Stäng
Företagslån (recensioner)Lån till företag. Vilket är det bästa företagslånet? Behöver du en uppriktig utvärdering av lånealternativ för småföretag? Vilket företagslån har den lägsta räntan? Var finns seriösa recensioner på företagslån? Hur ansöker man om lån till företag? Vilka alternativ har företag som behöver låna pengar? Finns det några smarta tips på andra typer av företagslån? Var hittar man omdömen på företagslån? Behöver du låna pengar till företaget? Har du likviditetsbrist? Har någon gjort en grundlig analys av vilket företagslån som är bäst? Hur mycket kan ett företag låna utan säkerhet?

Seriösa recensioner på företagslån

Ett problem som småföretagarna ofta möter är att de har lite tid och det finns ytterst få seriösa låneguider eller recensioner av företagslån där ute. Detta beror givetvis på att det ges höga provisioner för klick på lånelänkar och lånesidorna pushar allt och alla och speciellt de med högst provision och värst dolda avgifter. Den här sidan är tänkt att avhjälpa det problemet för småföretagarna. En lite mer seriös och genomarbetat genomgång av bra lånealternativ så att du kan ägna tiden åt din verksamhet istället för att läsa in dig på drösvis med finstilta avtal och kryptiska villkor, eller förlita dig på recensioner där det dyraste lånet alltid är det bästa lånet - för den som har lånesidan!

Du har säkert trillat in på någon av de talrika lånesidorna innan du kom hit, men letat vidare för att det bara var en lång uppräkning av affiliatebanners med fantastiska superlativ om varje långivare. Ambitionen för den här sidan är lite bredare och tar även upp andra alternativa lånemetoder som t.ex. Toborrow och lån som beviljas baserat på styrkan i affärsidén snarare än betalningsförmåga eller siffrorna i BR.

Småföretagen har svårt att få lån

Idag är det många små och till och med medelstora företag som har problem med att få lån hos banken. Det har inget att göra med att företaget har dåliga siffror eller tveksam affärside, utan det är helt enkelt bankerna som blivit så restriktiva i sin långivning att man bara satsar på säkra kort. Bankerna relaterar företagens storlek till risk - desto mindre företag, desto högre risk. Småföretagare får alltså, om dom får lån hos storbanken, betala betydligt högre ränta än vad storföretagen gör.

Men det är få mindre företag som har en helt finansiellt säker verksamhet. Det finns alltid en viss risk i ett företag, speciellt om man ska expandera eftersom man inte kan förutsäga marknaden och kunders köpbeteenden i detalj, man måste chansa lite helt enkelt. Men chansa och expandera är något som får bankerna att stänga kistorna och tacka nej. Så hur ska företag få tillgång till kapital idag? Man kan ta in riskkapitalister, men dom vill oftast lägga sig i allt som företaget gör och omstrukturera det för att kunna sälja det med vinst inom 5 år. Det kanske inte är din önskedröm som ägare och småföretagare som siktar långsiktigt.

Låna räntefritt med kreditkort

Detta vakuum i marknaden för företagslån har dock börjat fyllas igen med olika typer av kreativa lösningar. Ett sätt är att helt enkelt teckna flera kreditkort på företaget så att man får en likviditetsbuffert med hjälp av räntefria perioder på allt mellan 0-6 veckor. Det räcker ofta för att hantera kortare perioder med för mycket utbetalningar och inbetalningar som ännu inte kommit in från kunder. Har du enskild firma är det ännu enklare, då kan du t.ex. teckna Norwegians kreditkort med 6 veckors räntefri kreditfrist och föra över pengar från kreditkortet till ditt företagskonto och bokföra detta som en egen insättning

Låna med bilen som pant

En annan kreativ lånelösning som tyckt upp är att panta bilen! Ja nu kan du faktiskt låna med hjälp av bilen som säkerhet. För de flesta är bilen bara ett svart hål som man plöjer ner sedlar i. Den verkar äta pengar när den inte dricker bensin. Den är alltid hungrig. Men nu har bilen möjlighet att ge något tillbaka på det finansiella området också. Det kanske verkar lite desperat för en företagare att gå till pantbanken med bilen, men det är i praktiken det du gör med BilPants lånemodell. Har du missat deras radioreklam? Lyssna här (dom här verkar ha lagt ner nu men det var i alla fall en kul idé värd ett fortsatt omnämnda på den här sidan).

