Stäng
Reporäntan negativ -0,1%

Reporäntan. Riksbanken sänker reporäntan till -0,10% med start 18:e februari. Detta betyder att du får betala för att ha pengarna på ett bankkonto! Det bör också leda till något billigare lån och bolån. Man kan säga att ränta är ett pris på pengar - vad man är villig att betala för något idag istället för imorgon. Det finns dock ett bra alternativ till detta där du fortfarande får positiv ränta på pengarna: Spara på Skatteverkets sparkonto med en ränta på 0,80%.

Sverige möter deflationsspöket

Sverige riskerar att hamna i en längre tids deflation (priser faller, penningvärdet ökar = du får mer för pengarna i Thailand). Riksbanken försöker höja inflationen (få priserna att stiga) genom att införa en lätt negativ reporänta. En historisk situation i Sverige som uppmärksammades både på Fox news och Bloombergs ekonominyheter på TV utomlands.

Riksbanken köper statsobligationer

När Riksbanken köper statsobligationer går priset på obligationerna upp och räntan faller. Riksbanken betalar med nya riksbankspengar (man startar sedelpressen som USA har gjort) och dessa nya pengar kommer omsättas i konsumtion och investeringar. Riksbanken hoppas att man kan signalera att man kan köpa mycket mer statsobligationer om så behövs. Det håller räntorna nere på låga nivåer och skapar samtidigt en stigande inflation - i teorin. Vi får se om det verkligen fungerar i Sverige med svenska förhållanden. Ekonomiska modeller och teorier är en sak - verkligheten något helt annat. Det fungerade dock väl för USA att bekämpa sin deflation med den här metoden.

Skulle det vara bättre att låta marknaden sätta räntan istället för Riksbanken?

Om man avskaffade Riksbanken skulle man få många lokala valutor med mycket olika värde. Jämtlands valuta skulle vara Thai-Bath och Stockholmsvalutan skulle vara som Schweizerfranc. Man skulle också få olika räntor i olika städer. Både på gott och ont.

12 Feb 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se