Stäng
Högräntesparande på Skatteverkets konto - 0,56%!Bra sparkonto med hög ränta. Letar du efter ett sparkonto med högre ränta än du får hos din bank? Det finns ett kryphål hos staten du kan utnyttja! Eftersom vi nu har en nollränteekonomi (reporänta 0,00%) uppstår en speciell situation där lagen om Skatteverkets ränta kolliderar med räntan i ekonomin och då vinner lagen till din fördel! Trots att Riksbanken nu den 18:e februari sänker sin reporänta till minus 0,10% kommer räntan på Skattekontot inte sjunka.

Använd Skatteverkets konto som sparkonto med hög ränta

OBS! På grund av Vårbudgeten 2016 sänks golvet för räntan till noll på skattekontot från 2017-01-01

De flesta banker har idag 0% ränta på vanliga lönekonton och 0,10% ränta på e-sparkonton och liknande. Vissa bättre sparkonton hos bankerna kommer upp i 0,30%Skatteverkets inlåningsränta på 0,56% är alltså bättre än bankernas sparränta! Sätt in pengar på Skatteverket konto och spara med högre ränta!

Som extra bonus är räntan på skattekontot skattebefriad. Det betyder att du slipper betala 30% skatt på räntevinsten när du sparar hos Skatteverket. Detta betyder att räntan i praktiken är ännu högre om du ska jämföra den med bankernas räntor som är skattepliktiga. Hur räknar man ut vad 0,5625 motsvarar inklusive skatt (så vi kan jämföra den med bankräntan)?

 

0,7 x X = 0,5625

X = 0,5625/0,7 = 0,8%

Räntan på skattekontot är alltså i praktiken 0,80% eftersom det inte dras någon skatt!

 

Spara hos Skatteverket

Alla har ett personligt konto hos Skatteverket. Räntan på detta konto är 45% av basräntan. Det är detta konto du betalar in pengar på om du förväntar dig att få underskott t.ex. på grund av försäljning av bostadsrätt som ger upphov till vinstskatt som måste betalas in i förtid. Har du betalat in för mycket (mer än du måste betala i skatt i deklarationen) får du ränta på pengarna, det är detta vi ska utnyttja som sparkonto.

Hur kan skatteverket hålla så hög ränta på kontot?

Intäktsräntan är 45% av Basräntan = 0,45 x 0,0125 = 0,5625%

Basräntan kan aldrig bli lägre än 1,25% enligt lagen och eftersom vi har en nollränteekonomi nu och det ser ut att fortsätta så minst ett par år till framöver kan man alltså använda Skatteverkets skattekonto för att stoppa in sparpengar på som man får igen i deklarationen och sen pytsar man in dom igen med bra ränta tills nästa deklaration, så håller man på så och får flera gånger högre ränta på sina pengar jämfört med bankernas sparkonton!

Hur sätter jag in pengar på mitt sparkonto hos Skatteverket?

Skatteverkets bankgiro: 5050-1055

Beräkna OCR här: OCR för skattekonto

Betala in via din internetbank och vips har du ett högräntesparande!

Räkna ut räntevinsten på skattekontot

Du kan ändra räntan i räknaren om Skatteverket höjer räntan. Om dom höjer till 1,5% skriver du in 0.015 i rutan för ränta och trycker sedan på "Räkna". Var noga att ange decimaltal med punkt(.) ej svenskt komma(,) för du blir räknaren knasig!

Basräntan hos Skatteverket får aldrig understiga 1,25% (överkurs)

Basräntan får lägst bli 1,25% vilket blir ett lagstadgat golv för basräntan. Skulle den genomsnittliga räntan på sexmånaders statskuldväxlar bli 0 eller 1 efter avrundning måste basräntan ändå fastställas till 1,25 procent. Detta är i sin tur ett lagstadgat undantag från huvudregeln som säger att basräntan alltid avrundas till ett heltal (65 kap. 3 § SFL).

3§ {Skatteförfarandelag (2011:1244) - (65 kap. 3 § SFL)} Anger att ränta ska beräknas med utgångspunkt från en så kallad basränta. Basräntan ska fastställas med 125 procent av räntesatsen för sexmånaders statsskuldväxlar, och gälla från och med kalendermånaden närmast efter fastställandet. Basräntan får dock beräknas till lägst 1,25 procent.

Eftersom skatteverkets Intäktsränta definieras som 0,45 x Basräntan, vilket ger 0,45 x 1,250,5625, måste Skatteverket hålla en räntenivå på Intäktsräntan (den ränta du får när du sätter in pengar hos Skatteverket) på 0,56% vilket är betydligt högre än de flesta sparkonton of definitivt högre än alla lönekonton och vanliga privatsparkonton!

Slutsats: Spara hos Skatteverket!

16 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se