Stäng




Konteringsexempel Spinnup, BuySellAds, One.com domän m.m.



Idag är det vanligt att många enmansföretag med enskilda firmor måste bokföra diverse internettjänster och distributionstjänster som man beställt online. Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska bokföra dessa. Dessutom betalar man ofta dessa med sitt privata kreditkort eller PayPal konto och då måste man manuellt föra in dessa transaktioner i bokföringen. Så hur gör man när man betalat något med privata pengar som egentligen tillhör företagets kostnader? Då bokför man något som kallas "Egen Insättning". Det här med momshanteringen för alla internettjänster är bra att spara som exempel så att du lätt kan slå upp den informationen och snabbt söka reda på hur man ska kontera något. Med andra ord: Bokför denna sida! (tryck CTRL-D, eller CTRL-T i Opera).

Hur konterar man distributionstjänster för musik som Spinnup?

Det kanske inte är helt enkelt att veta om prenumerationen för att distribuera musik på Spinnup är ett inrikes inköp eller om det är inköp från annat EU land eller import från land utanför EU? Det är faktiskt Universal Music AB som äger Spinnup och företaget är registrerat i Sverige så det blir ett vanligt inköp av tjänst i Sverige. Hur man sedan ska kontera detta är ett annat dilemma. Ska man betrakta det som en prenumeration precis som en tidning så man ska använda konto 6970? Eller ska man betrakta det som Reklam/PR eller är det en del av försäljningskostnaden för musiken? Jag tycker i det här fallet att man ska skapa ett eget konto för just detta under "Övriga försäljningskostnader". I de flesta bokföringsprogram kan man skapa nya egna underkonton. Lämpligtvis 6091 "Musikdistribution" eller liknande eftersom prenumerationstjänster på SpinnupiMusician Digital, TuneCore och liknande är en kostnad som hänger ihop med försäljningen av musiken.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Spinnup (Universal Music AB) 1 år 6091 146,69  
Ingående moms 2641 36,67  
Egen Insättning 2018   183,36

Så här bokför du royalty-intäkter från Spinnup

Hur konterar man köp av annonser på BuySellAds?

Många använder Google Adwords, Bingads och Facebook Ads för att göra reklam för sin hemsida, sin produkt eller tjänst, men det finns många andra stora och bra tjänster för att göra reklam på internet. En sådan tjänst som många använder är BuySellAds.com där man kan fokusera sin reklam väldigt specifikt på vissa speciella webbplatser, man t.o.m bestämma exakt på vilken position på siten man vill att sina annonser ska visas. Men hur bokför man inköp av internetannonser från en sån här tjänst? Eftersom BuySellAds är baserat i USA blir detta en import av tjänst utanför EU. Då måste man också boka fiktiv ingående och utgående moms. Varför? Läs mer om fiktiv momskontering vid import av tjänst här. Internetannonsering kan med fördel bokföras på BAS-konto 5910 Annonser.

Beskrivning Konto Debet Kredit
BuySellAds.com (USA)  5910 1000  
Utgående moms tjänster utland 2614   250
Ingående moms tjänster utland 2645 250  
Egen Insättning 2018   1000

Hur konterar man köp av annonser på Facebook Ads?

Facebook har skjutit upp som ett toppalternativ när man väljer att göra reklam online. Man kan tycka vad man vill om Facebooks sociala system och att alla ska leka kändisar och vara sina egna paparazzis och avslöja varenda detalj om sina privatliv, som om någon verkligen var intresserad av vilken mat vi åt till middag idag.., men det finns något som Facebook har som ingen tidigare plattform ens kommit i närheten av: Att kunna målinrikta annonskampanjer globalt och lokalt med kirurgisk precision till just dom som klickat medlem av "gilla bokföring i Speedledger gruppen", "vi som älskar manuell kontering" eller varför inte "Enskild Företagare" gruppen. Vilket annat medium eller plattform kan komma så exakt rakt på din speciella målgrupp du vill göra reklam till? Precis. Facebook är slöseri med tid för privatpersoner men ett ultimat marknadsföringsverktyg för företagare. Har du inte använt Facebook annonser ännu? Gör det. Det funkar. Tro mig. Det är inte lika billigt som Google Adwords eller BingAds, men har du bildannonser du vill fläka upp i facet på dina potentiella kunder finns verkligen inget bättre alternativ än Facebook Ads.



