten man redan hade, samtidigt som man kunde teckna massor av nya kort till synes utan någon speciell kontroll eller rigorös kreditbedömning. Här kan du få ett allt-i-ett-betalkreditdebetkort utan årsavgift

Hitta det bästa kreditkortet

Det finns en fiffig tjänst som heter Kortio där man kan söka efter kreditkort och bankkort som passar dig bäst enligt olika kriterier. Det finns en guide där du får fylla i frågor och sedan kommer guiden fram till vilket kort som är bäst för just dig. Betalkort och kreditkort eller bankkort finns i många utföranden från många olika banker och företag. Letar du kreditkort i Sverige eller söker du olika kreditkort eller kreditkorts företag som har de bästa kreditkorten? Du kan ansöka om kreditkort här. Norwegiankortet är ett kreditkort utan årsavgift. När du jämför bankkort som bankkort mastercard eller andra kreditkort är det viktigt att titta på årsavgifter, valutaväxlingspåslag och uttagsavgifter i Sverige och utomlands. Norwegians kort kostar inget och är det optimala valet för dig som reser mycket utomlands

Det finstilta med Norwegiankortet

En annan finess är att man kan spärra regioner med kortet. Har man varit i Asien och känner att man inte riktigt litar på en del ställen där man använde kortet så kan man spärra den regionen så kan inga fler transaktioner kan göras med kortet i den delen av världen. Om man ska gräva fram någonting negativt med kortet så finns det en max gräns på 10000 Kr/24h som man kan ta ut i kontanter med kortet utomlands. Kan vara bra att veta. Även om det inte är någon formell avgift för uttag av kontanter utomlands så har man dock ett valutaväxlingspåslag på 1,75% (detta kan jämföras med Swedbank Mastercard som har 1,65% samt det närmast ockerlika priset 3% avgift vid kontantuttag utomlands, ett sånt kort kan man inte ha på resan).

Sedan är räntan något högre än vad du kan få med ett Mastercard via din vanliga bank. Hos Norwegian ligger den effektiva räntan i skrivande stund på 21,93% (jämför detta med Swedbank Mastercard som just nu ligger på ca 9-12% beroende på kort och avtal). Norwegian har 6 veckors räntefri kreditperiod och på Swedbank får du 39-55 dagar. Detta innebär att om du betalar skulden inom ca 6 veckor utgår ingen ränta och ditt köp blir därmed räntefritt, och då spelar inte den effektiva årsräntan någon roll eftersom du aldrig betalar ränta. En annan lite mystisk detalj man upptäcker när man lusläser villkoren är att Norwegian kortet inte får användas vid spel och vadslagning. Du får alltså inte använda kortet för att betala insats för spel eller fylla på din depå hos onlinecasinon, det är faktiskt ett avtalsbrott som ger Norwegian rätt att stänga av ditt kort. Det kan också vara bra att veta.. (inget dom skyltar med på första sidan om jag säger så), men en sådan sak kan man väl leva med med tanke på alla andra fördelar kortet har. Det ultimata-backupkortet-award går givetvis till Norwegian

Ansluta kortet till Norwegian Reward

En sak som borde gå automatiskt är kopplingen av Norwegian kortet till Norwegian Reward. Nu måste man ansluta detta manuellt. Det gör du här: Koppla Norwegian Reward till Norwegian VISA-kort

Var ändrar jag telefon nr på Norwegiankortet?

Det kan vara en riktig utmaning att hitta var man ändrar sitt mobilnr som behövs för 2-stegsverifieringen med sms. Har man bytt nr och sitter och ska betala något på internet så skickas sms:et till det gamla numret och så undrar man var tusan man ändrar detta. Det är inte helt enkelt att hitta eller lista ut var det görs på banknorwegians sidor.