Toborrow - mikrolån för företag

Ibland har företagen behov av större belopp under längre tid för att lansera en ny produkt, ta sig in på en ny marknad eller expandera volymen. Det kräver då att bolaget tar in nytt kapital för att finansiera den nya produktionen tills det att pengarna börjar strömma in från kunderna. Då fungerar det varken med kreditkortstricket eller att försöka förhandla med gammelbanken. Då krävs en ny typ av lånelösning. Det är detta som Toborrow har som affärsidé. Man låter helt enkelt privatpersoner och andra företag samla ihop det kapital som behövs genom en omvänd auktion. Alla budgivare får ange vad man vill ha för ränta och hur mycket man är beredd att satsa. Sedan sköter systemet automatiskt auktionen så att bara de långivare med lägst ränteanspråk får vara med och låna ut pengar. På detta sätt skapar man nya möjligheter för mindre företag att finansiera sin verksamhet till en rimlig ränta. Dessutom får privatpersoner och andra företag möjlighet att låna ut pengar och få bra ränta (ofta 8-12%) för en relativt säker placering och mycket högre ränta än vad du kan få på ett sparkonto!

Läs mer om Toborrows företagslån här

Utvalda företagslån

Froda Företagslån

Froda är ett lån till företag som gör det enklare för småföretag att växa. Det är enkelt att ansöka. Enkelt att få pengarna på kontot. Enkelt att betala tillbaka. Froda är ett enklare företagslån med bra villkor. Svårare än så vill vi inte göra det.

Hos Froda sker allt rättvist och digitalt. Du ansöker smidigt på deras hemsida och får ett förslag direkt. Du slipper visa affärsplaner, redovisa årsbudget och boka bankmöten.

Du ansöker enkelt online och legitimerar dig och skriver under med Mobilt Bank-id. Få offert samma dag - Svaret får du samma dag. Där du ser du din totalkostnad. That’s it. Pengarna får du inom 24h. Inga andra avgifter läggs till med tiden.

Vem kan ansöka om företagslån? 

  • Svenskregistrerat företag är ett krav.
  • Det är inga problem om du har enskild firma.
  • Försäljning under minst 6 månader.
  • Kreditbedömning baserat på omsättning

De gör en rättvis kreditbedömning som baseras på ditt företags försäljning istället för att bara se till din årsredovisning. Det gör ingenting om du har en betalningsanmärkning. Det enda som är viktigt är att du har en försäljning igång i ditt företag. 

Full kontroll med ett fast pris och efter färdig ansökan får du en offert via mail som visar din exakta lånekostnad. Du lånar till ett förutbestämt pris. Inga andra avgifter tillkommer (som t. ex. påminnelseavgift, dröjsmålsräntor eller administrativa avgifter). Du får full kontroll på kostnaden för ditt företagslån.  

Pengarna finns på ditt företagskonto nästa dag och du kan göra den investeringar du vill med full koll på vad du har lånat och vad du ska betala tillbaka. Inga konstigheter.  

Dagliga amorteringar. En mindre summa dras från ditt företagskonto varje vardag, ett smidigt sätt att betala tillbaka. Du slipper planera för stora månadsbetalningar och blir av med lånet "utan att det riktigt känns"".

Ansök om Frodas företagslån här

Approva företagslån

Approva erbjuder företagslån nu på upp till 300 000 kr texten på bilden gäller inte längre. Ansökan görs snabbt och smidigt, helt digitalt och pengarna finns på kontot vanligtvis redan samma bankdag. Lånen är utan säkerhet men borgensman måste finnas. Vidare gäller rak amortering och du som företagskund betalar samma belopp varje månad.

Ferratum Business

Ferratum ligger i Stockholm så är Ferratum Business 100% fokuserade på att hjälpa svenska småföretagares behov av investeringskapital. Vi förstår att ditt företag jobbar snabbt och att de konventionella bankernas finansiering ofta inte finns, eller är för långsam för att mäta dina behov.

Ferratum Business startades för att förse småföretagare med det investeringskapital de behöver, när det behövs. Genom att alltid ligga i toppskiktet av modern utveckling, samt att alltid ha en erfaren lånespecialist så kan vi godkänna företag fortare och oftare - Allt utan krav på säkerhet, intervjuer eller pappersarbete.

