Stäng
Bästa affiliatenätverken och annonsprogrammen för dig som vill tjäna extra pengar på din blogg eller webbplatsTjäna pengar på din blogg eller webbsida. Det är inte helt enkelt att hitta ett annonssystem eller affiliateprogram som faktiskt genererar mer än lite fickpengar. Har man lagt ned mycket tid och energi på sin blogg eller webbsite då vill man naturligtvis kunna casha hem lite stålar på det arbetet också. På engelska kallar man detta för "Monetising" -att få innehållet att generera pengar. I Sverige har det under det förra århundradet varit fult och fel att tjäna pengar. Detta håller på att förändras och många fler än i föräldrarnas generation är intresserade av att starta eget. Det finns tusentals webbshoppar som startats av svenskar och många tusen fler webbsidor och bloggar om allt mellan himmel och jord. Men hur gör dom som lyckas för att tjäna pengar på annonser och länkar?

De bästa annonsprogramen/affiliatenätverken för din blogg eller webbplats

1. ADSENSE

Helt ohotad 1:a är naturligtvis Adsense, som anpassar annonser efter webbsidan och besökaren samtidigt och automatiskt. Google har lyckats skapa ett system som faktiskt genererar hyggliga inkomster för många. Det är väldigt svårt att hitta andra program som har lika hög PPC - pay-per-click (betalning per klick) som Adsense. Dessutom tvingar Adsense webmasters att placera Adsense på de bästa positionerna på sidorna eftersom de ger bäst betalt, och ännu bättre betalt om det är "above the fold" vilket betyder att de syns på den översta delen av sidan utan att man behöver scrolla. Men Google sitter på två stolar samtidigt här. För Googles sökmotor gillar inte annonser "above the fold". Jag har personligen upplevt detta tveeggade svärd som Google svingar. Samtidigt som Adwords tyckte att en av mina siter hade för mycket reklam i förhållande till innehåll får jag ett mail från Google Adsense att jag har för lite annonser på sidorna, jag borde lägga till fler, och gärna "above the fold" för att tjäna mer pengar.. Den ena handen vet inte vad den andra gör är ju ett gammalt hederligt uttryck som passar som hand i handsken på Google. Där borde jag dessutom komma in på floskeltoppen den här veckan. Hur som helst, Adsense rules och det finns inget alternativ som riktigt hotar dom, idag. Men utvecklingen går snabbt på internet. Det är många som äcklas av de ofta fruktansvärt fula annonserna som kan dyka upp med Adsense. Har man designat en snygg site vill man kanske inte söla ner den med Adsense annonser. Men den som inte gillar smutsiga fingrar tjänar heller inga pengar på internet. En fräsch site utan reklam som betalar bra blir aldrig mer än en hobby. Om två år kan det givetvis se annorlunda ut på marknaden. Trenden går mot att man även i automatiska annonssystem ska kunna välja vilka typer av annonser som ska visas på just din site, där ligger faktiskt Adsense en bit efter jagande konkurrenter. Den som först lyckas leverera konsekvent snygga annonser som ger bra betalt kommer knocka Google så det sjunger om det. Dessa typer av annonssystem är inte tillgängliga för mindre hemsidor och bloggar idag. Du måste ha en fet site Du får betalt till ditt bankkonto.

Gå till Adsense webbplats

Har du tjänat pengar på Adsense och undrar hur du ska bokföra det i din enskilda firma?

Här kan du läsa mer om hur du bokför Adsense intäkter

2. PROPELLER ADS

Det bästa Adsense alternativet för nya bloggar, små webbplatser och de som har lite trafik kallas Propeller ads. Den bästa annonslösningen just nu under 2020 om man borser från Adsense.

Det här annonsnätverket har seglat upp som det kanske bästa Adsense alternativet som finns just nu. Det har funnits sedan 2011 och har börjat växa ordentligt nu när de etablerade aktörerna blivit allt hårdare i sin bedömning av nya webbplatser. Speciellt för nya bloggar och mindre webbplatser med lite trafik är det intressant. Adsense har blivit riktigt petiga och kräver att du har väldigt unikt innehåll jämfört med det som redan finns och du ska ha haft stadig trafik senaste halvåret m.m. Det slipper du med Propeller Ads. En av få bra annonslösningar idag som även är ppen för nya bloggar och de som ännu inte fått upp trafiken till astronomiska nivåer.