Så här gör du:

Klicka på Kreditkort i vänstra kolumnen sedan:
Mitt Kort / Välj PIN / Vill du uppdatera adress?
Det kanske inte är uppenbart att man ska klicka på att uppdatera sin adress när man vill ändra mobilnumret som är kopplat till Norwegiankortet, men det är ett norskt företag så man får väl ha lite överseende :)

Föra över pengar från kreditkort till bankkonto

Med Norwegiankortet har du också möjlighet att föra över pengar till ditt vanliga konto, eller företagskonto. Du kan alltså använda Norwegians Mastercard som en extra likviditetsbuffert och låna räntefritt i 6 veckor om du använder kortet för inköp till företaget. Använder du internetbanken och gör en överföring till ett bankkonto slipper du också avgifter men får dock betala samma ränta som vid kontantuttag i butik från överföringsdagen. Tyvärr blir det ränta från överföringsdagen om du flyttar pengar mellan VISA-kortet och bankkonto digitalt onlineDu kan dock använda kryphålet att ta ut kontanter i bankomat och sätta in det på ditt företagskonto, då blir det också räntefritt lån i 6 veckor. Perfekt för att jämna ut svängningarna mellan fakturering och betalning från kunder. Så här bokför du egen insättning i din enskilda firma

Betala räkningar online med Kreditkort

Idag klarar man sig ganska bra med enbart kreditkort, man behöver inte ens internetbanken längre om man vill skala ned det ordentligt. Du kan betala räkningar med kreditkort tack vare att det har dykt upp tjänster som gör att du kan betala räkningar med ditt kreditkort på nätet. Perfekt när man är ute och reser. Har du glömt ta med dig bankdosan och inte har möjlighet att logga in på internetbanken kan det vara bra att känna till tjänster som Betalo.com där du kan betala med räkningar och fakturor med ditt kreditkort. Väldigt smidigt. Dessutom kan man då utnyttja olika fördelar som korten ger när man handlar via dessa, som extra eurobonus poäng om du har SAS kortet samtidigt när man betalar räkningar, eller extra Norwegian reward poäng och CashPoints om man har Norwegian kortet. Med hjälp av ditt Norwegian kreditkort kan du också betala räkningar på Bank Norwegians hemsida ungefär som med Betalo.com, fast hos dom kan du använda vilket kort du vill. På Bank Norwegian kan du givetvis bara använda Norwegian kortet för att betala räkningar och andra fakturor.

Kostnadsfritt kreditkort från Norwegian.

Sammanfattning av Norwegian kortet:

 • Komplett kort med kredit och bonussysstem
 • Förnyelse/förlorat kort = 0 Kr
 • Årsavgift = 0 Kr
 • Bankomat-uttag i Sverige = 0 Kr
 • Kontantuttag utomlands = 0 Kr
 • Upp till 20% CashPoints när du flyger med Norwegian
 • Du får 0,5% CashPoints på de flesta köp
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd 
 • Effektiv ränta 21,93%

Notera: 1 CashPoint = 1 NOK, Tar du ut kontanter via kassa i butik t.ex. genom att lägga på 300 Kr extra på priset och få ut dessa i kontanter räknas det som en räkningsbetalning och räntan börjar räknas redan från transaktionsdatumet.

Norwegiankortet (VISA card) villkor:

OBS! Alla uppgifter nedan uppdaterades senast 220220.

Upp till 45 dagars räntefri kredit

Årsavgift 0 kr
Förnyelse av stulet/tappat/förstört kort 0 kr
E-faktura/grön faktura 0 kr
Pappersfaktura 45 kr

Ränta vid utnyttjad kredit:

Årlig nominell ränta 19,99%
Nominell ränta per månad 1,67%
Effektiv ränta per år 21,93% *
*Ex. vid uppskjuten betalning: eff 21,93%, 15000 ö/12 m. Tot: 16673

Kortanvändning i Sverige:

Varuköp 0 kr
Uttag bankomat 0 kr pr uttag
Kontantuttag i bank 0 kr pr uttag *
* Uttag över disk prisas som räkningsbetalning. Avgiften är 0 kr, men ränta löper från uttagsdatum.

