Stäng
Kontering av Egen insättning i Enskild FirmaEgen insättning. Hur bokför man en kostnad i företaget som man betalat från sitt privata konto? Hur bokförs egna insättningar? Hur hanteras egen insättning i enskilda firmor? 

Egen insättning i Enskild firma

Man kanske har köpt in något med sitt privata kontokort eller gjort betalningen från sitt privata bankkonto, men kostnaden ska egentligen tas i företaget. Då får man göra något som kallas Egen insättning.

När du sätter in pengar på företagets konto gör du en Egen Insättning som ökar det Egna Kapitalet. Som du kanske kommer ihåg från någon bokföringskurs så kan man betrakta det egna kapitalet som en skuld till ägaren, alltså Dig. Eftersom du satt in dina privata pengar på företagets konto så har företaget fått en skuld till dig på det beloppet. Det är inte företagets egna pengar från verksamheten utan det är ett lån till företaget från dig personligen som du förhoppningsvis kan få tillbaka när företaget gör tillräckligt stor vinst.

Man kan bokföra en egen insättning direkt vid inköp av en vara. Antag att du köpt bläck till skrivaren på någon webbshop online. Nu vill du att det ska bokföras i företaget, fast du betalade på nätet med ditt privata kreditkort. Då konterar du så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Kontorsmatriel 6110 482,00  
Ingående moms 2641 120,00  
Egen Insättning 2018   602,00

Det kan också vara så att din firma behöver mer pengar för att göra inköp och betala leverantörer och prenumerationer och liknande. Då kan du helt enkelt tillföra kapital till bolaget genom Egen Insättning på företagets bankkonto. Detta skapar också en skuld från företaget till dig som privatperson och du ökar samtidigt firmans egna kapital. Du bokför egen insättning så här:

Vill du också testa att göra en AI-video?
(Jag är partner med Synthesia)

Beskrivning Konto Debet Kredit
Företagskonto 1930 10000  
Egen Insättning 2018   10000

Eget uttag i Enskild Firma

Då kommer vi naturligt in på Eget uttag ur företaget. Eftersom du inte kan ta ut någon lön i Enskild Firma så görs istället Eget Uttag när du vill föra över vinst från företaget till dig själv. Om man sköter sin bokföring väl och får en rättvisande bild av vinsten varje månad i resultaträkningen vet man hur stort uttagsutrymmet är varje månad och därmed kan man på så sätt "ta ut lön" från företaget. Men bara för att du gjort 10000 Kr i vinst under en månad är det inte säkert att det finns 10000 Kr att ta ut ur företagets kassa. Det finns många saker som kan skapa skillnader mellan resultatet och vad som egentligen finns som likvida medel att ta ut. Du ska betala egenavgifter och skatt på vinsten. Du kanske har avskrivningar som innebär att kostnaden på papperet är uppdelad på flera år men utgiften (pengarna ut från kontot) har gått till inköpet, därför finns det betydligt mindre pengar i kassan att ta ut än vad resultatet (vinsten) visar på papperet.

Man kan räkna med att hälften försvinner i skatter så fort du kommer över 80K i vinst/mån. När du passerar 40K i vinst per månad har du ca 40% i total skatt (egenavgifter och tabellskatt).  Din revisor kanske säger slentrianmässigt att det alltid är hälften som går bort i skatt, men det gäller inte längre i enskilda firmor tack vara jobbskatteavdrag och höjd nedsättning av egenavgifter. Gör du vinst under 250K är skatten faktiskt förvånansvärt beskedlig även internationellt sett. Så det som egentligen går att ta ut av vinsten varje månad är i praktiken kanske 50-60% av resultatet för månaden.

Ta hellre ut lite för lite än för mycket för annars kan du få en riktig kalldusch när du gör årsbokslutet och märker att det inte fanns så mycket att ta ut egentligen, fast du har levt lyxliv i tron att du har massor av pengar. Redovisar du moms årsvis kan det också verka som du har en massa pengar över tills den dagen du ska betala in momsen och märker att du måste ta ett lån för att kunna betala den! Det gäller alltså att ha koll på sin bokföring så att man har en god uppfattning om hur mycket pengar man kan ta ut.

Räkna ut hur stort uttag du kan göra från företaget varje månad

När du vill ta ut pengar från ditt företagskonto till ditt privata konto bokför du mot konto 2013 - Eget Uttag.

Så här bokför du Eget Uttag ("utbetalning av lön" i enskild firma):

Beskrivning Konto Debet Kredit
Företagskonto 1930    5000
Eget Uttag 2013  5000  

 

29 Aug 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se