Men hur bokför man och konterar annonser på Facebook då?

Först måste vi ta reda vilket land det är som Facebook Ads är registrerat i så att vi vet om det blir komplicerat EU-moms hantering, eller om det blir inköp av tjänst utanför EU eller kan det rent av vara så att vi köper in en tjänst inrikes av Facebook Sverige? Inte helt oväntat så är även denna annonshantering lokaliserad i Irland för den Europeiska marknaden. Det betyder alltså att vi köper in en tjänst från företag i EU-land, vilket påverkar momshanteringen och bokföringen och därmed även konteringen. Vi måste också ta reda på Facebooks momsregistreringsnummer i Irland. Du hittar det på fakturorna du kan ladda ned genom att gå in på "Ads Manager", Sedan klicka på "Billing" i vänstra kolumnen, sedan klickar du på "Download as PDF" på raden. Du kan inte lista alla fakturor utan måste kolla månad för månad. Internetannonsering kan bokföras på BAS-konto 5910 Annonser. Eller så bokför du det på kontot för inköp av tjänst inom EU på BAS-konto 4535. Eller om du använder Speedledger 4046. Jag väljer i det här exemplet det specifika kontot för annonsering så att jag har bättre koll på mina annonsutgifter. Undrar du varför man bokför moms när Facebook fakturerar utan moms? Du hittar svaret i kommentarerna längst ned på den här sidan.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Facebook Ads (Irland)  5910 1000  
Utgående moms tjänster utland 2614   250
Ingående moms tjänster utland 2645 250  
Egen Insättning 2018   1000

Facebook Irland EU VAT nummer: IE9692928F 

Behöver man betala Reklamskatt?

Ändringar fr.o.m 1:a JAN 2017: Bara de med värden över 60K behöver nu redovisa reklamskatten.

Det många inte vet är att det finns en reklamskatt i Sverige. 

"Reklamskatt ska betalas på annonser och reklam enligt lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam (reklamskattelagen)" - Skatteverket

Du måste betala och redovisa reklamskatt om värdet kommer över 20000 Kr under ett beskattningsår (i vissa fall >60K).

Skatten ligger på 8% men för annonser i periodiska publikationer är den bara 3%.

Reklam i TV, Radio och på Internet är befriade från Reklamskatten. Även annonser i fysiska publikationer
på främmande språk, som till 80% sprids utomlands slipper också reklamskatt.

Reklamskatten är en relativt okänd punktskatt på fysisk reklam som sprids i Sverige. Det finns också ett grundavdrag som gör att de flesta mindre tidningar slipper betala reklamskatten.

Slutsats: Du behöver inte oroa dig för reklamskatten när du annonserarInternet. Det är mest de som annonserar i fysiska tidningar som berörs av denna extraskatt på reklam.

Hur konterar man prenumeration av domännamn som One.com?

Här är det också fråga om någon form av prenumeration, men att bokföra detta på samma konto som tidningsprenumerationer verkar inte så bra, så hur ska man då kontera domäner? Ett lämpligt konto för att bokföra internetdomäner på är 6230 Datakommunikation. Det är dock inte något som är ristat i sten, du kanske mer ser din hemsida som reklam och vill bokföra det på 59XX eller så kan du skapa ett helt nytt konto specifikt för domäner, t.ex. 6232. Är det paketlösning med webbhotell och kringtjänster kan man också bokföra det på 6540 IT-tjänster. Först måste vi dock ta reda på om detta är inköp av tjänst inom eller utanför EU, och om dom fakturerar dig som privatperson eller företag.