Några bra argument att välja Propeller ads

Äntligen en annonslösning som kan tävla med Adsense på tiktigt och dessutom är öppen för små webbplatser och bloggar med lite trafik. Ett riktigt bra Adsense alternativ som fungerar och betalar bra.

De erjuder också unika annonslösningar med push-traffic lösningar och notis-reklam. Dom har helsidesannonser (bra betalt), popunder (tänk dig för så du inte blir straffad av Google) och native ads (som anpassar sig efter din sida).

En annan fördel är att man är verkligt globala med stöd för annonsvisning i nästan alla världens länder, vilket gör det till ett perfekt alternativ för dig som har mycket internationell trafik.

Det är enkelt att komma igång med Propeller ads, klicka på bilden för att börja tjäna pengar på din webbsida eller blogg!

Läs mer om Propeller ads

3. ADCASH

På delad andraplats har vi AdCash, ett EU-baserat annonsnätverk som kan vara det bästa Adsense-alternativet för dig med ny eller liten blogg med låg trafik. Eller dig som inte fått en eller flera webbplatser godkända av Adsense. Jag testar det just nu (hösten 2020) på en av mina nya lågtrafikbloggar. Men det var så pass intressant och lovande att det gick rakt in på andra plats.

Adcash erbjuder följande annonstyper: 

  • Pop-under 
  • Push notifikationer (inflikningar)
  • Banners
  • Interstial (helskärm/skärmövertagning)

Inget trafikkrav eller lång utvärderingsperiod. Bara att köra igång redan samma dag som du registrerar dig!

Testa AdCash själv här

3. ADTRACTION

På tredje plats har vi ett annonsnätverk som är populärt i Sverige. Man har i skrivande stund över 220 annonsörer med allt från Stor&liten och ICA till GR8 Experience, Kjell & Company och BYGGmax. Det som skiljer detta annonssystem från de två tidigare, Bidvertiser och Adsense, är att det inte är automatiskt. Här väljer du en specifik annons från en specifik annonsör (som du måste bli godkänd av) och placerar sedan ut annonsen på din webbplats eller i ett blogginlägg där det passar perfekt in med temat och texten du skrivit. Detta ger dig mer kontroll över vilka annonser som visas men också betydligt mer administration. Vissa annonser är speciella för en vara, en period eller händelse och därmed blir de snabbt omoderna och måste bytas ut vilket kräver att du har tid och ork att sitta och fixa med sånt.

Men om du lyckas placera en bra annons ihop med en välbesökt text på din sida så kan detta generera bra inkomster. Här nedan kan du se ett exempel på 3 veckors intäkter för momsens.se med Adtraction. Som ni ser går det helt klart tjäna en slant på Adtraction-annonser, något jag inte lyckats speciellt bra med i övriga liknande affiliatesystem. verifierade intäkter med Adtraction - tjäna pengar på din blogg och hemsida

Se fullstor bild av Adtraction intäkterna i november

En annan smart grej med Adtraction är "AdTailor" där man kan sätta ihop egna annonser med hjälp av en eller flera partnerprogram. Perfekt om du vill skräddarsy ett boktips eller en speciell produkt från Stor&Liten eller vad det nu kan vara. Här ser du ett exempel jag gjort på 2 böcker du behöver om du ska lyckas tjäna lika mycket som mig..eller mer! med Adtraction:

De flesta som testar dessa system märker dock att det blir ett och annat klick på annonserna men väldigt få sälj eller tecknade kontrakt eller vad det nu kan vara. Du kan alltså lägga ner mycket energi och tid på att placera ut annonser som inte ger några inkomster. Nyckeln är att hitta bra betalande annonsprogram, med proffsiga annonser som matchar ditt innehåll på hemsidan eller bloggen perfekt så att du marknadsför det till rätt målgrupp på rätt sätt. Tack vare att Adtraction har så många partners är det lättare att hitta dessa "perfect match" annonser jämfört med t.ex. WordOn. Ett annat tips för att lyckas är att specialdesigna blogginlägg eller sidor för att marknadsföra Adtraction-produkterna. Här kan du se ett exempel på hur jag lyckas tjäna pengar med Norwegiankortet via Adtraction. Eftersom jag själv köpt kortet tidigare var jag nästan lyrisk när jag hittade igen det i Adtractions programsök. För mig som reser mycket är det där med fria uttag utomlands fantastiskt bra och att det dessutom har 0 Kr i årsavgift gör att man lätt kan beställa det bara för att ha ett backup-kort när man är ute och reser, det kostar ändå inget att ha det. Som ni ser är det också betydligt enklare att sälja något som du redan är helt såld på själv. Jag är grymt nöjd med mitt eget Norwegiankort och det lyser naturligtvis igenom när jag skriver en artikel om det, och då blir det givetvis SÄLJ! Du får betalt till bankkonto eller bankgiro när du kommer över 500 Kr.

