FöretagslånLån till företag. Behöver du låna pengar till företaget? Har du likviditetsbrist? Idag är det många små och medelstora företag som har problem med att få lån hos banken. Det har inget att göra med att företaget har dåliga siffror eller tveksam affärside, utan det är helt enkelt bankerna som blivit så restriktiva i sin långivning att man bara satsar på säkra kort. Bankerna relaterar företagens storlek till risk - desto mindre företag, desto högre risk. Småföretagare får alltså, om dom får lån hos storbanken, betala betydligt högre ränta än vad storföretagen gör.

Men det är få mindre företag som har en helt finansiellt säker verksamhet. Det finns alltid en viss risk i ett företag, speciellt om man ska expandera eftersom man inte kan förutsäga marknaden och kunders köpbeteenden i detalj, man måste chansa lite helt enkelt. Men chansa och expandera är något som får bankerna att stänga kistorna och tacka nej. Så hur ska företag få tillgång till kapital idag? Man kan ta in riskkapitalister, men dom vill oftast lägga sig i allt som företaget gör och omstrukturera det för att kunna sälja det med vinst inom 5 år. Det kanske inte är din önskedröm som ägare och småföretagare.

Låna räntefritt med kreditkort

Detta vakuum i marknaden för företagslån har dock börjat fyllas igen med olika typer av kreativa lösningar. Ett sätt är att helt enkelt teckna flera kreditkort på företaget så att man får en likviditetsbuffert med hjälp av räntefria perioder på allt mellan 0-6 veckor. Det räcker ofta för att hantera kortare perioder med för mycket utbetalningar och inbetalningar som ännu inte kommit in från kunder. Har du enskild firma är det ännu enklare, då kan du t.ex. teckna Norwegians kreditkort med 6 veckors räntefri kreditfrist och föra över pengar från kreditkortet till ditt företagskonto och bokföra detta som en egen insättning

Låna med bilen som pant

En annan kreativ lånelösning som tyckt upp är att panta bilen! Ja nu kan du faktiskt låna med hjälp av bilen som säkerhet. För de flesta är bilen bara ett svart hål som man plöjer ner sedlar i. Den verkar äta pengar när den inte dricker bensin. Den är alltid hungrig. Men nu har bilen möjlighet att ge något tillbaka på det finansiella området också. Det kanske verkar lite desperat för en företagare att gå till pantbanken med bilen, men det är i praktiken det du gör med BilPants lånemodell. Har du missat deras radioreklam? Lyssna här.

Toborrow - mikrolån för företag

Men ibland har företagen behov av större belopp under längre tid för att lansera en ny produkt, ta sig in på en ny marknad eller expandera volymen. Det kräver då att bolaget tar in nytt kapital för att finansiera den nya produktionen tills det att pengarna börjar strömma in från kunderna. Då fungerar det varken med kreditkortstricket eller att försöka förhandla med gammelbanken. Då krävs en ny typ av lånelösning. Det är detta som Toborrow har som affärsidé. Man låter helt enkelt privatpersoner och andra företag samla ihop det kapital som behövs genom en omvänd auktion. Alla budgivare får ange vad man vill ha för ränta och hur mycket man är beredd att satsa. Sedan sköter systemet automatiskt auktionen så att bara de långivare med lägst ränteanspråk får vara med och låna ut pengar. På detta sätt skapar man nya möjligheter för mindre företag att finansiera sin verksamhet till en rimlig ränta. Dessutom får privatpersoner och andra företag möjlighet att låna ut pengar och få bra ränta (ofta 8-12%) för en relativt säker placering och mycket högre ränta än vad du kan få på ett sparkonto!

Läs mer om Toborrows företagslån här

Andra typer av företagslån

hitta företagslån hos compricer - när du har enskild firma kan du ta lån för till företag via privatlån

Ett annat alternativ är att vända sig till är t.ex. Creditfinders lånejämförelse, bank24, det numera välkända Lendo som gör mycket TV-reklam, ICA Bankens lån eller uppstickaren Bank Norwegians lån till enskilda näringsidkare. Får du inte lån där kan du alltid testa med IKEAs bank IKANO. Dessutom har många typiska smslån-företag börjat expandera och erbjuda lån till företag. Har du enskild firma kan du lika gärna ta ett lån privat och bara sätta in det på företagskontot eftersom din ekonomi inte är skild från företagets ekonomi i den bolagsformen. Det gör att du snabbt kan fixa extra pengar genom tjänster som EverydayPlus som erbjuder ett kreditkort i din mobil, Smspengar där du får upp till 64% rabattförsta lånet. Eller Cashbuddy som erbjuder lån även om du har en betalningsanmärkning.

Men när det gäller de företag som expanderat från smslånemarknaden gäller det att se upp med räntor och avgifter, eftersom dessa ofta är högre än vad du får betala hos traditionella långivare. Men ibland går det inte att få lån med bra ränta och man måste få in nytt kapital snabbt och då få man ibland finna sig i att betala en högre ränta under en kort period för att ta sig igenom den kritiska perioden av kapitalbrist. Det finns idag massor med låneförmedlare som erbjuder allt från bolån och billån till företagslån online, så det går alltid att få tag på pengar på något sätt om det verkligen krisar.

Hos många alternativa långivare kan du teckna lån på allt mellan några tusenlappar ända upp till en halv miljon. Återbetalningstiden brukar vara flexibel men sällan över 60 månader, alltså 5 år. Det brukar räcka för de flesta småföretags behov. Det gäller oftast att klara den initiala påfrestningen av att öka produktionen eller hantera ökade kostnader vid en expansion, sen trillar pengarna in efter ett år eller två. För att bättre kunna avgöra vilket alternativ man ska välja gäller det att ha lite självkännedom. Hur ser egentligen din egen kreditvärdighet ut? Det är något du måste vara insatt i om du ska kunna förhandla till dig en bättre ränta. Det finns en tjänst som heter Solventia där du kan ta kreditupplysning på dig själv så att du vet hur dina potentiella långivare ser på dig. Då slipper du skämma ut dig genom att försöka förhandla till dig ett avtal som du inte har täckning för.

Långivare som fokuserar på affärsidé ej risk

Ett undantag bland alla långivare är ALMI företagslån, där har du möjlighet att få lån om du har en bra affärsidé och kompetent ledning. Dom tittar inte så mycket på risk utan värderar framtida möjligheter till lönsamhet och utveckling i första hand. Det är dock inte ALMI som ger dig lånet utan dom förhandlar fram en lånelösning, tillsammans med dig och din bank, där räntan kommer bli högre än vanliga företagslån hos banken men där ALMI är med och delar risken så att banken går med på att låna ut pengar.

Läs mer om ALMIs företagslån här


 


Sälj dina fakturor med Finanziera

Ytterligare ett sätt att hantera en tom kassakista är att helt enkelt sälja dina fakturor till Finanziera.se som är beredda att betala 99% direkt till dig av fakturavärdet, samtidigt som du som företagare har möjlighet att ge dina kunder ända upp till 120 dagars betalningsfrist. Om du får pengarna direkt istället för att behöva vänta på kunderna slipper du kanske ansöka om ett företagslån.

1 mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)


www.momsens.se


 

 

 

 

 

 


Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se