Stäng
Vad är en elektronisk tjänst?Elektroniska tjänster. Vad är en e-tjänst? Vad är det för momssats på elektroniska tjänster i Sverige? Vad är definitionen på en elektronisk tjänst? Vilka tjänster och produkter räknas som elektroniska tjänster? Nu när EU infört ett nytt regelverk för moms 2015 måste alla som säljer elektronsika tjänster till privatpersoner inom EU redovisa och betala moms åt kunden baserat på momsreglerna i kundens land.

Prefer to read info about electronic services in Sweden in English instead? Click here!

Exempel på elektroniska tjänster

Från ett skatteperspektiv är dessa tjänster att betrakta som elektroniska tjänster eller e-tjänster. Detta är inte en fullständig lista men täcker många typer av exempel: Applikationer (mobilappar eller andra dataprogram), dataspel, onlinespelmusikfiler, ljudeffekter, samplingarspelsiter som Poker och Casino, distansutbildning, domänhosting, försäljning av reklamutrymme på webbplats, webbstatistiktjänsterfilmer, digitala böcker (e-böcker), digitala dagstidningar och magasin, distansunderhåll av mjukvara och hårdvara, bilder, typsnitt, mönster för tyg och kläder, logotyperWordPress mallar, fakturamallar och i princip alla digitala filer som säljs online.

Läs på om de nya "förenklingsreglerna" från 2019 och brytgränserna 10000 och 100000 Euro då du slipper fakturera med mottagarlandets momsregler och momssats.

När blir det en elektronisk tjänst?

OBS! Det är bara när dessa tjänster säljs som färdiga filer eller streamad video från DIN HEMSIDA som det blir en elektronisk tjänst. Om du får en förfrågan om att skapa ett typsnitt som du sedan levererar till kund är detta inte en elektronisk tjänst eftersom du aktivt arbetat med framtagningen (mänsklig inblandning i produktionen) och den levereras inte automatiskt som färdig fil på din hemsida.

Rekommendation: Om du säljer elektroniska tjänster och digitala filer till kunder i hela världen blir det för komplicerat för en småföretagare att hantera idag. Du behöver ta hjälp av en sådan här tjänst i så fall.

Undantag från elektroniska tjänster

Bokning av biljetter till bio, teater eller hyra av bil via webbsida ska ej betraktas som en elektronisk tjänst. Om man bara hyr eller beställer något online, men där själva tjänsten eller produkten i huvudsak konsumeras i "verkligheten" (Biobesök, teaterföreställning, köra den hyrda bilen), då ska den inte ses som en elektronisk tjänst.

Momssats på elektroniska tjänster i Sverige

I Sverige är det alltid 25% moms på elektroniska tjänster. Det kan finnas undantag men dessa har ännu inte identifierats. EU har klargjort att detta måste göras på ett "case to case basis", alltså att man tar hänsyn till varje enskilt fall och därefter beslutar om något är en elektronisk tjänst eller inte. Det betyder alltså att alla får famla i ett totalt mörker tills det att EU tagit tummen ur röven och förtydligat och klargjort vad som gäller och vad som ingår. Att sjösätta ett katastrofalt komplicerat och förvirrande system utan att i förväg definera klart och tydligt vad en elektronisk tjänst innebär är fett IG för EU. Det här är riktigt dåligt genomtänkt och ännu sämre implementerat - och det är småföretagen som får ta konsekvenserna av denna byråkratiska idioti. Det höjdes varnande röster redan innan EU inträdet att man inte kan skapa en fungerande gemensam marknad utan ett gemensamt moms- och skattesystem. Nu ser vi hur det gick. Det blir bara mer och mer kaos tills det att alla EU länder har samma momssatser och samma skattesystem -något som aldrig kommer hända!

Vill du lära dig mer om det nya regelverket för moms inom EU?

Här finns en ingående förklaring och beskrivning om de nya reglerna för elektroniska tjänster

Momssatser för digitala tjänster i EU och världen

5 Mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se