Klicka här för att gå till Adtractions hemsida

Här kan du se hur du bokför intäkter från Adtraction

4. BIDVERTISER

På fjärde plats har vi Bidvertiser som gör det möjligt för dig att både annonsera och lägga ut annonser på din egen sida eller blogg. Det här annonsprogrammet lämpar sig bra för dig som har en webbplats på engelska men stödjer även annonser på svenska, det är dock en begränsad mängd svenska annonsörer som använder systemet. Men jag har själv sett svenska annonser på mina sidor där jag använder Bidvertiser så det fungerar om du vill testa. Det är den bäst betalande annonsleverantören jag hittat efter Adsense. Något före Chitika i PPC intäkter (dom är nedlagda nu). Ett minus är att man bara har de 7 vanligaste annonsstorlekarna. Systemet liknar Adsense där annonsörerna genom en auktion får buda på annonsplatserna (detta sker automatiskt). Du behöver inte skicka in några skatteformulär som med Chitika. Med Bidvertiser behöver du inte komma över någon minimumgräns i antalet besökare för att bli godkänd. En bonus är att du tjänar extra om något av dina klick blir en "lead" vilket innebär att någon skrivit in sina uppgifter i ett formulär med telefonnummer osv hos en annonsör som visat annonser på din sida genom Bidvertiser. En unik aspekt med Bidvertiser är att du kan skapa hemmagjorda "toolbars" eller verktygsfält som dina besökare kan installera. Då får du automatiskt en länk och logo direkt till din sida från alla som installerar verktygsfältet men även möjlighet att interagera med dina besökare på olika sätt. Du har även möjlighet att använda "pop-under Ads" som är annonser som dyker upp och lägger sig längst ned på listen av skärmen. Du kan stänga av dessa om du vill under knappen "Preferences" (MANAGE BIDVERTISERS/BidVersiter Center/Preferences). Där kan du även välja att slå av eller på "Slider Ads" som är annonsrutor som glider in på skärmen och lägger sig mitt i skärmen och är omöjliga för ögat att undvika. Dessa kan upplevas som lite störande av dina besökare så det gäller att väga intäkter mot irritation här. Det ger dock betydligt bättre betalt om du har dessa aktiverade. Dessa annonser visas bara en gång per 24h och det finns ett kryss som besökaren kan klicka för att stänga rutan om man vill. Bidvertiser är alltså ett mycket komplett annonssystem och är enligt mig den farligaste konkurrenten för Adsense. Om ännu fler börjar använda Bidvertiser för att annonsera så att trycket i auktionerna ökar kommer det här systemet kunna närma sig Adsense i PPC intäkt, men det är en bit kvar dit ännu. Du får betalt med Paypal när du tjänat mer än $10.

(OBS, jag har nu börjat misstänkta att annonser som kommer i Bidvertisernätverket kan ge problem med Google och bl.a. deras policy kring "vilseledande omdirigeringar" p.g.a. tveksamma reklamkampanjer som dyker upp i detta nätverk. Jag har inga bevis ännu men håll ett extra öga på vad som kommer i annonsrutorna här, speciellt när du tittar på sidan i mobil.)

5. CHITIKA

Detta annonsnätverk är nedlagt!