Ferratum business riktar sig till småföretagare. De strävar efter att säga ja, när andra banker säger nej. Deras målsättning är att tillhandahålla den bästa möjliga låneupplevelsen Bekvämlighet: - Tiden från färdig ansökan till att du får dina pengar ska vara 2 dagar eller mindre - Din ansökningsprocess ska ta mindre än 10 minuter - Dina pengar skall betalas ut inom 24 timmar efter godkänd ansökan Enkelhet: - Dina lånevillkor skall vara transparenta och lätta att förstå - Betalningar skall vara lätta att budgetera baserade på ditt företags omsättning - En lånespecialist finns alltid tillhands för att svara på just dina frågor Betalningsfri månad - Vad händer om produktionskostnaderna har gått upp, eller om försäljningen har gått trögare än väntat under det här kvartalet, och du inte har möjlighet att återbetala ditt lån denna månad? Inga problem. - Med en betalningsfri månad kan du skjuta upp dina återbetalningar.

Om du inte bekvämt kan klara av att betala väljer du helt enkelt ett datum som fungerar bättre för dig.  - Du har möjligheten att välja betalningsfri månad två gånger per låneavtal. - Det kostar inget extra att utnyttja betalningsfri månad och det tillkommer inga förseningsavgifter. Observera dock att räntan fortsätter att ackumuleras under denna period.

Fedeltas flexibla företagslån

Fedelta erbjuder flexibla företagslån upp till 500000 SEK. Ansökningar är kostnadsfria och återbetalningstiden varierar mellan 6-36 månader. Att ansöka är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. Du kan begära att få offert samma dag och beviljat lån utbetalas inom 24 timmar.

De som driver Fedelta har själva i många år drivit företag inom olika branscher. De vet att det krävs hårt engagemang och arbete för att lyckas och kan möta dig som småföretagare på ett annat sätt än sms-lånehajarna.

Företagslånet är flexibelt och du kan när som helst återbetala lånet och betalar då givetvis ingenting för den tid som återstår eftersom det här är en seriös långivare.

Fedelta erbjuder ett transparent låneerbjudande till ditt företag. De förstår det lilla företagets behov och hos Fedelta lånar du utan några dolda avgifter.

Jag skulle tipsa dig om att börja med Fedelta och se om du får OK där först. Det är en av mina toppkandidater för dig som småföretagare.

Här kan du ansökta till Fedeltas företagslån

Monetti

Detta företagslån kan jag inte rekommendera om du inte får nej hos de övriga, räntan är på tok för hög för en småföretagare med en effektiv årsränta på 71% - sms-låne-nivå för privatpersoner som befinner sig på Autobahn till Kronofogden alltså. Men nöden har ingen lag och om din balansräkning skriker konkurs så kanske Monetti är beredda se mellan fingrarna när det gäller dina siffror och lämna en hjälpande hand när ingen annan vill ta i dig med tång!

OPR Företagslån

Rimlig ränta, men har inte läst det finstilta på OPR ännu.

Lån för dig med enskild firma

Du som har enskild näringsverksamhet kan aven använda dig av privatlån och får på så sätt tillgång till många flera långivare, men även här gäller det att se upp då räntorna kan sticka iväg ordentligs för vissa privatlån. Men om du har ett kortsiktig behov av likviditet för att täcka en lucka i inbetalningar eller om du är i en uppstartsfas med någorlunda säkra kommande intäkter kan det vara en smidig lösning med ett snabbt och enkelt privatlån istället. Om du bara lånar under en kortare period blir inte räntan så farlig.

Komplett Bank SE

Flexibelt Lån 10 000 - 500 000 kr Nominell ränta från 4,9 till 19,9 % Lån på upp till 500 000 kr utan säkerhet Betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det Låna mer inom den tilldelade ramen när du önskar Använd pengarna till vad du vill

Privatlån, konsumtionslån, fritidslån, renoveringslån, lån till refinansiering, båtlån osv. Kärt barn har många namn när våra konkurrenter ska namnge sina lån utan krav på säkerhet. Vi samlar allt detta under det vi kallar ”Flexibelt Lån” och bryr oss sedan inte om hur du väljer att disponera pengarna du lånar.

Med Flexibelt Lån från Komplett Bank tilldelas du en låneram på upp till 500 000 kr utan att behöva uppge någon säkerhet. Hur mycket du blir beviljad avgörs utifrån en kreditbedömning.

