Artikel 44 och 196 i Council Directive 2006/112/EC
Artikel 44 och 196 i EU:s momsdirektiv. Du kanske har sett att det står kryptiska hänvisningar på fakturor från företag i andra länder på dina leverantörsfakturor? Refereringar till någon artikel 44 i Council Directive 2006/112/EC och sånt? Vad är det här för något skumt paragrafrytteri kanske du frågar dig? Det handlar om hur momsen hanteras vid försäljning av tjänster inom EU.
Artikel 44 och 196 i praktiken
Vad innebär då artikel 44 och 196 i praktiken? Om man ska förklara det på ett enkelt och kortfattat sätt så handlar det hela om att man som säljare av tjänst till företag i annat EU land måste upplysa om varför man inte fakturerar med moms. Säljer du en tjänst till en kund inom EU, t.ex. ett företag i Tyskland. Då ska du normalt inte lägga på någon moms på fakturan.
Hur fyller man i momsrapporten när man säljer tjänster till EU kunder?
Så här fyller du i momsdeklarationen vid försäljning av tjänster inom EU. Under rubriken "EU-moms" i huvudmenyn längst upp hittar du mer information om försäljning av varor och tjänster inom EU. Du hittar även fler exempel på hur du fyller i momsdeklarationen vid import/export av varor/tjänster.
Periodisk sammanställning
När du säljer en vara eller tjänst inom EU och inte fakturerar moms (det normala). Då är du också skyldig att göra en extra typ av rapportering till Skatteverket. Här ser du Skatteverkets info om periodisk sammanställning. Du ska alltså rapportera värdet på de sålda varorna och/eller tjänsterna. Du rapporterar månadsvis eller kvartalsvis beroende på dessa kriterier:
- varor = varje månad
- tjänster = kvartalsvis
- både varor och tjänster = varje månad
När ska EC sales list rapporteras?
Du ska redovisa den periodiska sammanställningen (EC sales list) den 20:e om det är på gammal hederligt papper eller den 25:e om du är modern och digital.
Vad ska man skriva på fakturan när man fakturerar kund i annat EU-land?
Förutom de vanliga formaliakraven på fakturor så behöver du även motivera varför du inte lägger på någon svensk moms på fakturan. En av fraserna i punkt 1-3 måste finnas med på fakturan. Du kan välja vilken du vill men om du fakturerar en utländsk kund kan de vara bra att den förstår texten så alternativ 2 eller 3 är att föredra i de flesta fall. Rad 3 är den vanligaste, men du kan också hitta andra varianter på dessa som är mer eller mindre hemmasnickrade.
- 1. Omvänd skattskyldighet, 5 kap 7 § mervärdesskattelagen.
- 2. Reverse charge, article 9 (2) (e), 6th VAT-directive.
- 3. General rule for services, article 44 and 196 Council Directive 2006/112/EC (Reverse charge).
- Ange också köparens VAT-nummer (moms-nummer) på fakturan
Många företagare sliter sitt hår i förtvivlan över denna maximering av administrationen som EU älskar att slänga över företagen. Kanske är det därför så många män blir flintskalliga? Det är säkert EU:s fel det också! Långt ifrån alla företag har förstått detta system, en del vet inte ens om att dom behöver skriva motiveringar och andra fakturerar med sin vanliga inrikesmoms även till utländska köpare. Har man jobbat på multinationella företags ekonomiavdelningar så har man fått se en hel del exempel på hur svårtolkat och obegripligt många företagare tycker att detta är. Speciellt mindre företag som inte har juridiska experter att tillgå kan hitta på alla möjliga saker på detta område. Dessutom finns det många direktiv och paragrafer, speciellt om du kommer in på områden som transporter, förmedlingstjänster, och varor och tjänster som exporteras ut ur EU och anses omsatta utanför EU, då blir det knepigare. Men se upp om du får en utländsk faktura med moms, för då blir det en kostnad för dig eftersom du inte kan dra av den momsen hos svenska Skatteverket. Företaget som ställer ut en faktura till dig med utländsk moms (t.ex. ett företag i England som fakturerar med Engelsk moms) måste kunna upplysa dig i detalj varför dom är tvungna att fakturera moms i dessa fall. Det kan vara så att dom inte har ditt VAT nummer (momsnummer) och betraktar dig som en privatperson. Då måste företagen lägga på sitt lands moms vid fakturering även utomlands. Notera dock att det kommer nya regler 2015 för fakturering till privatpersoner inom EU. Rör det sig om större belopp bör du skicka tillbaka fakturan, begära kredit och få en ny utställd. Det är inte alltid detta är möjligt och då finns det en nödlösning där man kan återkräva momsen från säljarens hemlands skatteverk. Begär "VAT refund application" från skatteverket i det aktuella landet.
En mer utförlig beskrivning som också behandlar försäljning av varor till EU-kunder hittar du här.
COUNCIL DIRECTIVE 2006/112/EC
Nyckelord: momsdirektiv 44, 196, artikel 44 och 196, 2006, 112, EC, VAT directive, EU:s momsdirektiv och försäljning av tjänster eu.
Andra inlägg
- Bokföra Suno Udio Elevenlabs
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.