Kortanvändning i utlandet:

Varuköp 0 kr
Bankomatuttag 0 kr *
Kontantuttag i bank 0 kr **
Valutapåslag 1,75%
* utlandet tar vissa bankomater en egen avgift. Detta går inte till Bank Norwegian
** uttag över disk prisas som räkningsbetalning. Avgiften är 0 kr, men ränta löper från uttagsdatum.

Uttagsgränser kontanter:

Kontantuttag utomlands per 24 timmar: 10.000 kr
Kontantuttag i Sverige per 24 timmar: 5.000 kr

Användning av internetbank:

Betalning och överföring 0 kr*
Hämta PIN 0 kr
* Ränta löper från betalningsdatum.

Övriga villkor:

Dröjsmålsränta 24%
Förseningsavgift 95 kr
Påminnelsesavgift 60 kr

Spärra Norwegian kreditkort

Telefon: 0770-45 77 66
Från utlandet:+46 770-45 77 66

 • Förra att spärra kreditkortet, tryck 1
 • För frågor om kreditkort, tryck 2
 • Övriga frågor, tryck 3

Var kan jag beställa Norwegian kortet?

Klicka här för att få Norwegiankortet gratis

Det första kreditkortet

Det allra första kreditkortet skapades redan år 1950 av Frank McNamara (USA) som startade diners club. Den första idén till ett kreditkort formulerades faktiskt så långt tillbaka som 1888. Det var Edward Bellamys som i sin framsynta bok med den något bakåtvända titeln "En återblick" först använde termen "credit card" och den svenska översättningen kallade det för just ett kreditkort. Boken handlade om en tidsresenär som utforskade en utopisk framtid och hade många revolutionerande ideér som diskuterades i olika bokcirklar som träffades för att just prata om de nya idéerna som publicerats i boken, var av en framtidsvision var just ett betalkort.

Vissa menar att det första kreditkortet egentligen uppfanns redan 1946John C. Biggins ( Flatbush Savings Bank, New York) designade ett system som han kallade "Charg-It". Det var ett kort som ställdes ut av banken och möjliggjorde kreditbetalningar inom ett par kvarter från banken. Området var begränsat för att handlarna var tvungna att lämna försäljningskvitton till banken, men underlättade för kunderna som kunde använda det hos många olika företag. 

I Sverige kom de fösta betalkorten under 60-talet och kallades då köpkort.

Tips på alternativ till Norwegians kreditkort

Det finns också ett annat bra alternativ om du även vill få ett komplett försäkringsskydd inklusive reseförsäkringar på utlandsresan. Det är Marginalen banks specialkort Traveller kreditkort. Om du letar efter ett backup-kort eller rese-kort rekommenderar jag ändå Norwegian eftersom det är helt gratis utan årsavgifter. Travellerkortet är gratis första året men kostar sendan en årsavgift och man har i dagsläget 3% påslag vid kontantuttag (minst 35kr per tillfälle). Marginalens Traveller ger dock ett svårslaget försäkringsskydd för den som vill vara på den trygga sidan under resan. Men då är det bäst att använda Marginalens kort som huvudkort och betala alla resebiljetter med det kortet (minst 75% måste betalas med kortet för fullt försäkringsskydd). Detta gör att det är en bättre kandidat att ha som huvudkort eller ordinarie kreditkort. Sedan kan man lägga till Norwegiankortet som ändå är gratis och för att ta ut kontanter utomlands.

Ett bra alternativ till Norwegians kreditkort kan du få via Marginalen bank och deras betalkort.

Marginalen Traveller Kreditkort - 9 reseförsäkringar och 5000 bonuspoäng ingår (notera dock att det ej är fria kontantuttag utomlands)

 

 

7 Feb 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se