Chitika kommer in på femte plats. Det är ett amerikanskt annonssystem som skiljer sig från de övriga genom att inte bry sig om innehållet på sidorna. Istället visas annonser baserat på vad användaren har sökt på innan man kom in på din sida med Chitika-annonser. Adsense är det ledande annonsnätverket för kontext-baserade annonser där annonserna anpassar sig efter innehållet. Chitika är marknadsledare för den andra strategin -att inte bry sig om själva innehållet på just den sidan annonsen ligger på. Detta gör det till ett utmärkt komplement till Adsense. Jag har dock inte fått Chitika att fungera bra med mina svenska sidor, det dyker helt enkelt inte upp några annonser. Men har du en sida på engelska ska du absolut titta närmare på det här annonsnätverket. Chitika och Adsense fungerar i symbios med varandra och ger dig utökade möjligheter att tjäna pengar när besökaren inte lockas av Adsense systemets annonser så kan den bli intresserad av vad Chitika erbjuder istället. Chitika är ofta bättre för siter med lite text och mycket videoinnehåll. Ett bakslag mot systemet kom när google började kryptera sina sökningar så att annonssystemen och statistiksystemen inte längre kunde se vad besökaren hade sökt på för att komma till just din sida. Det gör att Chitika inte kan avgöra vad besökaren är intresserad av utan får visa en annons slumpmässigt vilket oftast ger dåliga resultat, men man har börjat fokusera mer på att målinrikta annonser baserat på nyckelord i webbsidans filnamn. För den här sidan så skulle relevanta annonser kunna visas baserat på "affiliatenatverken" och "annonsprogrammen". Har du mycket besökare från Bing och Yahoo på en speciell sida eller ett blogginlägg så är Chitika ett bra alternativ eller komplement, men om de flesta besökarna kommer via länkar eller via Google så funkar det inte lika bra. Dessutom är PPC och PPM nivåerna ganska låga hos Chitika. Det är inte i närheten av vad Adsense ger och en bit efter Bidvertiser (för mig personligen ger Bidvertiser mellan dubbelt och 4x mer än Chitika). Du kan tjäna bättre om du aktiverar "Hoover Ads" som följer med när man scrollar. Du kan också aktivera "text links" då försöker Chitika hitta nyckelord på din sida som den kan koppla ihop med en annonsörs webbplats genom att skapa en vanlig länk på sidan. Fungerar bra om du har mycket text med bra nyckelord som ger hög PPC.

En specialfunktion hos Chitika är också möjligheten att aktivera annonser när någon försöker kopiera innehåll på din sida. Då visas en annons som förhoppningsvis är relaterad till det besökaren försöker kopiera. Med alla dessa aktiverade kommer man närmare Bidvertisers PPC, men sidan blir mer plottrig och känns mer spammig och oseriös så det gäller att hitta rätt balans. Men som sagt det är ett bra komplement till övriga system om du har utrymme över på sidan. Du har fler olika annonsstorlekar med Chitika jämfört med Bidvertiser. Ett minus är att du måste fylla i ett krångligt och komplicerat skatteformulär, även om du inte är USA medborgare, för att kunna få betalt. Du får betalningen via PayPal när du kommer över $10 (alternativt check).

6. BuySellAds

Här är ett annat system där du både kan köpa annonser och sälja ditt annonsutrymme. Det här systemet är gammalt och beprövat och har varit med sedan internets barndom. Det skiljer sig från övriga på så sätt att man anger ett specifikt utrymme på sin webbplats som man säljer. Antingen kan man ta betalt per 1000 visningar eller så kan man ta betalt t.ex. $50 för en månad. Det fungerar alltså mer som annonserna hos en tidning där du köper reklamplats, eller i ditt fall som publicist (webbsideägare), säljer en plats på din site eller specifik webbsida. Har du en välbesökt site med unikt innehåll med en smal men välbesökt inriktning kan du ta bra betalt för din annonsplats. Detta är dock ej ett system för nybörjare eller "småbloggare". Du måste ha en site av hög kvalitet, ska se snygg ut och vara ren. Den ska uppdateras regelbundet och ha ett bra inflöde av besökare. Sidan ska också vara på engelska. Det kan vara svårt att få sin webbplats godkänd för BuySellAds, så detta system passar bäst för webbdesign proffset eller den erfarne webbplatsbyggaren som försörjer sig på sin eller sina webbplatser. Du får betalt med PayPal eller till ditt bankkonto med IBAN/BIC/SWIFT. Jag använder personligen mest BuySellAds för att göra reklam. Man kan lägga upp banners och testa dom på olika platser och siter tills man hittar något som fungerar bra och då kan man faktiskt få trafik nästan lika billigt som via Adwords eller Bingads, men oftast blir det dyrare per klick. Här kan du se hur du bokför kostnaden när du köper annonser på BuySellAds, Facebook etc. Men om du snabbt vill komma ut med bildannonser för ett skivsläpp eller en ny produkt eller tjänst du marknadsför är BuySellAds ett utmärkt verktyg.

