Stäng
Enskild FirmaStarta Egen Firma som Enskild Firma. Det är lätt att starta Enskild Firma och man kan komma igång snabbt. Dock är själva administrationen och pappersarbetet med att komma igång ganska krångligt om man aldrig gjort något liknande förut. Även om du har pluggat och/eller jobbat med ekonomi och bokföring är det mycket som måste kollas upp, läsas på, registreras, anmälas, fixas och beställas. Ett bra tips är att börja att testa din affärside som hobbyverksamhet, då rapporterar du bara vinsten i din vanliga inkomstdeklaration och skattar för det. Du behöver inte ens ha någon riktig bokföring utan kan se till att du har fakuror och kvitton och bankverifikationer i en låda eller plastmapp så att du kan summera intäkter och kostnader för att kunna räkna ut vinsten.

Från Hobby till Enskild firma

Om det går bra kan du sedan gå vidare och starta enskild näringsverksamhet eller Enskild Firma som det också kallas. I en enskild firma är ekonomin inte separerad mellan dig som privatperson och företaget, när man ser det ur skattesynpunkt. Det är därför enkelt att låta en hobbyverksamhet glida över i en Enskild Firma med riktig bokföring och momsredovisning, med bankkonto och bankgiro och alla sådana saker. Du kan driva företaget som enskild firma ganska länge innan du ens behöver fundera på att omvandla det till ett AB. Det är egentligen först när du börjar tjäna över brytgränsen för statlig inkomstskatt och värnskatt som det börjar bli aktuellt att titta på ett aktiebolag istället. Om du växer snabbt och har behov av att anställa är det normalt också fördelaktigare att snabbt omvandla till ett AB. Har du en högre risk med dyra inköp av maskiner och inventarier bör du definitivt överväga att starta företaget som ett AB redan från början eftersom du då inte kan förlora mer än vad du satsar i bolaget. Skulle din enskilda firma gå i konkurs kan banker och andra långivare kräva utmätning från dina privata tillgångar som, bil, båt, hus osv.

Den här artikeln är bra att läsa om du tänker starta ett företag

Hobby eller Näringsverksamhet?

De pengar du tjänar kan antingen klassas som inkomst av hobby eller som näringsverksamhet. Det som styr vad man kallar det är kopplat till verksamhetens syfte och hur stor omfattning verksamheten har. Här kan du läsa mer detaljerad information om Hobbyverksamhet i Skatteverkets informationsblad SKV344,  men även i Företagsregistrering SKV418.

Skatteverkets definition på Hobby:
Hobby är något du själv utövar på din fritid.
Hobbyn är inte din huvudsakliga inkomstkälla.
• Du arbetar inte uppdrag från någon annan.

Skatteverkets kriterier vid bedömning av näringsverksamhet:

• Självständighet
• Varaktighet
• Vinstsyfte

Är alla tre kriterierna uppfyllda anser Skatteverket att vinsten ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet.

När slipper man skatt på inkomst från hobby?

Inkomsten från enstaka försäljningar av saker som du har haft för personligt bruk så som cyklar, möbler, elektronik, prydnadsföremål, diverse prylar och liknande behöver du inte ta med i inkomstdeklarationen så länge den totala vinsten är mindre än 50000 Kr. Om du däremot säljer något regelbundet måste du redovisa denna vinst oavsett hur stor eller liten den är.

När blir Hobby en affärsverksamhet?

Så här mycket kan du tjäna på din Hobby innan du måste registrera ett företag för att bedriva verksamheten professionellt.

När ska man deklarera skatten på vinst i hobbyverksamhet?

Du redovisar vinsten (inkomster minus de kostnader du har haft) i den vanliga inkomstdeklarationen i maj året efter det år som du tjänade in pengarna. Det du tjänat under 2014 rapporteras i deklarationen som ska vara inne hos Skatteverket i maj 2015.

Men om det varken är Hobby eller Näringsverksamhet då?


 


Om det du tjänar pengar på varken passar in på kriterierna för Hobbyverksamhet eller Näringsverksamhet då är det faktiskt fråga om en tjänst. Det beskattas som inkomst av tjänst (alltså som inkomst från ett vanligt jobb). Ett exempel på en sådan situation är när du har en hobby som är mer som en ideell organisation. Den verksamhet du har är då självständig och varaktig men saknar vinstsyfte. Då blir det en inkomst av tjänst om du får ett överskott i den verksamheten. Du måste då också själv betala sociala avgifter (Egenavgifter) precis som i enskild firma.

10 Oct 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se