Flexibelt Lån kan du betala av på precis när du önskar. Dessutom kan du ta ut mer pengar när du vill och behöver. Vårt krav är att du håller dig inom ramen du blir tilldelad och att du åtminstone betalar räntor och avgifter varje månad. Samtidigt rekommenderar vi att du gör upp en förnuftig avbetalningsplan.

Komplett bank:

Övriga låneförslag:

Dessa alternativ har passerat första granskningen men jag har inte skrivit recensioner om dessa ännu och frågetecken finns kring räntenivån då de inte är fullt utvärderade vid olika belopp och lånetider.

Klicklån:

Freedom finance:

Expresskredit:

Andra typer av företagslån

Ett annat alternativ är att vända sig till är t.ex. Creditfinders lånejämförelse, bank24, det numera välkända Lendo som gör mycket TV-reklam, ICA Bankens lån eller uppstickaren Bank Norwegians lån till enskilda näringsidkare. Får du inte lån där kan du alltid testa med IKEAs bank IKANO. Dessutom har många typiska smslån-företag börjat expandera och erbjuda lån till företag. Har du enskild firma kan du lika gärna ta ett lån privat och bara sätta in det på företagskontot eftersom din ekonomi inte är skild från företagets ekonomi i den bolagsformen. Det gör att du snabbt kan fixa extra pengar genom tjänster som EverydayPlus som erbjuder ett kreditkort i din mobil, Smspengar där du får upp till 64% rabattförsta lånet. Eller Cashbuddy som erbjuder lån även om du har en betalningsanmärkning.

Men när det gäller de företag som expanderat från smslånemarknaden gäller det att se upp med räntor och avgifter, eftersom dessa ofta är högre än vad du får betala hos traditionella långivare. Men ibland går det inte att få lån med bra ränta och man måste få in nytt kapital snabbt och då få man ibland finna sig i att betala en högre ränta under en kort period för att ta sig igenom den kritiska perioden av kapitalbrist. Det finns idag massor med låneförmedlare som erbjuder allt från bolån och billån till företagslån online, så det går alltid att få tag på pengar på något sätt om det verkligen krisar.

Hos många alternativa långivare kan du teckna lån på allt mellan några tusenlappar ända upp till en halv miljon. Återbetalningstiden brukar vara flexibel men sällan över 60 månader, alltså 5 år. Det brukar räcka för de flesta småföretags behov. Det gäller oftast att klara den initiala påfrestningen av att öka produktionen eller hantera ökade kostnader vid en expansion, sen trillar pengarna in efter ett år eller två. För att bättre kunna avgöra vilket alternativ man ska välja gäller det att ha lite självkännedom. Hur ser egentligen din egen kreditvärdighet ut? Det är något du måste vara insatt i om du ska kunna förhandla till dig en bättre ränta. Det finns en tjänst som heter Solventia där du kan ta kreditupplysning på dig själv så att du vet hur dina potentiella långivare ser på dig. Då slipper du skämma ut dig genom att försöka förhandla till dig ett avtal som du inte har täckning för.

Långivare som fokuserar på affärsidé ej risk

Ett undantag bland alla långivare är ALMI företagslån, där har du möjlighet att få lån om du har en bra affärsidé och kompetent ledning. Dom tittar inte så mycket på risk utan värderar framtida möjligheter till lönsamhet och utveckling i första hand. Det är dock inte ALMI som ger dig lånet utan dom förhandlar fram en lånelösning, tillsammans med dig och din bank, där räntan kommer bli högre än vanliga företagslån hos banken men där ALMI är med och delar risken så att banken går med på att låna ut pengar.

Läs mer om ALMIs företagslån här


Sälj dina fakturor med Finanziera

Ytterligare ett sätt att hantera en tom kassakista är att helt enkelt sälja dina fakturor till Finanziera.se som är beredda att betala 99% direkt till dig av fakturavärdet, samtidigt som du som företagare har möjlighet att ge dina kunder ända upp till 120 dagars betalningsfrist. Om du får pengarna direkt istället för att behöva vänta på kunderna slipper du kanske ansöka om ett företagslån.

Friskrivningsklausul

Ett flertal av länkarna på den här sidan är affiliatelänkar, vilket innebär att publicisten kan tjäna provision om du tecknar något företagslån som du läst om på den här sidan. Momsens erbjuder inga lån utan presenterar bara recensioner, analyser och information om företagslån som kan vara lämpliga för småföretagare.

1 Mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se