One.com fakturerar dig som privatperson

I fallet med One.com så är det ett danskt företag och därmed blir det inköp av tjänst från EU-land. Men det är inte fullt så enkelt med One.com, man har verksamheten i Köpenhamn men registreringen i Dubai -utanför EU. Man är registrerade i Dubai som B-one FZ-LLC. För att göra det hela ännu mer komplext och förvirrande så använder sig One.com av speciella regler för företag utanför EU som säljer elektroniska tjänster till privatkunder inom EU. Dessa företagsregistreringar kan fakturera privatkunder inom EU genom att ange ett momsregistreringsnummer som börjar på "EU". One.com fakturerar via momsregisteringsnummret EU208000020 till privatpersoner inom EU. Men dessa EU-nummer är egentligen inte riktiga VAT-nr utan bara EU-identifikationsnummer och kan därför ej hittas i VIES-databasen. Företag som är registrerade utanför EU och som säljer till privatkunder inom EU kan välja att momsregistrera sig i valfritt EU-land och få ett EU-identifikationsnummer. Du kan se formell adress för B-one FZ-LZZ i Dubai här. SSL-certifikat för one.com i Dubai. Den moms som specificeras på fakturan är det lands moms som kunden finns i. Det betyder att de 25% moms i SEK som står på din faktura från one.com är 25% svensk moms som du kan dra av om du bokar in fakturan i ditt företag för att webbsiten används i din näringsverksamhet. Skatteverket har dock, just nu, uppfattningen att du inte får dra av svensk moms som omfattas av MOSS-momssystemet eftersom den momsen bara riktar sig till privatpersoner.. MEN det gör ju all moms. Momsen tas ut i konsumentledet och är inte en kostnad för företag. Detta innebär givetvis att även denna typ av moms ska vara avdragsgill. Har man registrerat sig som företagskund får man faktura utan moms, men enskilda firmor får ofta fakturor som är ställda till dem som privatperson fast de sedan ska bokföra dessa i företaget. Det bästa är om alla företag drar av denna digitala svenska moms så att det blir praxis på marknaden och Skatteverket blir tvungna att ändra uppfattning. Läs mer här om strulet med MOSS och inköp av digitala tjänster när man som företagare blir fakturerad som privatperson av Google, Apple och Amazon.

Kontering av one.com domän fakturerad till dig som privatperson:

Beskrivning Konto Debet Kredit
One.com A/S (Danmark) Domän 6230 403  
Ingående moms (svensk) 2641 100,75  
Egen Insättning 2018   503,75

 

Konteringen av domännamn ställd till ditt företag:

När One.com fakturerar ditt företag och anger ditt SE-momsregistreringsnummer på fakturan har dom rätt att fakturera utan moms enligt EU direktiv 2006/112, artikel 56(k) och 196. Men då gäller omvänd skattskyldighet för dig som köpare. Det betyder att Du måste beräkna och bokföra moms på inköpet. Detta gör man genom att lägga till 2st konteringsrader med fiktiv moms som tar ut varandra. Mer ingående förklaring till varför du måste bokföra dessa två extra rader hittar du på sidan "EU-moms" i huvudmenyn. Där hittar du också exempel på hur du ska fylla i momsdeklarationen.

Beskrivning Konto Debet Kredit
One.com A/S (Danmark) Domän 6230 400  
Utgående moms tjänster utland 2614   100
Ingående moms tjänster utland 2645 100  
Egen Insättning 2018   400

one.com EU VAT nummer: EU208000020 

För att göra det ännu mer komplicerat fakturerar One.com dig första året från One.com (Dubai) men följande år från DK Hostmaster A/S (Danmark). Detta har dock ingen praktisk betydelse för dig i bokföringen eftersom det i båda fallen blir inköp av tjänst inom EU då man alltid anger att man fakturerar från sitt EU-nr. Därmed blir konteringen lika men eventuellt med andra belopp.

