Rätt moms 2021

Stäng

Stäng
Momssatser TysklandMoms i Tyskland (MwSt/UST). Vilka är de tyska momssatserna? Hur hög är momsen i Tyskland? Hur gör man för att momsregistrera företaget i Tyskland? 

Sverige har mycket omfattande handel med Tyskland. Den tyska marknaden är den viktigaste för de svenska företagen och Tyskland är nu världens 4:e största ekonomi. Därför är det naturligt att många svenska småföretagare intresserar sig för den tyska marknaden, och då uppstår också frågor om vilken moms som gäller i Tyskland och vilka de tyska momssatserna är?

Moms i Tyskland

Tyska momssatser och information om moms och momsregistrering i Tyskland. Hur registrerar man sig för moms i Tyskland?

Read this in English instead

Tyska VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: DE000000000

2020 Coronaåtgärder: Tyskland sänker momssatserna från 1 juli 2020 till 31 december 2020. Den normala momsnivån på 19% sänks till 16% och den reducerade momssatsen faller från 7% till 5%. Redan tidigare aviserades att catering av mat skulle få sänkt till 7% och den sänks nu ytterliggare till 5% och för catering gäller sänkningen ett helt år till 1 juli 2021. Formuleringen i åtgärdsförslaget gör det otydligt om catering kommer ha 5% eller 7% efter 31 december 2020. Min slutsats är att den åker upp till 7% igen 1 januari 2021 eftersom sänkningen av den reducerade momssatsen upphör då.

2020: E-böcker och tamponger får troligen 7% under 2020.

2019: Digitala marknadsplatser är nu skyldiga att hantera moms gentemot kunder, om t.ex. en frilansare eller annan säljare inte fakturerat med moms vid handel på deras marknadsplats.

Det går nu att bokföra och momsdeklarera en försäljning av vara från tyskt lager till tyskt företag som en "momsfri försäljning inom EU". Vissa svenska företag slipper nu vara momsregistrerade i Tyskland. Före 2017 angav äldre regeltolkningar att lagerleveranser från tyska lager alltid innebar krav på tysk momsregistrering.

Vilken är standardmomssatsen i Tyskland?

Vanlig momssats: 19%

Vad är den reducerade momssatsen i Tyskland?

Reducerad momssats: 7%

Här ingår: Baslivsmedel t.ex. BrödMjölk (Alkoholhaltiga livsmedel, Läsk, Soyamjölk och Juice = 19%), Kaffe, Te (Öl har 19% moms som tillfaller delstaten) om Kaffe/Te m.fl. köps färdigbrygt i t.ex. en automat blir det 19% (samma bedömning som av läskedryck). Kött, KorvFisk och skaldjur (dock ej Hummer, Ostron, Sniglar, Kaviar = 19% men många andra lyxbetonade delikatesser får 7% och det tyska systemet är här extremt ologisk och godtyckligt), Vattenleverans (Dricksvatten på flaska eller från kran har 19%, endast leverans av vatten som har 7%), Kryddor, Salt, Socker, Kakao, HonungBakverk, Tårtor, Godis, Popcorn, Glass, ChipsVäxter, Potatis, MjölSmör, Ost och i Tyskland anses även Tryffel vara ett nödvändigt livsmedel för överlevnad(!). Djur, Animaliska- och vegetabiliska fetter, Djurfoder och Gödsel. 

Böcker och Tidningar (ej med innehåll som är "skadligt för barn" eller över 50% reklam), Entreavgifter, Konstverk som säljs av konstnären själv. 

Take Away mat (Tyskland har ett komplicerat system där graden av service och infrastruktur påverkar om momsen blir reducerad, förenklat har servering i restaurangmiljö 19% medan hämtmat som du tar med dig bort från serveringen 7%. Exempel som får 7% även om det finns infrastruktur i form av stolar, toalett och bestick: food courts, skolmat, catering på sjukhus och matvagnar). 

Catering i Tyskland är en mardröm sett ur ett momsperspektiv. Här måste man bedöma graden av service som erbjuds. Är det ren leverans av mat blir det 7%. Desto mer service, utsmyckning, bestick, tallrikar m.m. som ingår i paketet desto mer sannolikt att det får 19% moms. En bra guide finns här för att avgöra när catering får 19%.

Privat sjuk- och tandvård, viss medicinsk hjälputrustning som Rullstol, Pacemaker och Hörapparat (men Glasögon 19%..) Samlarföremål inklusive vissa guldmynt och juveler.

Passagerartransport upp till 5 mil och Hotell (men tjänster anknutna till hotellrörelsen omfattas inte som i Sverige av den lägre momssatsen, det betyder alltså att Frukost, Parkering, MinibarSpa etc har 19%). Du ser dock ofta en extra "Kurtaxe" (lokal turistskatt) på mellan €3-5 för hotellvistelser. Överlåtelse av Copyright.