Gå till BuySellAds webbplats

7. Tradedoubler

Tradedoubler liknar Adtraction och WordOn och har funnits länge. Omständig process för att godkänna varje annonsör, men man har hyffsat många. Den fördel som Tradedoubler har är att man har ett annonsroteringssystem så att man slipper välja ut specifika annonser, man kan lägga in ett generellt kodavsnitt som man genererar för en viss annonsstorlek, t.ex. 160x600. Sedan tar Tradedoubler hand om resten och optimerar visningen mot de annonser som går bäst på just den sidan. Men man har också samma problematik som WordOn och Adtraction att det blir en del klick men ganska lite sälj, så det ger inte så mycket pengar. Dessutom placerar man dessa typer av annonser på de sämre ställena eftersom Adsense får de bästa platserna, då blir resultatet ännu sämre för dessa annonssystem (affiliatesystem). Jag har inte fått Tradedoubler att fungera speciellt bra för några av mina sidor. Det beror på vilken webbplats eller blogg du har om du kan få upp ett bättre resultat med TradeDoubler.

Gå till Tradedoublers webbplats

8. WordOn

Nedlagd! Kunder överflyttade till Adrecord.

X. Adexm

Ett rumänskt system. Testade ett annat system från ett företag i det landet som kallades MediaHB vilket var bullshit och gav knappt någonting alls för klicken. Det gick dessutom i graven för ett tag sedan utan någon direkt motivering annat än att dom skulle stänga ned bolaget. Adexm är också Rumänskt och intäkterna per klick är hälften av Chitika. Sånt här beror naturligtvis på säsong, innehåll, webbplats, inriktning m.m. men jag testar mina annonser på flera olika siter jag har med helt olika inriktningar och innehåll. Jag har inte lyckats tjäna bra någonstans med detta system tyvärr. Det betyder inte att du inte kan göra det men det finns bättre alternativ. En sak som gör mig ytterligare tveksam till detta system är att det verkar "lite för likt Adsense" i hur annonserna fungerar, så att man faktiskt skulle kunna tro att det är Adsense som snurrar innuti Adexm. Det är förvånande med ett nästan okänt system som verkar lika bra som Adsense på att matcha annonser mot innehåll osv, dessutom är det bra klick-rate på annonserna, men det ger bara några ören per klick så den stora inkomsten går nog till Adexm. Man undrar hur ett sådant här system lever vidare, alla som testar det tar ju bort annonserna efter ett tag när dom ser att det fungerar dåligt. Adexm måste hela tiden få in nya kunder för att hålla uppe volymen. Sen kanske man "försvinner" och dyker upp med ny layout och nytt namn igen. Mitt råd är att hålla er borta från alla Rumänska Adsense-liknande annonsnätverk.

Kör du Adexm och får bra resultat? Hör gärna av dig.

Gå till Adexms hemsida

Testas just nu - Adrecord

Just nu utvärderar jag Adrecord som i alla fall funnits 6-7 år men som av någon anledning inte kommit upp på min radar förens jag blev kontaktad av dom nu under 2017. Antagligen hade dom för lite partners eller mest mode och sånt och därför såg jag ingen större potentiell i detta program tidigare. Nu har man helt klart gått om WordOn och är nog jämförbar med Adtraction, även om man inte riktigt har lika många olika program ännu baserat på mitt första intryck. Utvärdering pågår. Läs mer om Adrecord här
www.annonsering.se - Här kan du se vilka affiliatenätverk som har just de program och annonsörer du vill ansluta dig till

Synthesia

Vill du också testa att göra en AI-video? (Jag är partner med Synthesia som du säkert förstår av den här artikeln. Dom kräver dock att du informerar om detta.)

Tjäna pengar på AI-video trenden. Här kan du slå 2 flugor i samma smäll. Gör dina egna videos för att marknadsföra din egna varor och tjänster eller gör utbilodningsvideos i toppkvalitet med Avatarer som ser kusligt mänsliga ut. Du kan t.o.m. göra en Avatar av dig själv så kan du snabba på videoskapandet betydligt!

Du kan tipsa andra om att använda Synthesia och få en rejäl slant för besväret. Läs mer om deras Affiliateprogram här.

Här är en kort video som jag själv gjort med Synthesia:

Artiklar som kan vara intressanta för dig som tjänar pengar på din webbplats

Hur mycket får man tjäna på sin hobby innan man måste betala skatt?

Funderar du på att starta eget? Läs den här artikeln

Tjäna pengar genom att låna ut till företag som om du var bank!

Så här bokför du annonsintäkter

Så här bokför du köp av annonser på internet

Nya skatteregler för elektroniska tjänster 2015

Så här bokför du eget uttag ur enskild firma

Visste du att det finns en speciell punktskatt på reklam?

Hur bokför man inköp av domännamn?

Bästa bokföringsprogrammen - Topp 3

31 Oct 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se