Faktura från One.com till ditt företag med svensk moms

Jag har också sett exempel på fakturor från One.com där man fakturerar svenska företag (även AB) med svensk moms. Detta beror i de flesta fall antagligen på att du inte registrerat dig som företag hos one.com (angivit ditt SE-nr), därför måste dom utgå från att du är privatperson och fakturera dig med svensk moms enligt reglerna om försäljning av elektroniska tjänster till privatpersoner inom EU.

Domän kan vara Tillgång

Är det så att du köpt en gammal domän som har ett stort värde kan det eventuellt bli fråga om att lägga upp domäninköpet som en tillgång i Balansräkningen. Men i det här exemplet utgår jag från att du köpt en ny domän. Vi antar att du betalar inköpet med ditt privata kreditkort (egen insättning), men det är egentligen ditt företag som använder domänen (hemsidan). 

Hur bokför man prenumeration av domän hos t.ex. N.nu?

Det finns ett väldigt stort antal hostingleverantörer där ute på Internet. Det har också blivit enkelt och billigt att skapa webbplatser numera. Ofta finns dessutom inbyggda editorer och mallar som gör att det går snabbt att få upp en hemsida idag, ofta utan att behöva skriva någon html kod alls. Många av dessa leverantörer av webbutrymme och serverlösningar ligger utomlands. En typsikt exempel på detta är faktiskt N.nu där momsens.se ligger. När man köper en prenumeration på N.nu så importerar man faktiskt en tjänst från Boliva. Det är alltså import av tjänst utanför EU. Domäner bokförs normalt på konto 6230 datakommunikation. Har du många domäner och det är en viktig del av ditt företags verksamhet kanske du vill lägga upp underkonton specifikt för domäner, t.ex 6232. Detta för att kunna separera kostnaden för domäner och bredbandskostnader. Har man bara en domän och hemsida och en bredbandsfaktura i månaden kan man baka in alltihop på 6230, så här bokför du fakturan från N.nu:

Beskrivning Konto Debet Kredit
N.nu Domän 2 år 6230 990,00  
Utgående moms tjänster utland 2614   247,50
Ingående moms tjänster utland 2645 247,50  
Egen Insättning 2018   990,00

Hur konterar man påfyllning av kontantkort?

Det här med att fylla på företagsmobilen med refill online är något som skapar mycket förvirring för företagare. Hur ska man hantera momsen vid påfyllning av kontantkort? Kan man dra moms utan att den finns specificerad? Hur bokför man en momspliktig tjänst (ringa) utan moms? Hur man än gör verkar det bli fel.

Antag att du köper en påfyllning online. Då är det en vanlig inrikesbokning av mobilkostnader. Notera att det sällan finns specifikation på moms vid påfyllning eftersom kostnaden först uppstår när du förbrukar den. Det betyder att man måste lägga upp påfyllningen som en tillgång som bokförs allt eftersom den förbrukas. Men när man använder kontantmetoden i Enskild Firma bokför man kostnaden när man gör betalningen. Påfyllningen förbrukas alltså i samtidigt med betalningen, därmed har man också rätt att bokföra momsen direkt enligt bokslutsmetoden. Men att få ett kvitto eller en faktura med moms specificerad kan vara en utmaning. Detta eftersom du i praktiken kan använda mobilen för att betala för bussresor och liknande med 6% moms medan det är 25% moms på att ringa med mobilen. Detta skapar alltså ett dilemma, speciellt för oss som bokför enligt kontantmetoden. Eftersom påfyllningen anses vara en förskottsbetalning som redovisas som tillgång så ska man, efter att man ringt upp samtalspotten, begära ut ett separat momskvitto från Telia eller vilken operatör du nu använder. Men enligt kontantmetoden ska man ju bokföra när betalningen görs.. ett klassiskt moment 22 alltså.. för enligt Skatteverkets grundregel får man aldrig boka ingående moms utan att den är specificerad. Lösning: Bokför utan moms, och lagom till årsbokslutet begär du ut en momsfaktura för året från operatören som du bokför mot 2641 (ingående moms).