För dig som kan tyska finns en detaljerad redovisning för varor och tjänster med reducerad momssats i Tyskland här.

*Om något som har 7% moms serveras i Restaurangmiljö får det 19%.

Alla momssatser för EU länderna hittar du här

Momsbefriat i Tyskland:

Finansiella tjänster, Försäkringar, Fastigheter (inklusive mark), Utbildning och Sjukvård. 

Momsåtervinning

Du kan inte begära momsåtervinning för: TaxiTelefon och Vägavgifter. Endast 50% på transporter som inte är 100% för företagets räkning. Samma regler för utländska företag som för tyska företag. OBS! För hotell och restaurang gäller att hotellet/restaurangen måste skriva på baksidan av kvittot (attestera) att utgiften avser företagsverksamhet och deltagarna måste anges där också. Du som kund kan alltså inte ange dessa uppgifter själv om du ska kunna få igen någon moms.

Funderar du på att återkräva moms på inköp i Tyskland och andra länder?

Läs mer här om VAT Refund på hotell och resor.

Tysk momssats för elektroniska tjänster

Har du sålt appar, spel, bilder, musik (så kallade elektroniska tjänster) då ska du använda den tyska momssatsen på 19% när du räknar ut moms åt kunden. Som du kanske vet måste nu säljare beräkna och samla in moms åt kunden när man säljer digitala tjänster till privatpersoner.

Gränsvärde för distansförsäljning till Tyskland

Vilket är gränsvärdet för försäljning till Tyskland? Om du har handel med Tyskland och försäljningen överstiger €100000 då måste du momsregistrera dig även i Tyskland och betala och redovisa moms i Tyskland

Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: €100000

Hur registrerar man sig för moms i Tyskland?

Du behöver inte momsregistrera ditt (lokala) tyska företag om du har en omsättning under 17500 Euro (föregående år) och årets beräknade försäljning understiger 50000 Euro. Du ska inte räkna med transaktioner som görs med omvänd skattskyldighet, alltså att du säljer utan moms till företag i andra länder.

I Tyskland finns inget centralt kontor som hanterar momsregistrering för utländska företag. Det hanteras av lokala skattekontor som har hand om olika länder. För svenska företag (och Irländska) är det skattekontoret i Hamburg som administrerar registreringen och frågor om moms och skatt i Tyskland:

Finanzamt Hamburg-Nord
Borsteler Chaussee 45
22453 Hamburg
Tel: 0049-040-4287070 fax 0049-040-428220

https://www.hamburg.de/nord-start/

Brittiska företag hanteras av Hannover och USA administreras av skattekontoret i Bonn. Du kommer också få ett lokalt momsregistreringsnummer (ungefär som ett organisationsnummer) som ändras om du har ett lokalt företag och flyttar mellan olika regioner i Tyskland. Detta lokala nummer är alltså ett annat nummer än ditt internationella momsnummer (VAT-nr).

Här kan du se en lista på skattekontoren beroende på vilket land ditt företag kommer ifrån

Momsdeklaration i Tyskland

Umsatzsteuererklärung (klicka för exempel).

Persontransporter till Tyskland

Ska du köra buss eller taxi med passagerare till Tyskland så har finansdepartementet där tagit fram information även på svenska här för moms och persontransport i Tyskland.

Kontrollera tyska momsregistreringsnummer

Här kan du verifiera tyska momsnummer

Undantag för moms i Tyskland

Det finns 2 undantag för moms i Tyskland som ganska få känner till. Om du säljer till det tyska området Helgoland som är en ö sydväst om Danmark som växlat nationstillhörighet många gånger räknas det inte som handel med Tyskland. Helgoland är nu formellt en del av Schleswig-Holstein och Tyskland men ingår ej i EU:s momsområde. Det andra undantaget är området Büsingen am Hochrhein som ligger inuti Schweiz alldeles söder om den tyska gränsen. Formellt är området en del av Tyskland men ekonomiskt en del av Schweiz, vilket gör att det behandlas som om det var utanför EU när det gäller moms och skatter.

Säljer du till något av dessa två tyska områden räknas det som export utanför EU (precis som för Finska Åland). Köper du något från de områdena är det import till EU från land utanför EU.

Hur bokför man inköp och försäljning till Tyskland?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med Tyskland

Var kontrollerar jag Tyska VAT-nummer?

Här kontrollerar du VAT nummer för tyska företag i Tyskland

Vilka områden ingår i EU:s momsområde

Här kan du se den fullständiga listan över EU:s momsområden 

 

 

 

28 okt 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se