Beskrivning Konto Debet Kredit
Påfyllning mobil 6212 300,00  
Egen Insättning 2018   300,00

Hur konterar man promotion på ReverbNation?

Många nya internettjänster för att sprida din musik erbjuder promotion eller reklamfunktioner som man kan köpa till för att nå en större publik. En av de största siterna är ReverbNation.com. För att kunna veta hur man ska bokföra den här typen av tjänster måste man först ta reda på var företaget bakom siten har sitt säte. ReverbNation ligger i USA så det här blir import av tjänst utanför EU. Då kan man kontera så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
ReverbNation (USA) $35 5910 241,80  
Utgående moms tjänster utland 2614   60,45
Ingående moms tjänster utland 2645 60,45  
Egen Insättning 2018   241,80

Hur bokför man inköp av elektronik från CDON?

Det händer ganska ofta att man behöver köpa in elektronik till företaget. Det kan vara datorer, mobiltelefoner eller kringutrustning som skrivare och externa hårddiskar. Som du kanske vet är kravet på arkivering numera 7 år och mycket av dokumentationen är idag digital. En stor och pålitlig extern hårddisk för backup och arkivering är därför ett nödvändigt inköp till företaget. Jag kan personligen rekommendera en snabb och prisvärd modell från Seagate på 1000GB som i skrivande stund kostar 690 Kr. Det är fantastiskt vad billigt det har blivit med hårddiskar nu för tiden. SSD är numera pålitligare än vanliga diskar. Varför är SSD diskar ett så bra val för arkivering? SSD (Solid State Disk) har inga roterande delar som kan nötas sönder, dessutom har man de senaste åren gjort stora tekniska framsteg med läsningen och skrivningen till dessa diskar. Från början kunde man bara skriva och radera ett område 3000 gånger innan det började krångla. Men idag har dessa diskar en praktisk användningslivslängd på flera hundra år. Perfekt för arkivering alltså. Dessutom går det riktigt snabbt att överföra och spara data till den här externa hårddisken. Med en sådan lång livslängd kan man fundera på om detta är en långtidsinventarie som man ska lägga upp som tillgång i balansräkningen och sedan skriva av under 200 år?? Men avskrivningsreglerna syftar på den ekonomiska livslängden och där kan man anta att den har ett ekonomsikt värde i max 3 år (vem skulle köpa och hur mycket skulle du få om du sålde den på blocket om 3 år? Lite fickpengar kanske). Därför bokförs en extern hårddisk normalt som en förbrukningsinventarie och kan kostnadsföras helt och hållet direkt (det blir ju löjligt om man skriver av 29 öre/månad..). Du har också stöd för att skriva av hela beloppet direkt från Skatteverket då du får kostnadsföra saker av mindre värde (<22750 för 2018) direkt. Eftersom kostnaden är liten och värdeminskningen snabb så bokför man det som en förbrukningsinventarie så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Extern Håddisk (förbr. inv) 5411 1000  
Ingående moms 2641 250  
Egen Insättning 2018   1250

Hur bokförs bläck till skrivaren?

Ett vanligt inköp för företag är påfyllning av bläck till skrivaren. Det bokförs vanligtvis på samma konto som andra kontorsvaror som pennor, papper och häftapparater6110 Kontorsmateriel. Som exempel kan man ta en beställning från InkClub.se som är momsregistrerat i Sverige och det blir därför en vanlig leverantörsfakturabokning med svensk moms. Du betalar online med ditt kreditkort. Enligt Kontantmetoden bokför du när pengarna gått ut från ditt konto. I det här fallet är det ditt egna privata kreditkort, så du måste bokföra egen insättning och sedan kostnadsföra bläckpatronerna och registrera den ingående momsen på inköpet så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
InkClub Bläck 6110 100  
Ingående moms 2641 25  
Egen Insättning 2018   125

 

1 Sep 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se